Αυστηρές εντολές για την έκδοση 95.000 συντάξεων που εκκρεμούν από 2 έως 3 χρόνια με διαδικασίες εξπρές έχουν δοθεί στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, με το στόχο το πρώτο πακέτο να αποπληρωθεί στο τέλος Φεβρουαρίου.
Η κοινή υπουργική απόφαση έξι σελίδων που υπεγράφη από την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου και τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη υποδεικνύει τις διοικητικές πράξεις που πρέπει να ακολουθηθούν για να βγεις εις πέρας το πιεστικό «project».
Για την εξόφληση των ασφαλισμένων που βιώνουν πραγματική «Οδύσσεια» περιμένοντας επί έτη στην ουρά έχει προϋπολογιστεί κονδύλι 859 εκατ. ευρώ από το δανειακό πρόγραμμα για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Η συμφωνία κλείστηκε προκειμένου ο ΕΦΚΑ να λειτουργήσει χωρίς βαρίδια από το παρελθόν.
Ωστόσο η σχετική τροπολογία σημείωνε ότι αν δεν απορροφηθεί το κονδύλι, ύψους 100 εκατομμύρια ευρώ ανά μήνα, έως τις 31η Οκτωβρίου του 2017, τα χρήματα θα επιστρέφουν πίσω στον κρατικό προϋπολογισμό.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, πρέπει να εκδίδονται περί τις 9.000 καινούριες συντάξεις κάθε μήνα, αρχής γενομένης από την πληρωμή των συντάξεων Μαρτίου, στα τέλη Φλεβάρη. Τα αναδρομικά που θα «συνοδεύουν» κάθε νέα σύνταξη υπολογίζονται σε 10.000-12.000 ευρώ. Μαζί με τις κύριες συντάξεις θα αποπληρωθούν τα εκκρεμή εφάπαξ και τα μερίσματα.
Τα στελέχη των ασφαλιστικών ταμείων αντιμετωπίζουν με ανησυχία το απαιτητικό πλάνο και σχεδιάζουν την ενίσχυση των τμημάτων απονομής συντάξεων με προσωπικό που τυχόν πλεονάζει σε άλλες υπηρεσίες.
Οι πιο αισιόδοξοι πιστεύουν ότι θα επιτευχθεί ο στόχος καθώς ο αριθμός των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης που μπαίνουν στο σύστημα μειώθηκε σημαντικά το 2016 σε σύγκριση με το 2015, ενώ και το 2017 αναμένεται να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα. Ειδικά οι αιτήσεις του Δημοσίου κινούνται πια στο 1/3 σε σχέση με το 2005 και το 2004, όταν είχε καταγραφεί «έκρηξη» αποχωρήσεων.
Πάντως οκτώ μήνες μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου δεν έχει εκδοθεί καμία οριστική σύνταξη παρότι οι σχετικές εγκύκλιοι εκδόθηκαν στις γιορτές. Για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων αλλά και για τον επαναυπολογισμό των καταβαλλόμενων απαιτείται και ο συντελεστής αναπροσαρμογής των μισθών από το 2002 και μετά ο οποίος αποτελεί σημαντική παράμετρο. (προστατεύει τις συντάξεις από περαιτέρω μείωση). Όμως η Ελληνική Στατιστική Αρχή ακόμα αναζητεί τον μαθηματικό τύπο.
Σε εκκρεμότητα βρίσκονται και 129.531 συντάξεις που έχουν συσσωρευτεί εδώ και 2-3 χρόνια στο ΕΤΕΑΕΠ, το ενιαίο επικουρικό ταμείο.
Το ΕΤΕΑΠ όμως πρέπει να ανταπεξέλθει μόνο του στην αποπληρωμή των συντάξεων καθώς σύμφωνα με το μνημόνιο δεν επιχορηγείται πλέον από τον προϋπολογισμό και ακολουθεί ανεξάρτητη πορεία. Το κονδύλι που πρέπει να εκταμιευτεί ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ.
Οι υποδείξεις προς τις υπηρεσίες προβλέπουν α) σύνταξη κατάστασης με τις αιτήσεις ανά χρονολογική σειρά και ύψος οφειλόμενων αναδρομικών β) κατάρτιση μηνιαίου πλάνου απορρόφησης μαζί με το αντίστοιχο κόστος γ) έκθεση αιτιολόγησης με στοιχεία για τα ταμειακά διαθέσιμα, τους λόγους συσσώρευσης εκκρεμών αιτήσεων κ.α.
Τα πλάνα των επιμέρους ταμείων θα αξιολογούνται από το υπουργείο εργασίας ( Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών) και ακολούθως από το στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ανάλογα με τις δημοσιονομικές συνθήκες. Η μεταφορά πιστώσεων μπορεί να γίνεται σταδιακά στο υπουργείο Εργασίας και ακολούθως στο Ταμείο.
Το Ταμείο τροποποιεί τον προϋπολογισμό του ώστε να εμφανισθεί το ποσό της έκτακτης επιχορήγησης στο σκέλος των εσόδων και να παρακολουθούνται διακριτά οι εξοφλήσεις στο σκέλος των εξόδων.
Το Ταμείο προβαίνει στην έκδοση οριστικών αποφάσεων συνταξιοδότησης και στην εξόφληση των αναδρομικών ποσών.
Το υπουργείο θα επιβλέπει στενά τη διαδικασίας προκειμένου να μη «χαθεί η μεγάλη ευκαιρία» καθώς «τυχόν υπόλοιπα της επιχορήγησης που δεν θα χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση οφειλόμενων αναδρομικών ποσών εντός της προθεσμίας του 2διμήνου ή μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος, επιστρέφονται στον κρατικό προϋπολογισμό το αργότερο μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από τη λήξη της προθεσμίας.
Σε περίπτωση που η προθεσμία αυτή επιστροφής παρέλθει άπρακτη, είναι δυνατόν να παρακρατηθεί ποσό αντίστοιχου ύψους με το ποσό της επιστροφής από τυχόν επιχορηγήσεις ή αποδόσεις προς τον ΕΦΚΑ.
Οι υπουργοί Εργασίας και Οικονομικών εφιστούν την προσοχή στους προϊσταμένους των οικονομικών υπηρεσιών των Ταμείων να ελέγχουν πως οι επιχορηγήσεις χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για την πληρωμή των εκκρεμών αιτήσεων.
Σε ό,τι αφορά στα εφάπαξ, το υπουργείο Εργασίας σημειώνει πως από 1η Ιουλίου 2016 έως 31 Δεκεμβρίου 2016 εκδόθηκαν 14.374 εντάλματα πληρωμής για εφάπαξ βοηθήματα. Έως τον Ιούνιο του 2017 θα έχει πληρωθεί το σύνολο των εφάπαξ βοηθημάτων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και υπολογίζονται σε 24.500».
Υπενθυμίζεται πως τον Δεκέμβριο του 2016 το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) χρηματοδοτήθηκε με 85 εκατομμύρια ευρώ και εξόφλησε 23.850 μερίσματα που εκκρεμούσαν.
Πηγή: lykavitos.gr - oikonomia