Υλικά
Για τις μελιτζάνες
- 3-4 μελιτζάνες φλάσκες
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
Για τη γέμιση
- 500 γρ. πένες ριγέ
- αλάτι
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι
- 1 σκ. σκόρδο
- 10 φύλλα φρέσκο φασκόμηλο
- 6 κλ. φρέσκο βασιλικό
- 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά λάπα
- 120 γρ. κόκκινο κρασί
- 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
- 1 κύβο ζωμό κότας
- 1 κόκκινη πιπεριά τσίλι αποξηραμένη
Για τη σύνθεση
- 250 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη
- 4 κ.σ. παρμεζάνα τριμμένη
- 50 γρ. φρυγανιά τριμμένη
- πιπέρι
Εκτέλεση
Για τις μελιτζάνες
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
- Κόβουμε τις μελιτζάνες σε λεπτές φέτες και τις μεταφέρουμε στο καυτό τηγάνι.
- Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο από τη μία πλευρά, αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε.
- Γυρίζουμε τις μελιτζάνες από την άλλη πλευρά και ψήνουμε μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Τις μεταφέρουμε σε μία πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί.
Για τη γέμιση
- Ρίχνουμε τις πένες σε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει και τις αφήνουμε για 10 λεπτά.
- Τις σουρώνουμε και τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
- Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, κρεμμύδι ψιλοκομμένο, σκόρδο ψιλοκομμένο, φρέσκο φασκόμηλο χοντροκομμένο, τον κιμά και σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα ο κιμάς.
- Σβήνουμε με κόκκινο κρασί, προσθέτουμε ντομάτα κονκασέ, τον κύβο κότας, πιπεριά τσίλι και ψήνουμε μέχρι να εξατμιστεί όλη η υγρασία από τον κιμά.
- Όταν είναι έτοιμος προσθέτουμε τον βασιλικό ψιλοκομμένο.
Για τη σύνθεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
- Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε τα ζυμαρικά, τον κιμά, τη μισή μοτσαρέλα, τη μισή παρμεζάνα, τη μισή τριμμένη φρυγανιά, πιπέρι και ανακατεύουμε.
- Καλύπτουμε τη βάση και τα τοιχώματα μίας στρογγυλής φόρμας 28 εκ. με μελιτζάνες.
- Προσθέτουμε τη γέμιση και πιέζουμε με ένα πιάτο τη γέμιση.
- Γυρίζουμε τις άκρες από τις μελιτζάνες προς τα μέσα και καλύπτουμε όλη την επιφάνεια της γέμισης με τις υπόλοιπες μελιτζάνες.
- Ψήνουμε για 30 λεπτά. Αφαιρούμε από τον φούρνο, αφήνουμε τη μακαρονόπιτα να κρυώσει και σερβίρουμε.
Πηγή - idiva.gr
Tags: φαγητό