Τα ευρήματα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δείχνουν ότι ορισμένοι άνθρωποι έχουν τη φυσική ικανότητα, λόγω γενετικής προδιάθεσης, να απολαμβάνουν περισσότερο τον καφέ από άλλους και ο οργανισμός τους να αξιοποιεί στο μέγιστο τον καφέ. Η μεγαλύτερη επίδραση των γενετικών παραγόντων φαίνεται να αφορά τον τρόπο που μεταβολίζεται η καφεΐνη στο σώμα, κάτι που δεν συμβαίνει παρόμοια σε όλους τους ανθρώπους.
Οι ερευνητές (μέλη της Διεθνούς Κοινοπραξίας Γενετικής Καφέ και Καφεΐνης), με επικεφαλής την Μέριλιν Κορνέλις του Τμήματος Διατροφολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογικής ψυχιατρικής «Molecular Psychiatry», πραγματοποίησαν μια γενετική μετα-ανάλυση σε πάνω από 120.000 τακτικούς καταναλωτές καφέ.
Από ελληνικής πλευράς, στην έρευνα συμμετείχαν οι Πάνος Δελούκας (καθηγητής γενετικής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου – Queen Mary), Σταυρούλα Κανόνη (στατιστικολόγος – γενετίστρια στο ίδιο βρετανικό πανεπιστήμιο), Γιώργος Δεδούσης (καθηγητής βιολογίας στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου) και Μαρία Δημητρίου (ερευνήτρια στο ίδιο πανεπιστήμιο).
Όπως έχει ήδη συμβεί με το κάπνισμα και με το αλκοόλ, εδώ και χρόνια οι επιστήμονες ψάχνουν να βρουν τι ρόλο -θετικό ή αρνητικό- παίζουν τα γονίδια, όσον αφορά τον τρόπο που ένας άνθρωπος αντιδρά στον καφέ και στην καφεΐνη, ώστε να αποκαλύψουν σε ποιό βαθμό γενετικοί – κληρονομικοί παράγοντες επηρεάζουν το πόσο συχνά πίνει κανείς καφέ και πώς επιδρά στον οργανισμό του. Όμως, ο εντοπισμός συγκεκριμένων γονιδίων έχει αποδειχτεί μέχρι σήμερα δύσκολη υπόθεση στην περίπτωση του καφέ.
Tags: άνθρωπος, αξία, Έλληνες, καθηγητής, Λονδίνο, χρόνια