Με Στόλτενμπεργκ, Αβραμόπουλο συναντάται ο επικεφαλής της Frontex

Συνάντηση με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ και τον ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο θα έχει αύριο, Δευτέρα, ο επικεφαλής της Frontex, Φαμπρίτσε Λετζέρι. Σκοπός της συνάντησης είναι ο συντονισμός των δράσεων σχετικά με την προσφυγική κρίση. «Θα συνεργαστούμε στενά με το ΝΑΤΟ και τα μέλη του έτσι ώστε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να καταπολεμήσουμε τους εγκληματίες που κερδίζουν δισεκατομμύρια ευρώ από το λαθρεμπόριο απελπισμένων ανθρώπων από την Τουρκία προς την Ελλάδα», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, ενώ διαβεβαίωσε ότι όλες οι δράσεις θα συνεχίσουν να γίνονται με σεβασμό στο Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Την Πέμπτη ανακοινώθηκε ότι ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ κατευθύνεται στο Αιγαίο για να συνδράμει στην ανάσχεση της δράσης των δικτύων διακινητών προσφύγων μεταξύ Τουρκίας-Ελλάδας. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του αμυντικού στρατιωτικού οργανισμού που αναλαμβάνει ανάλογη αποστολή αναγνώρισης και παρακολούθησης.

Δ. Αβραμόπουλος: «Δεν προβλέπεται αποβολή από τη ζώνη Σένγκεν»
Στο μεταξύ, σχολιάζοντας την απόφαση της ΕΕ να ζητήσει από την Ελλάδα να προχωρήσει σε αποτελεσματικό έλεγχο των συνόρων της εντός τριμήνου, ο Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, δήλωσε ότι δεν προβλέπεται αποβολή από τη ζώνη Σένγκεν. Ο κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα για επαφές με την ελληνική κυβέρνηση, σημείωσε: «Σήμερα το Συμβούλιο υιοθέτησε (όπως ήταν και αναμενόμενο!) τις συστάσεις για να βελτιωθούν οι ελλείψεις και αδυναμίες στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ελλάδας –που είναι και τα εξωτερικά σύνορα της ζώνης Σένγκεν». «Από τη στιγμή που διαπιστώθηκαν αυτές οι αδυναμίες ξεκίνησε μια διαδικασία -η οποία αποβαίνει στη προστασία της ζώνης Σένγκεν μέσω της εφαρμογής των κανόνων. Δεν είναι απαραίτητο ότι αυτή η διαδικασία θα οδηγήσει στο άρθρο «26″ βάσει του οποίου θα μπορεί να ληφθεί απόφαση για να συνεχίσουν να ισχύουν οι έλεγχοι στα σύνορα μεταξύ χωρών Σένγκεν, όπως συμβαίνει ήδη στη Γερμανία και στην Αυστρία για παράδειγμα» τόνισε ο ευρωπαίος Επίτροπος απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Δεν προβλέπεται αποβολή από τη ζώνη Σένγκεν. Αντί να εστιάζουμε στη κινδυνολογία, μπορούμε να διαπιστώσουμε τα θετικά βήματα στα οποία κάνουν αναφορά και οι πρόσφατες ανακοινώσεις της Επιτροπής. Υπάρχει σαφής επιτάχυνση από την ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει κάθε δυνατή στήριξη για να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες που σχετίζονται και με τη μεταναστευτική πίεση…», συμπλήρωσε.

typosthes.gr-Politiki

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: