Στόχος της ήταν να ρίξει τα τείχη απέναντι σε γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστριες που δεν μπορούν να βρουν δουλειά στις χώρες που επιλέγουν να ζήσουν.
Το εστιατόριο έχει σήμερα μαγείρισσες από την Αιθιοπία, τις Φιλιππίνες, τη Σενεγάλη, τη Βραζιλία και το Περού.
Αυτή είναι η ελληνο-γερμανίδα Nikandre Kopcke:
Oι γυναίκες του «Μαζί μας»:
Η Νικάνδρη (αρχαιοελληνικό όνομα) ελπίζει ότι οι γυναίκες αυτές θα ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο και θα μπορέσουν μια μέρα να ανοίξουν τα δικά τους εστιτόρια.
Το εστιατόριο διοικείται από τις πέντε μαγείρισσες που προέρχονται από πέντε διαφορετικά σημεία του κόσμου και εκπροσωπούν τον πολυπολιτισμικό κόσμο του Λονδίνου. Γνωρίζει τόσο μεγάλη επιτυχία που η Νικάνδρη σκέφτεται να ανοίξει παρόμοια εστιατόρια σε άλλες πόλεις του κόσμου, όπως το Σίδνεϊ της Αυστραλίας, άλλες πόλεις της Μεγάλης Βρετανίας και στη Γαλλία.
Η Νικάνδρη εκτιμά ότι ο Λονδίνο είναι πόλη μεταναστών αλλά όλο και περισσότεροι εμφανίζονται κάθε χρόνο που χρειάζονται βοήθεια και σχέδιο. «Είναι εκπληκτικό να βλέπεις Πολωνούς να ζουν μαζί με Αιθίοπες, με Ουκρανούς ή Σομαλούς στο Λονδίνο. Στη Νέα Υόρκη ένα τέτοιο εστιατόριο θα δούλευε με άλλους πληθυσμούς», δηλώνει.
Το «Μαζί μας» θεωρείται ένα pop-up restaurant και βρίσκεται στο κέντρο τέχνης Ovalhouse στο νότιο Λονδίνο.
«Η βασική ιδέα είναι να βάλουμε γυναίκες από όλο τον κόσμο να επιδείξουν τις μαγειρικές, διαφορικές τους ικανότητες» λέει η Νικάνδρη.
Το μενού αλλάζει καθημερινά. Μπορεί κάποιος μια μέρα να φάει πιάτα που δημιουργεί η Ezgi Koyupinar, μισή Σύρια, μισή Τουρκάλα η οποία κατάγεται από τη νότια Τουρκία. Βοηθός της είναι η Azeb Woldemichael που γεννήθηκε στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας. Ντομάτες, πατάτες, κεφτέδες, πληγούρι είναι στο καθημερινό μενού.
Η Νικάνδρη γεννήθηκε στο Βερολίνο από Γερμανό πατέρα και ελληνο-αμερικάνα μητέρα, ενώ μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη. Σπούδασε στο Διεθνές Σχολείο των Ηνωμένων Εθνών όπου ανέπτυξε μια ιδιαίτερη ευαισθησία για την πολυπολιτισμικότητα. Στη συνέχεια έκανε σπουδές στο Εδιμβούργο της Σκωτίας ενώ ολοκλήρωσε τις σπουδές της για την παγκοσμιοποίηση στο London School of Economics.
Το εστιατόριο «Μαζί μας» στηρίζεται στη βοήθεια της London Community Foundation, ενώ συγκέντρωσε και 24.200 δολάρια με τη μέθοδο του crowdfunding. Στα σχέδιά της βρίσκεται η δημιουργία ενός κέτερινγκ για γάμους.
«Το απίστευτο είναι ότι προσφέρουμε καταπληκτικό, αυθεντικό έθνικ φαγητό στους Λονδρέζους. Το φαγητό που ο κάθε λαός θα σας πρόσφερε αν σας καλούσε στο σπίτι του», λέει περήφανη η Νικάνδρη.
Δεξιά η Νικάνδρη Kopcke, στην κουζίνα, μαγειρεύει:
iefimerida.gr
typosthes.gr-Paraxena
Tags: Περίεργα