Χωρίς να υπάρχουν και ιδιαίτερα μεγάλες προσδοκίες ξεκινούν σήμερα στην Αθήνα οι συναντήσεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Ελλάδας και Τουρκίας προκειμένου να οικοδομήσουν (ή καλύτερα να ανασυστήσουν) τα πολυσυζητημένα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Όπως μας τονίζουν οι γνωρίζοντες, επί της ουσίας δεν θα πρέπει να αναμένουμε τίποτα ιδιαίτερο πέραν του γεγονότος ότι υπάρχει ένας ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα ιδίως σε τέτοιες περιόδους, όπως η τρέχουσα, που χαρακτηρίζεται από συνεχείς εντάσεις.
Οι σημερινές διαπραγματεύσεις δεν θα πραγματοποιηθούν από διπλωμάτες αλλά από στρατιωτικούς των δύο χωρών καθώς θα κουβεντιαστούν πρωτίστως μέτρα στρατιωτικού χαρακτήρα.
Το εάν και κατά πόσο θα συμβάλουν στην εκτόνωση της έντασης, έστω και εν μέρει, μένει να αποδειχθεί αφού η Άγκυρα συνεχίσει να εμμένει στα περί αμφισβήτησης του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου, αποστρατιωτικοποίησης των νήσων του Ανατολικού Αιγαίου, στις γκρίζες ζώνες και στο ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.
Προφανώς επίσης και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι από τις αρχές του 2020 μέχρι και την Παρασκευή είχαμε 837 παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου αλλά και συνεχείς υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά μας, την ίδια ώρα που ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλεί πως θα προχωρήσει σε σεισμογραφικές έρευνες στην θαλάσσια περιοχή που οριοθέτησε παρανόμως με την κυβέρνηση της Λιβύης υπό τον Φαγέζ αλ Σάρατζ, η οποία όμως συμπίπτει με τον ελληνικό θαλάσσιο χώρο σε ένα διόλου ευκαταφρόνητο τμήμα.
Γ. Σαρρής
Πολιτική
Tags: τουρκια