Μεταναστευτικό: Η Γερμανία καταργεί de facto τη ζώνη Σένγκεν – Στηρίζει Αυστρία και Πολωνία η Ελλάδα

Τέσσερα σαφή μηνύματα προς το Βερολίνο και τους «σκληρούς» του μεταναστευτικού στην Ε.Ε. έστειλε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Βιέννη, όπου βρέθηκε στο πλαίσιο διμερούς συνάντησής του με τον καγκελάριο της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ.

Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη, πρώτη διμερής στο εξωτερικό πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης-18ης Οκτωβρίου, δεν πραγματοποιείται τυχαία στην Αυστρία, με την οποία η Ελλάδα επιθυμεί να σφυρηλατήσει μια ακόμη στενότερη σχέση. Όπως αναφέρει η Καθημερινή, η στενότερη συνεργασία της Ελλάδας με την Αυστρία αλλά και την Πολωνία έχει σημασία, καθώς οι δύο συγκεκριμένες χώρες θίγονται περισσότερο από την απόφαση του Βερολίνου να αναστείλει την ουσιαστική ισχύ του κεκτημένου Σένγκεν.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε τα εξής μηνύματα:

Πρώτον, η Ελλάδα είναι αδύνατον να επωμισθεί ένα δυσανάλογα μεγάλο βάρος λόγω απλά της γεωγραφικής της ιδιαιτερότητας, λόγω του γεγονότος ότι βρίσκεται, δηλαδή, στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.

Δεύτερον, η Ε.Ε. θα πρέπει να διαθέσει περισσότερους χρηματοδοτικούς πόρους προκειμένου να φυλάξει καλύτερα τα σύνορά της και να διαχειριστεί τους υφιστάμενους μετανάστες και πρόσφυγες. Οι υφιστάμενοι πόροι, σημείωσε, «δεν είναι βέβαιο ότι επαρκούν και θα επαρκούν και στο μέλλον για να μπορούμε να επιτελούμε αυτή την αποστολή».

Τρίτον, ο κ. Μητσοτάκης επέκρινε σαφώς τη Γερμανία για την επαναφορά ελέγχων στα χερσαία σύνορά της λέγοντας ότι «δεν θα ήταν σωστό να κινηθούμε σε μια λογική ad hoc εξαιρέσεων από το Σένγκεν, με συνοριακούς ελέγχους οι οποίοι μπορεί να μην επιτρέψουν τελικά την ελεύθερη διακίνηση πολιτών και να κάνουν ζημιά σε μία από τις θεμελιώδεις κατακτήσεις της Ε.Ε.».

Και, τέταρτον, άφησε να εννοηθεί ότι μέρος του προβλήματος της έλξης μεταναστών προς χώρες όπως η Γερμανία είναι η επιδοματική και κοινωνική πολιτική. «Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να απασχολήσει την ίδια τη Γερμανία και σίγουρα δεν είναι δική μας δουλειά να υποδείξουμε στη Γερμανία, η οποία έχει και συνταγματικούς περιορισμούς, τον τρόπο με τον οποίο θα οργανώσει το κοινωνικό της κράτος».

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης είπε κάτι ακόμη που αντηχεί τις πάγιες γερμανικές πιέσεις για αύξηση των επιδομάτων προς μετανάστες και πρόσφυγες, ώστε αυτοί να μην ταξιδεύουν έως τη Γερμανία. «Δεν μπορεί κανείς να έχει την απαίτηση από την Ελλάδα, μια χώρα η οποία ουσιαστικά πριν από λίγα χρόνια εξήλθε μιας πρωτοφανούς δημοσιονομικής κρίσης –πατάει καλά στα πόδια της, η οικονομία της αναπτύσσεται γρήγορα, έχει καλά δημοσιονομικά–, να έχει ένα πιο ευνοϊκό πλαίσιο κοινωνικής προστασίας για τους πρόσφυγες από ό,τι έχει για τους ίδιους τους Ελληνες πολίτες», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Οι συζητήσεις των δύο ηγετών πίσω από τις κλειστές πόρτες εδράζονται, βεβαίως, στην ανησυχία για όλα όσα συμβαίνουν στη Γερμανία και είναι εύλογη καθώς υπάρχει η αίσθηση πως η πολιτική πίεση στο εσωτερικό της Γερμανίας μπορεί να ξεσπάσει πάνω σε άλλες χώρες. Με δεδομένο πως η Αυστρία έχει παρόμοια με την Ελλάδα πολιτική, η χθεσινή συνάντηση είχε ως βασικό θέμα τον κοινό βηματισμό των δύο χωρών –και ακολούθως της Πολωνίας, καθώς και ο κ. Τουσκ είναι της ίδιας λογικής– πάνω σε τρεις πυλώνες:

Πρώτον, να συνεχιστούν η αποτρεπτική πολιτική των δύο χωρών και η σκληρή φύλαξη των συνόρων που αποτελεί κοινό τόπο. Δεύτερον, να εφαρμόζεται η Συνθήκη Σένγκεν, την οποία η Ελλάδα τηρεί με συνέπεια, και, τρίτον, να πιεστεί όσο το δυνατόν η Γερμανία να αλλάξει τακτική έναντι του μεταναστευτικού, καθώς η πεποίθηση είναι πως το Βερολίνο μέσω της πολιτικής που ακολούθησε έγινε πόλος έλξης μεταναστευτικών κυμάτων και τώρα που εξελίσσεται σε πολιτικό πρόβλημα «απειλεί» την υπόλοιπη Ευρώπη, αντιστρέφοντας την πολιτική της.

Comments

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: