Like-Farming: Επιτήδειοι χρησιμοποιούν φωτογραφίες παιδιών για να κερδίζουν χρήματα (εικόνες)

Ένας απαράδεκτος συναισθηματικός εκβι@σμός («Κοινοποίησε αν δε ντρέπεσε για μένα») έτυχε εξαιρετικού σχολιασμού από έναν χρήστη των social media.

«ΟΥΤΕ γενέθλια έχει, ΟΥΤΕ ζητάει να κοινοποιήσεις την φωτογραφία του. Εκείνο που θα σου έλεγε, αν μπορούσε, είναι ότι ΝΤΡΕΠΕΤΑΙ για ένα πράγμα: ότι δημοσιεύεις την φωτογραφία του (χωρίς την έγκριση της οικογένειάς του) για να κονομάει ο άλλος από τα «ευαίσθητα» κορόιδα (χιλιάδες κοινοποιήσεις και likes –κλασική περίπτωση απάτης «like farming»). Αν ήταν παιδί σου πώς θα ένιωθες αν δημοσίευαν την φωτογραφία του χωρίς να σε ρωτήσουν με σκοπό το κέρδος; Εσύ γιατί το κάνεις;»

Σε σχετικό λινκ απ’ τα Ellinika Hoaxes, ο Θ. Δανιηλίδης εξηγεί τι είναι το «Like Farming»:

Γνωρίζετε ότι κάθε φορά που πατάτε μου αρέσει (Like) ή κοινοποιείτε (Share)διάφορα από σελίδες στο Facebook μπορεί να βοηθάτε ένα απατεώνα να κερδίζει χρήματα;

Βλέπουμε αυτές τις φωτογραφίες σχεδόν κάθε μέρα. «Like κατά του καρκίνου», «Μία κοινοποίηση για μια προσευχή» ή «Ένα Like για τα παλληκάρια μας» ή ακόμα «Like σε αυτή τη φωτογραφία για να κερδίσετε ένα iPad» – όμως αυτές οι φωτογραφίες υπάρχουν συχνά για έναν και μόνο σκοπό. Για να κερδίσουν ορισμένοι χρήματα.

Πώς γίνεται;

Οι απατεώνες ξέρουν, ότι μια σελίδα στο Facebook, ή μια ομάδα με πολλές χιλιάδες μέλη είναι ένα πολύτιμο αγαθό, γιατί δίνει ένα μεγάλο ακροατήριο.

Οι σελίδες αυτές μπορεί να χρησιμοποιούνται για να προσελκύσουν άτομα σε άλλες σελίδες, ή για ψάρεμα προσωπικών πληροφοριών, ή για να κερδίσει ο απατεώνας προμήθεια από κάποια διαφήμιση, ή απλά θα μπορούσε να πωλήσει τη σελίδα στο Facebook σε άλλους για χρήματα.

Στην πραγματικότητα, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τέτοιες σελίδες για να πράξουν μεγάλο αριθμό απατών, από επιθέσεις malware, έως την κλοπή προσωπικών στοιχείων.

Ο στόχος είναι να δημιουργήσουν τέτοιες σελίδες ή ομάδες και να προσελκύσουν όσο είναι δυνατό περισσότερους χρήστες. Τα Like και οι κοινοποιήσεις είναι ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτό. Οι σελίδες που χρησιμοποιούν τέτοιες μεθόδους προσέλκυσης είναι γνωστές ως «Σελίδες Likewhore». Η διαδικασία της προσέλκυσης οπαδών μέσα από ψαρέματα Like είναι γνωστή ως «Like-Farming».

Πολλά από τα παραδείγματα τύπου «Κοινοποίηση ή Like για δωρεά» και «Κοινοποίηση ή Like για προσευχή» εκμεταλλεύονται κλεμμένες φωτογραφίες παιδιών, με ανακριβείς λεζάντες, με αποτέλεσμα η κοινοποίηση τους να προκαλεί μεγάλη δυσφορία στις οικογένειες εκείνων που απεικονίζονται…

viral

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: