Η εκτόνωση της κατάστασης και η εξομάλυνση των σχέσεών τους αποτελεί προτεραιότητα τόσο για την Τουρκία, όσο και για τη Ρωσία, καθώς το τελευταίο που θέλουν οι ηγέτες των δύο χωρών και βέβαια και οι υπόλοιπες χώρες είναι η κλιμάκωση.
Μπορεί να μην υπάρχει μετωπική σύγκρουσή άμεσα, ωστόσο ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε να λαμβάνει τα μέτρα του από τις πρώτες κιόλας ώρες που ακολούθησαν το διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας.
Η πρώτη του απόφαση αφορούσε στην ανάπτυξη συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400 στη ρωσική αεροπορική βάση του Χμέιμιμ στη Συρία, που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 48 χλμ μακριά από τα τουρκικά σύνορα.
Παράλληλα σύμφωνα με ρωσική εφημερίδα που επικαλείται στρατιωτική πηγή, ο Ρώσος πρόεδρος σκοπεύει να στείλει από 10 έως 12 επιπλέον μαχητικά στο Χμέιμιμ προκειμένου να «συνοδεύουν» τα ρωσικά βομβαρδιστικά.
Συμβολικό χαρακτήρα “αποκλεισμού” της Τουρκίας έχει και η απόφαση που ανακοινώθηκε από τον υπουργό Γεωργίας, Αλεξάντρ Τκατσόφ σύμφωνα με την οποία η Ρωσία αποφάσισε να ενισχύσει τους ελέγχους της στα γεωργικά προϊόντα και τα τρόφιμα που εισάγονται από την Τουρκία, επικαλούμενη παραβιάσεις των υγειονομικών κανόνων.
Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο επικαλείται τον Τκατσόφ που κάνει λόγο για «επανειλημμένες παραβιάσεις των ρωσικών κανονισμών από τους Τούρκους παραγωγούς», οι οποίες μπορεί να αφορούν το 15% των γεωργικών προϊόντων που εισάγονται στη χώρα.
Η ρωσική κυβέρνηση ζήτησε από το Παρατηρητήριο για την Ασφάλεια των Τροφίμων Rosselkhoznadzor να ενισχύσει τους ελέγχους έπειτα από την έρευνα του υπουργείου Γεωργίας που έδειξε ότι σχεδόν το 15% των εισαγωγών γεωργικών προϊόντων από την Τουρκία δεν πληρούν τους ρωσικούς κανονισμούς.
Από την πλευρά της η Τουρκία λειτουργεί πιο παθητικά σκοπεύοντας να διατηρήσει αυτήν την στάση σε περίπτωση που η Ρωσία δεν ξεπεράσει τα όρια ανοχής της τουρκικής πλευράς.
Action24.gr-Diethni