Μαθητές από τη Μυτιλήνη γνώρισαν τα μυστικά της συντήρησης απολιθωμάτων

Οι μαθητές του Γενικού Λυκείου ‘Αντισσας Λέσβου, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικού προγράμματος, έγιναν συντηρητές απολιθωμάτων και όπως και οι συντηρητές του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου Λέσβου, καθάρισαν και συντήρησαν απολιθώματα. Συγκεκριμένα «δούλεψαν» πάνω σε τμήματα απολιθωμένων κορμών δέντρων που ήρθαν στην επιφάνεια από τις πρόσφατες ανασκαφικές εργασίες στη Δυτική Λέσβο, ιδιαίτερα σπάνια ευρήματα τα οποία αποτελούν άριστους μάρτυρες της μελέτης του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, του φαινομένου της ηφαιστειότητας αλλά και της γεωιστορικής εξέλιξης της ευρύτερης περιοχής του Αιγαίου και της Ελλάδας.

Παράλληλα, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έφερε τους μαθητές σε επαφή με νέες μεθόδους συντήρησης απολιθωμάτων, οι οποίες εφαρμόζονται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Οι μαθητές γνώρισαν τη μεθοδολογία καθαρισμού και συντήρησης φυτικών απολιθωμάτων, τα εργαλεία και τα υλικά συντήρησης, τις χημικές και φυσικές τους ιδιότητες, αλλά και τα πλεονεκτήματα του προγράμματος συντήρησης.

Όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του μουσείου, Νίκος Ζούρος, «κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος οι συμμετέχοντες κατάφεραν με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία να καθαρίσουν και να συντηρήσουν τα τμήματα απολιθωμένων κορμών δέντρων που τους ανατέθηκαν, να ευαισθητοποιηθούν για την προστασία της φυσικής μας κληρονομιά και των μνημείων της φύσης και να ανακαλύψουν τα μυστικά της επιστήμης συντήρησης φυτικών απολιθωμάτων του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου».

Η δράση των μαθητών του Γενικού Λυκείου Άντισσας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο βιωματικού εκπαιδευτικού προγράμματος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου «Υιοθετώ και προστατεύω το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου – Συμμετέχω σε δράσεις καθαρισμού και συντήρησης απολιθωμάτων».

ΕΛΛΑΔΑΜυτιληνη
Μοιράσου το άρθρο
Print

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: