Σοβαρές ελλείψεις υπάρχουν στα ιατρεία του ΠΕΔΥ στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα.
Αποδεκατισμένα είναι τα ιατρεία του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. Γιατροί με το σταγονόμετρο, ανύπαρκτες βασικές ειδικότητες όπως καρδιολόγοι, παιδίατροι, παθολόγοι και χειρουργοί, αλλά και σοβαρές ελλείψεις σε αντιδραστήρια και άλλα αναλώσιμα, που μετατρέπουν ακόμη και μια απλή εξέταση αίματος ή προστάτη (PSA) σε Γολγοθά, είναι η κατάσταση που επικρατεί και αναγκάζει τους ασθενείς να υφίστανται τεράστια ταλαιπωρία.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η μείωση του ιατρικού προσωπικού αγγίζει το 50% στις μεγάλες πόλεις και φτάνει το 70% στους περιφερειακούς νομούς, με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να είναι υποχρεωμένοι να αλλάξουν ακόμη και πόλη και να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για να βρουν τον γιατρό που χρειάζονται.
Σύμφωνα με στοιχεία του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ Θεσσαλονίκης-Βόρειας Ελλάδας που παρουσιάζει σήμερα η «Θ», από τους 495 γιατρούς που υπηρετούσαν στα ιατρεία του ΠΕΔΥ στο νομό Θεσσαλονίκης έμειναν μόλις 281, εκ των οποίων οι 34 είναι επικουρικοί. Ειδικότερα, στην κεντρική Νομαρχιακή Μονάδα Υγείας υπηρετούν σήμερα 70 γιατροί, εκ των οποίων τέσσερις επικουρικοί, ενώ δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα δερματολόγοι και αγγειολόγοι. Στη Μονάδα της Πύλης Αξιού υπηρετούν 60 γιατροί, εκ των οποίων δέκα επικουρικοί, και στη Μονάδα Νεάπολης 32 γιατροί, εκ των οποίων τρεις επικουρικοί, ενώ δεν υπάρχουν ούτε αγγειολόγος ούτε γαστρεντερολόγος. Στη Μονάδα της Μαρτίου εργάζονται 75 γιατροί, εκ των οποίων εννέα επικουρικοί, και στη Μονάδα Τούμπας 44 γιατροί, εκ των οποίων οκτώ επικουρικοί.
«Τα ιατρεία του ΠΕΔΥ σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα έχουν ξεμείνει από ιατρικό προσωπικό. Οι ελλείψεις μεγαλώνουν με το πέρασμα του χρόνου, διότι κάποιοι συνταξιοδοτούνται, ενώ και οι επικουρικοί που έχουν προσληφθεί για ενίσχυση έχουν συγκεκριμένη διάρκεια θητείας ενός έτους, με δυνατότητα εξάμηνης παράτασης. Μόνο στα ιατρεία ΠΕΔΥ της Θεσσαλονίκης η μείωση αγγίζει το 50% και οι γιατροί που απέμειναν δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των ασφαλισμένων. Μόνο οι ουρολόγοι μείναμε τρεις από 23 που ήμασταν, ενώ ήρθαν και τρεις επικουρικοί, με αποτέλεσμα ηλικιωμένοι ασθενείς να έρχονται από την Επτάλοφο στην Καλαμαριά για να εξεταστούν», δηλώνει στη «Θ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ Θεσσαλονίκης-Βόρειας Ελλάδας Σάββας Παρασκευόπουλος.
Παράλληλα, εξηγεί ότι η κατάσταση αυτή αποδεικνύει ότι δεν υπήρξε κανένας σχεδιασμός για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τη στελέχωση των ιατρείων του ΠΕΔΥ, με αποτέλεσμα να απουσιάζουν ακόμη και βασικές ειδικότητες, όπως παιδίατροι, καρδιολόγοι και γαστρεντερολόγοι.
600 περιστατικά το μήνα
Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευόπουλο, οι γιατροί που στελεχώνουν τα ιατρεία του ΠΕΔΥ στη Θεσσαλονίκη εξυπηρετούν 600 περιστατικά το μήνα ή 26 περιστατικά ημερησίως με ραντεβού, ενώ καθημερινά δέχονται και τουλάχιστον 10-15 περιστατικά που μπορεί να μην έχουν κλείσει ραντεβού, αλλά οι γιατροί δεν θέλουν να διώξουν τους ασθενείς και να τους ταλαιπωρήσουν.
