Αν θες να δεις πού θα παίζεται το fashion παιχνίδι στο μέλλον, θα πρέπει να κοιτάξεις πιο προσεχτικά το πού γεννιούνται οι αυριανοί leaders του. Το πιο κομψό «λίκνο των ηγετών» στη βιομηχανία της μόδας βρίσκεται στο Παρίσι, σε μία από τις ιστορικότερες συνοικίες του και εμείς το επισκεφθήκαμε στο πλαίσιο της Paris Fashion Week.
Το Ανώτατο Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Τεχνών, aka LISAA, είναι ένα ιδιωτικό ίδρυμα τριτοβάθμιας/τεχνικής εκπαίδευσης αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας. Η LISAA ιδρύθηκε το 1986 και σήμερα σημείο αναφοράς στην εκπαίδευση εφαρμοσμένων τεχνών.
Ιδρυτής της ήταν ο αρχιτέκτονας, Michel Glize, ο οποίος ξεκίνησε το ταξίδι του στον κόσμο της εκπαίδευσης έχοντας ως στόχο να δημιουργήσει ένα εργαστήριο για μαθητές που προετοιμάζονται για εισαγωγικές εξετάσεις σε ανώτερες σχολές τέχνης. Τα τελευταία χρόνια η σχολή έχει αυξήσει υπερβολικά τον αριθμό των μαθητών, οι οποίοι χωρίζονται σε αυτούς που κάνουν e-learning και σε αυτούς που φοιτούν με φυσική παρουσία. Μιλάμε για μία ιστορική σχολή της πρωτεύουσας της μόδας η οποία λειτουργούσε από το ξεκίνημά της με προπαρασκευαστικούς κύκλους εφαρμοσμένων τεχνών και δύο κύκλους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στους τομείς της αρχιτεκτονικής εσωτερικών χώρων, του design και του styling, την εποχή που υπήρχαν μόνο 4 σχολές στο Παρίσι που παρείχαν αντίστοιχη εκπαίδευση.
«Σε μικρά εργαστήρια, σε σχολεία που βρίσκονται στην καρδιά των πόλεων, οι μαθητές αποκτούν τις γνώσεις και τις τεχνικές που τους επιτρέπουν να ενσωματωθούν σε οποιοδήποτε επαγγελματικό περιβάλλον». Michel Glize, ιδρυτής της LISAA
Η σχολή μόδας βρίσκεται στο Παρίσι στην αριστερή όχθη, σε μία από τις πιο ιστορικές και καλλιτεχνικές συνοικίες της Γαλλικής Πρωτεύουσας, στο Quartier Latin. Για τις ρομαντικές υπάρξεις που παρακολουθούν με πάθος κομεντί στο Netflix, τρία λεπτά με τα πόδια από το κεντρικό κτίριο της σχολής (η οποία έχει και δυο μικρότερα σε κοντινή απόσταση) βρίσκεται η πολυκατοικία που διαδραματίζεται η σειρά «Emily in Paris». Πράγμα που μας επισήμανε γελώντας ο διευθυντής της σχολής, Thomas Bucaille, όταν μας ξενάγησε στους χώρους της.
Τα 2500m² στα οποία εκτίνεται η LISAA Mode είδαμε υπερσύγχρονο επαγγελματικό εξοπλισμό, ειδικά σχεδιασμένο για δημιουργία ρούχων και φυσικά πολλούς χώρους για όλα τα επιμέρους μαθήματα μόδας: τρεις υπέροχες αίθουσες δημιουργίας πατρόν, ένα εργαστήριο πλεκτών, έναν χώρο όπου κατασκευάζονται τα αξεσουάρ, ένα FabLab, ένα εργαστήριο μεταξοτυπίας, ένα φωτεινό σαλόνι για καλλιτεχνικά «think tank» ανάμεσα στους σπουδαστές, ένα στούντιο φωτογραφίας και παραγωγής βίντεο και άλλα. Φυσικά στους δύο ορόφους της σχολής βρίσκονται συνεδριακή χώροι, δωμάτια e-learning, χώρος με υπολογιστές για graphic design και ο πιο cool «εκτυπωτής» που έχουμε δει ποτέ για Trompe-l’œil τεχνικές σε ύφασμα -σαν αυτά που έκανε η Μαίρη Κατράντζου στο ξεκίνημά της.
H Lisaa Fashion εκπαιδεύει τους εκκολαπτόμενους fashion designers στο σχέδιο μόδας, τη δημιουργία prints, το πατρόν, αλλά και ολόκληρη τη στρατηγική του label, το μάρκετινγκ, την ψηφιακή επικοινωνία, τη βιώσιμη μόδα και το «management in fashion & luxury». Τα μαθήματα διδάσκονται στα γαλλικά και στα αγγλικά πράγμα που δικαιολογεί και το μεγάλο όγκο σπουδαστών από όλο τον κόσμο.
«’Εχουμε περίπου 7.000 σπουδαστές και παραρτήματα σε Ρεν, Ναντ, Στρασβούργο, Μπορντό, Τουλούζη και πρόσφατα και Μονπελιέ», μας εξήγησε ο κ. Bucaille, τονίζοντας πως οι απόφοιτοι της σχολής βρίσκουν αμέσως κάποια θέση για internship σε μερικά από τα μεγαλύτερα fashion brands αλλά και ιστορικούς Οίκους μόδα σαν τον Hermès και τον Givenchy. «Στόχος μας είναι να τους προσφέρουμε τα απαραίτητα εργαλεία για να εκφράσουν και να εξελίξουν τον ταλέντο και τη φαντασία τους. Εμείς γινόμαστε το όχημα που θα τους βγάλει με ασφάλεια και αυτοπεποίθηση στην αγορά εργασίας εκεί έξω», συνεχίζει ο διευθυντής της σχολής. Μα δεν είναι ένας πολύ ανταγωνιστικός χώρος αυτός της μόδας; «Eίναι φυσικά, αλλά αν έχεις τα κατάλληλα εφόδια δεν ασχολείσαι με οτιδήποτε άλλο πέρα από το να κάνεις καλά τη δουλειά σου. Αυτός μας διδάσκουν και οι σπουδαστές μας στο τέλος κάθε χρόνου με το fashion show που επιμελούνται».
Οδηγώντας μας προς την έξοδο σταματήσαμε μπροστά σε ένα μεγάλο βεστιάριο γεμάτο ευφάνταστα κομμάτια. Ήταν τα ρούχα που σχεδιάζουν οι τελειόφοιτοι και μένουν στη σχολή τουλάχιστον για έναν χρόνο πριν τα πάρουν σπίτι τους. Κάποιοι τα αφήνουν για πάντα εκεί για να τα «μελετούν» οι επόμενες γενιές. «Και αν γίνει κάποιος μαθητής σας πολύ διάσημος αυτά τα ρούχα θα αποκτήσουν αξία», είπαμε στον Thomas Bucaille γελώντας. «Για εμάς έχουν όλα αξία», μας είπε χαμογελαστός και δεν πρέπει να ξαναέχουμε νιώσει καλύτερα ενώ κάποιος μας αποστόμωνε.
.
Moda