Με μια τροπολογία-ελιγμό φαίνεται ότι θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να απαντήσει στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο βάσει του οποίου έγινε ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες.
Επιμένοντας στη ρητορική ότι το μοναδικό λάθος στο νόμο Παππά ήταν η παράγραφος αυτή που προέβλεπε τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ στον υπουργό Επικρατείας κυβερνητικές πηγές διέρρεαν λίγα λεπτά μετά τη δήλωση του Νίκου Παππά ότι η αρμοδιότητα του διαγωνισμού για τις άδειες περνά στο ΕΣΡ άμεσα, ότι τη Δευτέρα το πρωί και πριν τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής θα κατατεθεί διάταξη που θα καταργεί το άρθρο 2Α του νόμου 4339. ΄
Είχε προηγηθεί η δήλωση του Νίκου Παππά με την οποία – χωρίς να δίνει διευκρινίσεις για το νόμο-γέφυρα που η κυβέρνηση προανήγγειλε το βράδυ της Πέμπτης μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας – είχε ανακοινώσει ότι είναι αυτονόητο πως η αρμοδιότητα για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες περνά άμεσα στο ΕΣΡ.
Ο κ. Παππάς ζητά επίσης να πέσουν οι τόνοι και να αναζητηθούν οι ευρύτερες δυνατές συναινέσεις.
Η δήλωση του υπ. Επικρατείας έχει ως εξής:
«Είναι αυτονόητο ότι υπό το φως της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας η αρμοδιότητα για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού και των λεπτομερειών της διεξαγωγής περνάει στο ΕΣΡ άμεσα, όπως άλλωστε προέβλεπε από την αρχή ο ν.4339/15. Είναι η ώρα να πέσουν οι τόνοι και να αναζητηθούν οι ευρύτατες δυνατές συναινέσεις. Η συγκρότηση ΕΣΡ, ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες και η επακόλουθη αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, είναι συνταγματική υποχρέωση και ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων».
Βούτσης: Πιστεύω ότι πλέον δεν υπάρχει έδαφος για να μην προχωρήσουμε άμεσα
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις Πολύδωρα και τη δήλωση Παππά ανακοίνωσε ότι θα προτείνει ως πρόεδρο του ΕΣΡ τον πρώην υπουργό της ΝΔ και για αντιπρόεδρο τον Ροδόλφο Μορώνη και πως την πρότασή του αυτή γνωστοποίησε σήμερα στα κόμματα προκειμένου να μην υπάρξουν αιφνιδιασμοί ενόψει της Διάσκεψης που έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της Δευτέρας.
«Αμέσως μετά την απόφαση του ΣτΕ- άλλωστε αυτό είχε ζητηθεί και από όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην προηγούμενη διάσκεψη των Προέδρων- εργάζομαι για να εξευρεθεί ευρείας αποδοχής συναινετική λύση που να εγκριθεί στην 5η έστω, διάσκεψη των Προέδρων τη Δευτέρα το απόγευμα», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε:
«Είμαι σε επαφή με τα κόμματα που μου γνωστοποίησαν ότι τη Δευτέρα το πρωί θα έχουν τις δικές τους συλλογικές αποφάσεις, μετά και τη δήλωση του αρμοδίου υπουργού, του κ. Παππά ότι είναι αυτονόητο ότι όλες οι αρμοδιότητες για την αδειοδότηση των καναλιών είναι απολύτως αντικείμενο της δουλειάς που θα κάνει το νέο ΕΣΡ, πιστεύω ότι δεν θα υπάρχει έδαφος για εύλογες ή προσχηματικές αιτιάσεις για να μην προχωρήσουμε άμεσα και γρήγορα κατά νόμον.
Ως εκ τούτου για να μην υπάρχει και αιφνιδιασμός των ηγεσιών των κομμάτων, από σήμερα σας λέω ότι η πρότασή μου που ο κορμός της θα είναι βεβαίως, με κάποιες διαφοροποιήσεις, η πρόταση που είχαμε καταθέσει την προηγούμενη φορά, θα έχει ως επικεφαλής για πρόεδρο τον κ. Βύρωνα Πολύδωρα και για αντιπρόεδρο τον κ. Ροδόλφο Μορώνη».
«Ελπίζω πιστεύω ότι η συνταγματική επιταγή, διότι πρόκειται περί συνταγματικής υποχρέωσης να διαμορφώνονται μεγάλες πλειοψηφίες των 4/5, αυτή τη φορά τουλάχιστον θα γίνει δυνατόν να τηρηθεί και το πολιτικό σύστημα μέσω της διάσκεψης να δρομολογήσει την επίλυση σε αυτό το κομβικό ζήτημα», ανέφερε επίσης ο πρόεδρος της Βουλής.
protothema.gr
ellada
Tags: Βουλή, διαγωνισμός, κόμματα, κυβέρνηση