Το νέο σύστημα παρακολούθησης κάθε σκευάσματος σε πραγματικό χρόνο, παρουσιάστηκε την Τρίτη από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Μάριο Σαλμά και τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) κ. Γιάννη Τούντα.
Με τη χρήση της ηλεκτρονικής εφαρμογής παρακολούθησης και ελέγχου της διακίνησης των φαρμακευτικών προϊόντων, ο ΕΟΦ είναι παρών σε ολόκληρη την αλυσίδα διανομής, από την εισαγωγή ή παραγωγή ενός φαρμάκου έως και την αγορά του στο φαρμακείο από τον πολίτη.
Οι ταινίες γνησιότητας παράγονται από τον ΕΟΦ και προσφέρονται στις φαρμακευτικές εταιρίες κατόπιν παραγγελίας.
Κάθε ταινία γνησιότητας είναι μοναδική και καθορίζει ένα μόνο προϊόν και συσκευασία.
Οι φαρμακευτικές εταιρίες καταχωρούν στη ηλεκτρονική εφαρμογή σε πραγματικό χρόνο (πριν την έξοδο από την αποθήκη) τον μοναδικό σειριακό αριθμό της κάθε ταινίας γνησιότητας και το προϊόν και τη συσκευασία που την επικολλούν.
Προορισμός
Παράλληλα, δηλώνουν τον τελικό προορισμό της συσκευασίας: Προς φαρμακαποθήκη, προς φαρμακείο, προς φαρμακείο νοσοκομείου, προς εξαγωγή.
Τέλος, δηλώνουν και τους μοναδικούς αριθμούς ταινιών γνησιότητας που δεν επικολλήθηκαν ως ελαττωματικές.
Κατ’ αναλογία, οι φαρμακαποθήκες δηλώνουν με τη σειρά τους τις ταινίες γνησιότητας των συσκευασιών εκείνων που προορίζονται για παράλληλη εξαγωγή.
Σύμφωνα με τους κ.κ. Σαλμά και Τούντα, με αυτή τη διαδικασία ο ΕΟΦ έχει γνώση κάθε συσκευασίας φαρμάκου που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά και ελέγχει τη νομιμότητα και εγκυρότητα του φαρμάκου που αγοράζει ο καταναλωτής, μέσω του συστήματος της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.
Με αυτόν τον τρόπο – είπαν – εκμηδενίζεται ο κίνδυνος κυκλοφορίας ψευδεπίγραφων άρα και επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία προϊόντων.
Ταινίες
Πολύ σημαντικό όμως είναι και το γεγονός ότι δεν είναι πλέον δυνατή η επικόλληση ταινιών γνησιότητας που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί πάνω σε άλλη συνταγή, που δυστυχώς ήταν συχνό φαινόμενο.
Η ηλεκτρονική διαδικασία δεν ελέγχει μόνο αλλά και παρακολουθεί εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο την ελληνική αγορά σε πανελλαδικό επίπεδο ώστε να αποφεύγεται η έλλειψη φαρμάκων και να είναι δυνατή η έγκαιρη διαπίστωση επιδημιολογικών φαινόμενων.
Το νέο σύστημα θα είναι σε θέση να ελέγχει περί τους 2,5 δισεκατομμύρια κωδικούς.
Δ.Κ.
IATRONET
- Posted using BlogPress from my iPad
Tags: iPad, ταινία, υγεία, ΦΑΡΜΑΚΑ