«Ανησυχούμε πολύ για την κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή και όσα συμβαίνουν στην Ερυθρά Θάλασσα είναι ανησυχητικά όχι μόνο για την Ελλάδα και τη ναυτιλία της αλλά και για το παγκόσμιο εμπόριο. Και τώρα, που προσπαθούμε να μειώσουμε τον πληθωρισμό, κάθε διακοπή στις γραμμές τροφοδοσίας μπορεί μόνο να περιπλέξει την προσπάθεια που καταβάλλουν οι κεντρικές τράπεζες», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοράκης, στην συζήτηση του με τον Ravi Agrawal, αρχισυντάκτη του περιοδικού «Foreign Policy», στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.
«Εμείς, κρατήσαμε μια μετρημένη στάση στην κρίση της Μέσης Ανατολής. Αρχικά υποστηρίξαμε το Ισραήλ και το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα και ζητήσαμε την απελευθέρωση των ομήρων και κάναμε την διάκριση ανάμεσα στην Χαμάς που είναι μια τρομοκρατική οργάνωση και τον παλαιστινιακό λαό. Όπως υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ έτσι και των αθώων στην Λωρίδα της Γάζας. Ως χώρα κοντά στην σύρραξη υποστηρίζουμε την διάνοιξη διαδρόμων για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και όταν λήξει ο πόλεμος θα συζητήσουμε την πολιτική λύση», τόνισε ακόμα.
Ο πρωθυπουργός μίλησε και για τις στενές οικονομικές σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ σημειώνοντας ότι «από την αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1990 έως σήμερα οι σχέσεις μας είναι στενές» και τόνισε ότι «πλέον οι θέσεις μας είναι ισορροπημένες σε σχέση με την δεκαετία του 1980 και η χώρα μας αναγνωρίζεται ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή».
Ελπίζω να τελειώσει αυτή η σύρραξη το συντομότερο δυνατόν είπε γιατί η λύση είναι μόνο μια πολιτική λύση με δυο κράτη να συνορεύουν και να ζουν ειρηνικά.
Τόνισε ακόμα ότι η ΕΕ πρέπει να παίξει ρόλο όταν σιγήσουν τα όπλα.
.
Πηγή: Protothema.gr