Η διάσημη έκφραση φαίνεται να προέρχεται από την καθημερινή ζωή και όχι από τη λογοτεχνία.
«Τι συμβαίνει αγαπητή μου; Δε σε ενδιαφέρει το τσάι;», είπε ο Καπελάς στην Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων. Ο φανταστικός χαρακτήρας του Lewis Carroll είναι από αυτούς που ξέρεις ακόμα και να μην έχεις διαβάσει το βιβλίο ώστε να γνωρίζεις κατά γράμμα την ιστορία.
Ως χαρακτήρας είναι αρκετά ιδιόρρυθμος και περίεργος. Πολλές φορές, ακόμα και αγενής. Τρέμει όταν τον καλεί η βασίλισσα, ενώ γίνεται προκλητικός στην Αλίκη κατά τη διάρκεια του tea party.
Ακριβώς λόγω αυτής της απρόβλεπτης συμπεριφοράς του, απέκτησε το όνομα «Τρελοκαπελάς». Εξ ου και πιστεύεται ότι η έκφραση «mad as a hatter» προέρχεται από τον εικονικό χαρακτήρα. Όμως, είναι λάθος.
10 φορέματα του κλασικού κινηματογράφου που ταξίδεψαν τους θεατές σε άλλη εποχή
Η κατασκευή καπέλων τον 19ο αιώνα
Το «mad as a hatter» δεν έχει καμία σχέση με τη λογοτεχνική ιστορία. Αν και έχει αποτελέσει θέμα debate ανάμεσα στους μελετητές, οι ρίζες του φαίνεται να βρίσκονται στον τρόπο με τον οποίο οι καπελάδες έφτιαχναν τα καπέλα κατά τον 19ο αιώνα.
The Age of Innocence (1993)
Τον 19ο αιώνα, τα καπέλα μεσουρανούσαν. Τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες τα φορούσαν καθημερινά στις εμφανίσεις τους, ανεβάζοντας τη ζήτησή τους στα ύψη.
Τότε, όμως, για την κατασκευή τους και τη διαδικασία τσαλακώματος οι καπελάδες χρησιμοποιούσαν υδράργυρο. Η τακτική έκθεσή τους στον υδράργυρο προκαλούσε αϋπνία, πονοκεφάλους, ψευδαισθήσεις, συναισθηματικές αλλαγές, ακόμα και σύγχυση στην ομιλία.
«Ήταν απίστευτα τοξικός. Ειδικά αν τον εισπνέεις. Πηγαίνει κατευθείαν στον εγκέφαλό σου», είπε η συγγραφέας του βιβλίου «Fashion Victims: The Dangers of Dress Past and Present», Alison Matthews David.
Η χρήση υδραργύρου για την κατασκευή καπέλων απαγορεύτηκε στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1940.
Συνέχισε παρακάτω για χαρακτηριστικές στιγμές όπου το καπέλο ήταν πρωταγωνιστής.
Photo credits: AP
(?)
moda