Την αποκλειστικά δική της παγκόσμια ζώνη ώρας θα έχει πλέον μετά η χώρα της Βόρειας Κορέας μετά από απόφαση του δικτάτορα Κιμ Γιονγκ Ουν, που σύμφωνα με τα κυβερνητικά ΜΜΕ, με αυτόν τον τρόπο επιθυμεί να σηματοδοτήσει την απελευθέρωσή της από τους Ιάπωνες, στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Μέχρι σήμερα η Βόρεια Κορέα, όπως είναι… λογικό, βρίσκεται στην ίδια ζώνη με εκείνη της Νότιας αλλά και της Ιαπωνίας, 9 δηλαδή ώρες μπροστά από την GMT, γνωστή και ως «ώρα Γκρίνουιτς».
Ωστόσο, μετά από εντολή του πανίσχυρου αλλά και γνωστού για τις ποικίλες… «ιδιοτροπίες» του ηγέτη, τα ξημερώματα της 15ης Αυγούστου τα ρολόγια σε ολόκληρη τη χώρα θα γυρίσουν κατά 30 λεπτά πίσω, προκειμένου, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, «η Βόρεια Κορέα να πάρει πίσω την ώρα της που της την στέρησαν οι κακοί Ιάπωνες ιμπεριαλιστές», αναφερόμενο στην αλλαγή των ρολογιών που έγινε κατά τη διάρκεια της ιαπωνικής κατοχής.
To ίδιο πρακτορείο αναφέρει πως «η απόφαση αυτή των αξιωματούχων της Πιονγιάνγκ αντανακλά την ακλόνητη πίστη και θέληση του πολιτικού προσωπικού αλλά και του λαού, με αφορμή την 70ή επέτειο της απελευθέρωσης της Κορέας από τους Ιάπωνες».
Με αυτόν τον τρόπο, από τις 15 Αυγούστου και μετά, η Βόρεια Κορέα θα βρίσκεται +08.30 ώρες από την ώρα GMT.
Σε ανακοίνωσή της για το μείζον θέμα, η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας εξέφρασε την ανησυχία της, όχι μόνο για τις δυσλειτουργίες οι οποίες θα υπάρξουν στο βιομηχανικό συγκρότημα Kaesong το οποίο βρίσκεται στο έδαφος της Βόρειας αλλά διευθύνεται και από τις δυο χώρες αλλά και για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, καθώς η συγκεκριμένη κίνηση μεγαλώνει ακόμη περισσότερο τις αποστάσεις μεταξύ των δυο χωρών, διαφοροποιώντας ένα τόσο θεμελιώδες πρότυπο όπως η μέχρι σήμερα κοινή ζώνη ώρας.
Αξίζει να σημειωθεί πως για το συγκεκριμένο θέμα δεν υπάρχει κανένας επίσημος διεθνής φορέας που να μπορεί να φέρει οποιαδήποτε αντίρρηση καθώς, κάθε χώρα αποφασίζει μόνη της για το τι ακριβώς θα δείχνουν τα ρολόγια της σε όλη της την επικράτεια.
Υπενθυμίζεται πως, παρά το παράδοξο της υπόθεσης, δεν είναι η πρώτη φορά που κάποια χώρα του κόσμου αποφάσισε να ενταχθεί σε διαφορετική ζώνη, με πρώτη τη Σαμόα η οποία το 2011, όχι μόνο άλλαξε την ώρα της αλλά πέρασε και στην άλλη πλευρά του διεθνούς dateline «χάνοντας» μια μέρα, θεωρώντας πως έτσι έκανε ευκολότερη την επικοινωνία της με τις γειτονικές Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία. Ωστόσο δεν δημιούργησε δική της αποκλειστική ζώνη ώρας όπως, εν προκειμένω, η Βόρεια Κορέα.
Αυτό συνέβη όμως το 2007 και όταν η Βενεζουέλα, αποφάσισε να γυρίσει πίσω τα ρολόγια της κατά μισή ώρα ώστε να έχουν οι κάτοικοι της χώρας μια «πιο δίκαιη κατανομή της ανατολής» όπως χαρακτηριστικά είχε πει ο τότε λαοφίλητος ηγέτης της Ούγκο Τσάβες, καταφέρνοντας να είναι η μοναδική χώρα του πλανήτη με ζώνη 4,5 ώρες πίσω από την ώρα Γκρίνουιτς.
Πηγή: ereportaz.gr