Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Real News, ο κ. Τσίπρας φέρεται να διαμηνύει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι αυτό που επείγει για τον ίδιο και την κυβέρνησή του είναι το κλείσιμο της συμφωνίας με τους δανειστές. «Με νύχια και με δόντια να υπογράψουμε τη συμφωνία. Χρέος δικό μας ήταν και είναι να αποφύγουμε μια οικονομική καταστροφή και τις σοβαρές συνέπειες στην ανθρωπιστική κρίση», τονίζει στενούς του συνεργάτες.
Παράλληλα, όμως εμφανίζεται αποφασισμένος να μη «διαιωνίσει τη ζωή» της κυβέρνησής του με τη στήριξη των ψήφων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εγώ δεν θα γίνω πρωθυπουργός με τις ψήφους της Ν.Δ., του Ποταμιού, του ΠΑΣΟΚ. Δεν συμμετέχω σε σενάρια κυβέρνησης με αυτές τις τρεις δυνάμεις».
Σύμφωνα δε με το ίδιο δημοσίευμα, προϊδεάζει για κάλπες αμέσως μετά την επίτευξη συμφωνίας, όπως δείχνει άλλωστε και ο ανασχηματισμός που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής. «Δεν έχω πλειοψηφία. Με κυβέρνηση μειοψηφίας δεν εφαρμόζεται το πρόγραμμα. Είμαι αναγκασμένος να εξετάσω τις κάλπες μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας».
Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται, δε, να προγραμματίζει εκλογές για τα μέσα φθινοπώρου, καθώς, όπως εκτιμά, μια κυβέρνηση μειοψηφίας δεν μπορεί να υλοποιήσει το πρόγραμμα που θα συμφωνηθεί. Ωστόσο, σε περίπτωση που υπάρχει μεγάλη αντίδραση από τους δανειστές, ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του και εκλογές για τον Ιούνιο του 2016.
Επειδή, όμως, μια κυβέρνηση μειοψηφίας δεν μπορεί να «τραβήξει» για τόσο μακρύ χρονικό διάστημα και επειδή σε μια τέτοια περίπτωση θα απαιτηθεί πιθανότατα κυβέρνηση ειδικού σκοπού, ο Αλ. Τσίπρας προειδοποιεί: «Αν χρειαστεί κυβέρνηση ειδικού σκοπού, θα γίνει χωρίς εμένα».
Πάντως, εκλογές «μύρισαν» και το πρωί, λίγο πριν από την ορκωμοσία των εννέα νέων υπουργών, με τη νέα κυβερνητική εκπρόσωπο Ολγα Γεροβασίλη, τη στιγμή που προσερχόταν στο Προεδρικό Μέγαρο, να δέχεται την εξής ερώτηση: «Κάποιοι λένε ότι είναι κυβέρνηση μικρής διάρκειας, άλλοι λένε ότι μπορεί να κρατήσει περισσότερο. Εσείς τι λέτε;». Απαντώντας, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πάμε σε πρόωρες εκλογές, πράγμα πρωτοφανές για κυβερνητικό εκπρόσωπο, λέγοντας: «Αυτό θα φανεί. Δεν μπορούμε να το προβλέψουμε σήμερα. Οι συνθήκες διαμορφώνονται καθημερινά, ο πολιτικός χρόνος είναι πυκνός, τα δεδομένα πυκνά και από την εξέλιξή τους θα φανεί».
Εν τω μεταξύ, το ίδιο πρωί, όπως αναφέρουν δημοσιογράφοι που βρέθηκαν μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρωθυπουργός φάνηκε καθ” όλη την τελετή να είναι αρκετά προβληματισμένος, ανήσυχος και σκεπτικός.
Πληροφορίες τον θέλουν να φοβάται για την ψηφοφορία της Τετάρτης, οπότε και θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή και τα πιο επώδυνα μέτρα που απαιτούνται για συμφωνία, όπως οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό.
Αλλωστε, αντιλαμβάνεται ότι και η αντιπολίτευση, που στήριξε στην ψηφοφορία της 15ης Ιουλίου, θα αρχίσει κι αυτή να δημιουργεί προβλήματα.
Ηδη μετά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού, επικρατεί αναβρασμός στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, πάνω από 39 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν ότι ο ανασχηματισμός αυτός είναι εκλογικός και σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχεί με τα προβλήματα της χώρας αλλά και με την εφαρμογή της συμφωνίας που πέτυχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες.
Προς αυτή την κατεύθυνση, οι συγκεκριμένοι βουλευτές εισηγούνται η Νέα Δημοκρατία να καταψηφίσει ή να απόσχει από την κρίσιμη ψηφοφορία της ερχόμενης Τετάρτης, 22 Ιουλίου, όπου θα ψηφιστεί το δεύτερο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.
Ειδικά οι βουλευτές της επαρχίας αλλά και των νησιών, που θα πληγούν οικονομικά από την αύξηση του ΦΠΑ, εισηγούνται την καταψήφιση του νομοσχεδίου. Ωστόσο, κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν όλοι αυτοί οι αντιρρησίες θα εμμείνουν στη θέση τους για καταψήφιση ή αποχή, ή εάν η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας θα τους επαναφέρει στο να ψηφίσουν το νομοσχέδιο. Αναβρασμός επικρατεί επίσης και για το μέτρο με την επιβάρυνση αγροτών και κτηνοτρόφων που θα ψηφιστεί στις 22 Ιουλίου στη βουλή.
Πάντως, εκλογές βλέπει και ο ξένος Τύπος και σχολιάζοντας τον ανασχηματισμό αναφέρει ότι πρόκειται για «ανασχηματισμό εκλογών». Ενδεικτικά, οι Financial Times αναφέρουν: «Πολλές κυβερνήσεις της Ευρωζώνης ανησυχούν για το πόσο ενεργητική θα είναι ακόμη και η νέα κυβέρνηση στην εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, το οποίο, κατά την άποψη του πρωθυπουργού, του επιβλήθηκε βάναυσα και αντιτίθεται στις βαθύτερες πολιτικές πεποιθήσεις του».
Οι πρόωρες εκλογές φαίνονται η πιο πιθανή προοπτική μόλις το ελληνικό Κοινοβούλιο εγκρίνει τις μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να «καθαρίσει» το μπερδεμένο πολιτικό τοπίο στο οποίο ο κ. Τσίπρας είναι ταυτόχρονα «όμηρος» των ανταρτών του ΣΥΡΙΖΑ και των κομμάτων της αντιπολίτευσης που σκοπεύουν να του προσφέρουν μόνο προσωρινή υποστήριξη, συνεχίζει το δημοσίευμα.
Πηγή: iefimerida.gr