«Το σκεπτικό των αρμοδίων που άφησαν με μειωμένο ιατρικό προσωπικό ή χωρίς βασικές ειδικότητες τα ιατρεία του ΠΕΔΥ ήταν ότι οι ασθενείς μπορούν να εξυπηρετηθούν από τους ιδιώτες γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ και οι οποίοι επιτελούν σημαντικό ρόλο. Ωστόσο οι συμβεβλημένοι μπορούν να δέχονται μόνο 200 περιστατικά το μήνα, τα οποία συχνά συμπληρώνονται μέσα σε τρεις ημέρες ή το πολύ σε μία εβδομάδα. Συνεπώς, οι πολίτες που δεν προλαβαίνουν να είναι μέσα στους 200 αναγκάζονται να πληρώσουν κανονικά από την τσέπη τους ιδιώτες», επισημαίνει ο κ. Παρασκευόπουλος.
Μάλιστα, διευκρινίζει ότι ο μισθός των γιατρών που υπηρετούν στα ιατρεία του ΠΕΔΥ, εργάζονται επτά ώρες και εξυπηρετούν 600 άτομα το μήνα είναι ίδιος με αυτός των συμβεβλημένων ιδιωτών, οι οποίοι εξετάζουν 200 άτομα το μήνα. Συνεπώς, ούτε εξοικονόμηση χρημάτων γίνεται για το κράτος ούτε ο ασθενής βρίσκει εύκολα γιατρό. Επιπλέον, εξαιτίας της συρρίκνωσης του προσωπικού στα ιατρεία του ΠΕΔΥ, ο χρόνος αναμονής για το κλείσιμο ραντεβού μεγαλώνει και οι ασθενείς που έχουν να πληρώσουν απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα.
«Τώρα τα ιατρεία του ΠΕΔΥ θα κληθούν να σηκώσουν και το βάρος της κάλυψης των 3.000.000 ανασφάλιστων συμπολιτών μας. Είναι αδύνατον να τα καταφέρουν χωρίς σωστή οργάνωση και ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό και αναλώσιμα. Εξάλλου, το ανησυχητικό είναι ότι το σύστημα υγείας είναι γερασμένο και τα επόμενα δύο χρόνια θα καταρρεύσει, αφού οι συνταξιοδοτήσεις είναι συνεχείς. Εμείς ζητούμε να ‘εμβολιαστεί’ το σύστημα με νέα άτομα, υπό την προϋπόθεση να διασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αμοιβής, για να σταματήσει και η μετανάστευση των νέων γιατρών στο εξωτερικό», τονίζει ο κ. Παρασκευόπουλος.
Ελλείψεις σε αναλώσιμα
Σύμφωνα με τον ίδιο, ανάλογη είναι η εικόνα και στα εργαστήρια του ΠΕΔΥ, όπου τα αναλώσιμα υλικά είναι σε έλλειψη, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν, για παράδειγμα, μικροβιολογικές και αιματολογικές εξετάσεις. Μάλιστα το πρόβλημα αυτό είχε παρουσιαστεί και στο παρελθόν, και στο τέλος του 2013 ο Σύλλογος είχε καταθέσει αναφορά στον εισαγγελέα, ενώ κλήθηκε δύο φορές να δώσει διευκρινίσεις. Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη και ο Σύλλογος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει και σε νέα κατάθεση αναφοράς.
«Αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη δεν έχουμε αναλώσιμα και αντιδραστήρια και αναγκαζόμαστε να στέλνουμε τους ασθενείς για κάποιες εξετάσεις σε ιδιωτικά εργαστήρια, που σημαίνει επιβάρυνση και του κράτους και των ίδιων των ασθενών. Τα εργαστήρια του ΠΕΔΥ χρήζουν άμεσης υποστήριξης με ανθρώπινο δυναμικό και τα ανάλογα υλικά για να μη σταματήσει η λειτουργία τους», λέει ο κ. Παρασκευόπουλος.
Ξέμειναν από γιατρούς στην Κεντρική Μακεδονία
Απελπιστική είναι η κατάσταση που επικρατεί και στα ιατρεία του ΠΕΔΥ στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με στοιχεία του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ Θεσσαλονίκης-Βόρειας Ελλάδας, στο ΠΕΔΥ του νομού Ημαθίας από τους 62 γιατρούς έμειναν μόλις εννέα, εκ των οποίων τρεις επικουρικοί (παθολόγος, οδοντίατρος, ΩΡΛ, δύο ορθοπεδικοί, ψυχίατρος, παιδίατρος μικροβιολόγος, γυναικολόγος). Δεν υπάρχουν καρδιολόγος, χειρουργός και ενδοκρινολόγος.
Στο ΠΕΔΥ νομού Κιλκίς από τους 33 γιατρούς που υπηρετούσαν έμειναν 15, εκ των οποίων ένας επικουρικός (οφθαλμίατρος, ορθοπεδικός, τρεις παθολόγοι, ένας άνευ ειδικότητας, καρδιολόγος, δύο οδοντίατροι, γυναικολόγος, μικροβιολόγος, ΩΡΛ, ουρολόγος, πνευμονολόγος, ένας ελεγκτής). Επίσης τρεις γιατροί απουσιάζουν από το ΠΕΔΥ, καθώς υπηρετούν στο νοσοκομείο του νομού.
Στο νομό Πέλλας από τους 52 γιατρούς που υπηρετούσαν στα δύο ΠΕΔΥ έμειναν 21, εκ των οποίων δύο επικουρικοί. Συγκεκριμένα, στο ΠΕΔΥ Έδεσσας υπάρχουν εννέα γιατροί (ορθοπεδικός, μικροβιολόγος, ουρολόγος, οδοντίατρος, δερματολόγος, ΩΡΛ, γενικός γιατρός), εκ των οποίων δύο επικουρικοί. Δεν υπάρχουν παθολόγος, χειρουργός, καρδιολόγος, παιδίατρος.
Στο ΠΕΔΥ Γιαννιτσών υπηρετούν 12 γιατροί (τρεις παθολόγοι, δύο ορθοπεδικοί, ένας οφθαλμίατρος, ένας νευρολόγος, ένας οδοντίατρος, ένας ουρολόγος, ένας χειρουργός, ένας ακτινολόγος, ένας μικροβιολόγος). Δεν υπάρχουν καρδιολόγος και παιδίατρος.
Στο νομό Πιερίας και στο ΠΕΔΥ Κατερίνης από τους 42 γιατρούς που υπήρχαν υπηρετούν μόνο δέκα (τέσσερις παθολόγοι, ένας ορθοπεδικός, δύο χειρουργοί, ένας γυναικολόγος, δύο οδοντίατροι, ένας ακτινολόγος). Δεν υπάρχουν: παιδίατρος, καρδιολόγος, δερματολόγος, ενδοκρινολόγος, αγγειολόγος.
Στο νομό Σερρών και στο ΠΕΔΥ της πόλης από τους 35 γιατρούς που εργάζονταν έχουν μείνει 18, εκ των οποίων πέντε επικουρικοί (τέσσερις παθολόγοι, ένας γυναικολόγος, ένας ΩΡΛ, ένας χειρουργός, ένας ορθοπεδικός, ένας δερματολόγος, τρεις οδοντίατροι, δύο ψυχίατροι, ένας ακτινολόγος, τρεις μικροβιολόγοι). Δεν υπάρχουν: παιδίατρος, καρδιολόγος, ενδοκρινολόγος, γαστρεντερολόγος, αγγειολόγος.
Δεκαπέντε γιατροί, εκ των οποίων δύο επικουρικοί, από τους συνολικά 28 έχουν μείνει στα ΠΕΔΥ του νομού Χαλκιδικής. Ειδικότερα, στο ΠΕΔΥ Στρατωνίου υπηρετούν πέντε γιατροί (ακτινολόγος, γυναικολόγος, νευρολόγος, οδοντίατρος, γενικός γιατρός), εκ των οποίων ένας επικουρικός, στο ΠΕΔΥ Πολυγύρου μόνο ένας γιατρός (οδοντίατρος), στο ΠΕΔΥ Αρναίας επίσης μόνο ένας γιατρός (οδοντίατρος) και στο ΠΕΔΥ Νέων Μουδανιών οκτώ γιατροί (ορθοπεδικός, γαστρεντερολόγος, οφθαλμίατρος, δερματολόγος, ΩΡΛ, ουρολόγος, πνευμονολόγος, μικροβιολόγος), εκ των οποίων ένας επικουρικός.
Δεν υπάρχουν παθολόγος, παιδίατρος, καρδιολόγος, χειρουργός.
Σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ειδικότερα, στο ΠΕΔΥ Δράμας από τους 37 γιατρούς που υπηρετούσαν έμειναν… επτά, εκ των οποίων ένας επικουρικός (ρευματολόγος, δερματολόγος, δύο οδοντίατροι, χειρουργός -με μετακίνηση στο νοσοκομείο-, μικροβιολόγος, άνευ ειδικότητας). Δεν υπάρχουν καρδιολόγος, παθολόγος, παιδίατρος.
