Το σκηνικό γνωστό. Ανοίγεις το ψυγείο, πιάνεις το μπολ με το γκούντα και με την γαλοπούλα, βγάζεις και τα ψωμάκια του τοστ από το ντουλάπι και τι να δεις;
Το τυρί έχει αρχίσει να μουχλιάζει και τα ψωμάκια έληξαν προχτές. Να τα πετάξεις και να φας σκέτη γαλοπούλα (όχι!) ή να τολμήσεις να φας ένα τοστ (ναι!). Όλα τα τρόφιμα αναγράφουν μια ημερομηνία λήξης, ορισμένα όμως μπορούν να καταναλωθούν ακόμα και αν έχουν λήξει. Ποια είναι αυτά; Έχουμε και λέμε.
Τυριά
http://perierga.gr/wp-content/uploads/2017/12/lixi1-120×80.jpg 120w, http://perierga.gr/wp-content/uploads/2017/12/lixi1-300×200.jpg 300w, http://perierga.gr/wp-content/uploads/2017/12/lixi1-768×511.jpg 768w, http://perierga.gr/wp-content/uploads/2017/12/lixi1-800×533.jpg 800w, http://perierga.gr/wp-content/uploads/2017/12/lixi1-240×159.jpg 240w» sizes=»(max-width: 1000px) 100vw, 1000px» style=»margin: 0px auto; padding: 0px; height: auto; max-width: 100%; clear: both; display: block;»>
Τα σκληρά τυριά μπορούν να καταναλωθούν και μετά την ημερομηνία που αναγράφεται στην ετικέτα »Ανάλωση έως». Αν έχει ξεκινήσει να δημιουργείται μούχλα στις γωνίες μπορείς να κόψεις αυτό το κομμάτι και να φας το υπόλοιπο, καθώς δεν θα έχει επηρεαστεί η ποιότητά του και στη συνέχεια να το αποθηκεύσεις σε ένα τάπερ που κλείνει αεροστεγώς για να το προφυλάξεις από την υγρασία. Τα μαλακά τυριά ωστόσο, όπως η φέτα, το κατσικίσιο ή το τυρί κρέμα δεν μπορούν να καταναλωθούν μετά την ημερομηνία λήξης, γιατί είναι πιο ευαίσθητα στην ανάπτυξη μικροβίων.
Αποξηραμένα τρόφιμα
Η διαδικασία αποξήρανσης τροφίμων είναι μια από τις πιο διαδεδομένες μεθόδους διατήρησης των τροφίμων για μεγάλο χρονικό διάστημα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείς να καταναλώσεις π.χ το ρύζι ή τα μακαρόνια ακόμα και μετά την ημερομηνία λήξης. Ενδεχομένως να παρατηρήσεις κάποια διαφορά στη γεύση και να πάρουν λίγο περισσότερο χρόνο να μαγειρευτούν, ωστόσο δεν πρόκειται να κινδυνέψει το στομάχι σου. Στην ίδια κατηγορία είναι και τα αποξηραμένα μπαχαρικά, τα οποία επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν και μετά την ημερομηνία λήξης, απλά δεν θα έχουν την ίδια ένταση στη γεύση.
Κονσέρβες
Εάν η κονσέρβα ΔΕΝ είναι χτυπημένη, την έχεις αποθηκεύσει σε ντουλάπι χωρίς υγρασία και δεν έχει έρθει σε επαφή με το φως του ήλιου τότε μπορεί να καταναλωθεί ακόμα και χρόνια μετά την ημερομηνία λήξης. ΜΟΝΟ τότε όμως, από τη στιγμή που θα ανοίξεις την οποιαδήποτε κονσέρβα πρέπει να την καταναλώσεις άμεσα ή μέσα στο χρονικό περιθώριο που δίνει ο κατασκευαστής.
Ψωμί και μπισκότα
Αρκετά σκευάσματα ψωμιού μπορούν να καταναλωθούν και μετά την πάροδο της ημερομηνίας λήξης, ειδικά αν διατηρηθούν στις σωστές συνθήκες (σε ντουλάπι χωρίς υγρασία και μακριά από το φως του ήλιου) καθώς τα συντηρητικά που έχουν τα διατηρούν σε καλή κατάσταση. Τα ψωμιά του τοστ μπορούν να καταναλωθούν μέχρι και 10 μέρες μετά την ημερομηνία ενώ τα μπισκότα, μπορεί να έχουν μαλακώσει λίγο ωστόσο λίγα λεπτά στο φούρνο αρκούν για να αποκτήσουν τραγανή υφή.
Κατεψυγμένα τρόφιμα
Τα κατεψυγμένα τρόφιμα εκ των πραγμάτων έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τα υπόλοιπα και αν έχουν διατηρηθεί σε μια σταθερή θερμοκρασία και δεν έχουν ξεπαγώσει καθόλου στο μεταξύ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και μετά την ημερομηνία λήξης τους. Αυτό που θα έχει επηρεαστεί προφανώς είναι η γεύση τους, η οποία ενδέχεται να μην έχει την ίδια ένταση με αυτή που περίμενες να έχουν.
Πατάτες
Δεν υπάρχει λόγος να πετάξεις τις πατάτες αν έχουν πετάξει 2,3 φύτρες, καθώς με ένα μαχαίρι μπορείς να τις αφαιρέσεις και να χρησιμοποιήσεις κανονικά το λαχανικό. Γενικότερα τα λαχανικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι να δεις ότι έχουν αρχίσει να λιώνουν/ μουχλιάζουν/ αλλάζουν χρώμα και υφή. Αν π.χ έχεις ώριμες ντομάτες, μην τις πετάξεις· μπορεί να μην είναι καλές για σαλάτα, αλλά μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις για σάλτσα.
Αυγά
Τα χαλασμένα αυγά είναι λίγο επικίνδυνα, για αυτό καλό είναι να μην τα καταναλώνεις πολλές μέρες μετά την τελική ημερομηνία λήξης (συνήθως οι συσκευασίες αναγράφουν μέχρι πότε είναι έξτρα φρέσκα/ φρέσκα τα αυγά). Σε περίπτωση που αγοράζεις φρέσκα αυγά ημέρας από τη λαϊκή μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις μέχρι και 1 μήνα μετά την αγορά, εφόσον έχουν διατηρηθεί σωστά στο ψυγείο!
Μέλι
Το μέλι όπως έχουμε πει ξανά είναι από τα τρόφιμα που δεν έχουν ημερομηνία λήξης. Αν το φυλάς σε κλειστό βάζο δεν πρόκειται να πάθει τίποτα, καθώς περιέχει ένα ένζυμο που αποτρέπει τη δημιουργία βακτηρίων. Το μόνο που μπορεί να πάθει είναι να κρυσταλλώσει, κάτι που διορθώνεται εύκολα μόλις το ζεστάνεις σε ένα μπεν μαρί.
Νερό
Δεν πρέπει ΠΟΤΕ να πίνεις νερό από μπουκάλι που έχει ανοιχτεί για ώρες ή έχει μείνει πολλές ώρες στον ήλιο, καθώς αναπτύσσονται βακτήρια που μπορεί να σου προκαλέσουν προβλήματα υγείας.
Κρέας και ψάρι
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιήσεις κρέας ή ψάρι που δεν είναι πια φρέσκο και έχει ξεπεράσει την ημερομηνία λήξης!
ladylike.gr
seleo.gr-Ygeia