Στο ΠΕΔΥ Καβάλας από τους 60 γιατρούς έμειναν μόλις 13, εκ των οποίων δύο επικουρικοί (τέσσερις οδοντίατροι, δύο καρδιολόγοι, γενικός γιατρός, παθολόγος, γυναικολόγος, ελεγκτής οδοντίατρος, ακτινολόγος, δύο μικροβιολόγοι). Δεν υπάρχουν παιδίατρος, χειρουργός, νευρολόγος.
Στους… τέσσερις από 21 μειώθηκαν οι γιατροί στο ΠΕΔΥ Ξάνθης. Απ’ αυτούς οι δύο είναι οδοντίατροι και οι άλλοι δύο είναι επικουρικοί (ορθοπεδικός, μικροβιολόγος). Δεν υπάρχουν παθολόγος, καρδιολόγος, παιδίατρος.
Στους 11 από τους 31 μειώθηκαν και οι γιατροί στο ΠΕΔΥ Κομοτηνής του νομού Ροδόπης. Απ’ αυτούς ένας είναι ακτινολόγος, ένας οδοντίατρος (ελεγκτής), ένας ορθοπεδικός, τέσσερις παθολόγοι, ένας άνευ ειδικότητας, ένας οφθαλμίατρος, ένας ψυχίατρος και ένας επικουρικός με ειδικότητα μικροβιολόγου. Δεν υπάρχουν γυναικολόγος, παιδίατρος, νευρολόγος.
Στους 20 από 68 που ήταν μειώθηκαν οι γιατροί στα ιατρεία ΠΕΔΥ του νομού Έβρου. Συγκεκριμένα, στο ΠΕΔΥ Αλεξανδρούπολης υπηρετούν 11 γιατροί (δύο μικροβιολόγοι, καρδιολόγος, οδοντίατρος, τέσσερις παθολόγοι), δύο παιδίατροι, μικροβιολόγος), εκ των οποίων δύο επικουρικοί. Δεν υπάρχουν γυναικολόγος, χειρουργός, νευρολόγος.
Στο ΠΕΔΥ Ορεστιάδας υπηρετούν πέντε γιατροί (γυναικολόγος, ΩΡΛ, καρδιολόγος, οδοντίατρος, δερματολόγος). Δεν υπάρχουν παιδίατρος, παθολόγος, χειρουργός.
Στο ΠΕΔΥ Διδυμοτείχου υπηρετούν τρεις γιατροί (δύο οδοντίατροι, δερματολόγος). Δεν υπάρχουν παθολόγος, χειρουργός, παιδίατρος, γυναικολόγος.
Στο ΠΕΔΥ Σουφλίου υπηρετεί μόνο ένας οδοντίατρος. Δεν υπάρχουν παθολόγος, χειρουργός, παιδίατρος, γυναικολόγος.
Στη Δυτική Μακεδονία
Απογοητευτική είναι και η εικόνα στα ιατρεία ΠΕΔΥ της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Στο ΠΕΔΥ Γρεβενών του ομώνυμου νομού υπηρετούν τρεις από τους πέντε γιατρούς που υπήρχαν, εκ των οποίων ένας επικουρικός (ορθοπεδικός, γυναικολόγος, οφθαλμίατρος). Δεν υπάρχουν παθολόγος, καρδιολόγος, παιδίατρος.
Στο ΠΕΔΥ Καστοριάς από τους 15 γιατρούς που υπηρετούσαν έμειναν επτά (δύο καρδιολόγοι, παθολόγος, μικροβιολόγος, δύο οδοντίατροι, πνευμονολόγος), εκ των οποίων ένας επικουρικός. Δεν υπάρχουν ορθοπεδικός, παιδίατρος, χειρουργός.
Στο ΠΕΔΥ Κοζάνης από τους 49 γιατρούς που υπηρετούσαν έμειναν μόλις 14, εκ των οποίων δύο επικουρικοί (δύο παθολόγοι, τέσσερις οδοντίατροι, ορθοπεδικός, οδοντίατρος -διευθυντής-, τέσσερις γενικοί γιατροί). Δεν υπάρχουν παιδίατρος, γυναικολόγος.
Στο ΠΕΔΥ Φλώρινας υπηρετούν 11 από τους 15 γιατρούς που υπήρχαν (οφθαλμίατρος, χειρουργός, δύο γενικοί γιατροί, καρδιολόγος, ουρολόγος, δύο παιδίατροι, πνευμονολόγος, γυναικολόγος, μικροβιολόγος), εκ των οποίων δύο επικουρικοί.
Πηγή: Εφημερίδα Θεσσαλονίκη
seleo.gr-Ygeia