Μια ακόμα πινελιά εκσυγχρονισμού στο Qashqai, το ισχυρό χαρτί  της Nissan 

Του Πέρη Χαλάτση

Είναι  το crossover που αν και πέρασε μια ολόκληρη δεκαετία παραμένει στην κορυφή. Το ισχυρό χαρτί της Nissan εξακολουθεί να είναι  το Qashqai που διαρκώς ανανεώνεται για να μην μένει πίσω από τον ανταγωνισμό. Κακά τα ψέματα οι γιαπωνέζοι με το Qashqai λανσάρισαν μια νέα κατηγορία. Ίσως ούτε οι ίδιοι δεν περίμεναν ότι θα είχε τόσο μεγάλη επιτυχία. Και επειδή ο κανόνας  λέει αν έχουμε μια καλή συνταγή δεν τη χαλάμε απλά τη βελτιώνουμε, αυτό κάνουν και οι  επικεφαλής της Nissan . Άλλωστε οι άνθρωποι ούτε για μια στιγμή δεν σκέφτηκαν να αλλάξουν το όνομα του μοντέλου λανσάροντας στη αγορά κάποιο νέο όνομα. Κράτησαν το  όνομα Qashqai και διαρκώς το ανανεώνουν με διάφορες πινελιές προσαρμόζοντας τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά τις νέες σχεδιαστικές ιδέες. Με δύο λόγια βελτιώνουν έτσι το προϊόν  τους, ανάλογα με τις απαιτήσεις της αγοράς.

Το νέο Qashqai – που πρόσφατα δοκιμάσαμε- είναι το Qashqai 1.5 dCi Acenta . Η τιμή του αυτοκινήτου της δοκιμής μας έχει 22.370 ευρώ  και είναι φορτωμένο με αρκετά καλούδια.

Ας ξεκινήσουμε όμως με τον πολύ καλό πετρελαιοκινητήρα Euro 6b,  των 1500 κ.εκ που αποδίδει 110 ίππους, 260 Nm ροπής από τις 1.750 σ.α.λ. , επιτάχυνση 11,9’’από 0-100 km/h και  τελική ταχύτητα 182 km/h. Σημειώστε και CO2 μόλις 99. Το ισχυρό χαρτί αυτού του κινητήρα εκτός από την αξιοπρεπέστατη απόδοση είναι η οικονομία. Στο ταξίδι θα καταλάβετε τη διαφορά. Το 6άρι κιβώτιο ταχυτήτων έχει μελετημένη κλιμάκωση και κινεί το  crossover χωρίς να προβληματίζει τον οδηγό ακόμη και σε ανηφορικά κομμάτια με στροφές.

Στο δρόμο το προσθιοκίνητο  αυτοκίνητο πατάει καλά πράγμα που βοηθάει στη αυτοπεποίθηση του οδηγού. Οι ζάντες του Acenta είναι αλουμινίου 17’’ ενώ τα ελαστικά 215/60 R17. Πολύ καλή είναι τόσο η ποιότητα κύλισης όσο και η ηχομόνωση. Θετικό  για την ηρεμία των επιβατών.  Αν και το πλαίσιο είναι ιδιαίτερα στιβαρό, οι αναρτήσεις του μάλλον είναι «μαλακές» γιατί στις στροφές με κάποια ταχύτητα, είχε τη σχετική του κλίση.

Είπα αρχικά ότι είναι  οικονομικό στην κατανάλωση καυσίμου.  Η κατανάλωση που «έγραψε» όχι με ιδιαίτερη προσοχή στο πάτημα του γκαζιού ήταν σχεδόν 6 λίτρα τα 100 χιλιόμετρα. Βέβαια οι εργοστασιακές μετρήσεις που αναφέρουν 4.2 λίτρα εντός πόλης, σε πραγματικούς ρυθμούς οδήγησης, δεν μπορούν να επιτευχθούν !!!

Σχεδιαστικά εξωτερικά βλέπουμε άλλον προφυλακτήρα που δένει με τα πιο δυναμικά ανάγλυφα φώτα και  άλλη μάσκα. Έχει δηλαδή πιο νεανικό look.

Εσωτερικά η ποιότητα των υλικών είναι σαφέστατα καλύτερη με ύφασμα τύπου Acenta. Τα μάτια σου όμως πέφτουν στο δερμάτινο  τιμόνι που έχει κομψότερα χειριστήρια (cruise control-audio-hands free-speed limiter). Και μια  που αναφερόμαστε στο τιμόνι ,είναι τηλεσκοπικό και ρυθμίζεται σε  ύψος και  βάθος.

Για τους εσωτερικούς χώρους, δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Άνετο και  ξεκούραστο ακόμη και για πέντε επιβάτες. Νέα υφάσματα  καλύτερης ποιότητας,  το κάθισμα του οδηγού ρυθμίζεται σε ύψος . Τόσο για τον οδηγό όσο και για τον συνοδηγό τα  καθίσματα έχουν ρύθμιση για  οσφυϊκή στήριξη δύο κατευθύνσεων. Στο σκιάδιο του οδηγού έχει καθρέπτη και θήκη για κάρτες ενώ το σκιάδιο του συνοδηγού μόνο  καθρέπτη. Όμως το ντουλαπάκι του συνοδηγού είναι φωτιζόμενο με θήκη γυαλιών. Οι μπροστινοί αεραγωγοί είναι με ασημί διάκοσμο.

Οι θέσεις που θα βρείτε στο εσωτερικό του αυτοκινήτου είναι αμέτρητες αλλά πιο χρήσιμες είναι αυτές με τις δύο ποτηροθήκες στη κεντρική κονσόλα ενώ υπάρχουν και θήκες για μπουκάλια στο εσωτερικό των θυρών.

Στο  Qashqai της δοκιμής μας, στην έκδοση Acenta, υπήρχε  αυτόματος  κλιματισμός  δύο ζωνών, αισθητήρες βροχής και φώτων, ηλεκτρικά αναδιπλούμενοι  καθρέφτες, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός-πίσω , άνοιγμα των θυρών με τηλεχειρισμό, cruise control  αλλά ρυθμιστή ταχύτητας. Το τιμόνι είναι ηλεκτρικά υποβοηθούμενο ενώ ηλεκτρικά «κλειδώνει» το  χειρόφρενο.

Υπάρχουν και διάφορα άλλα καλούδια, όπως παροχή ρεύματος 12V (x2), διακόπτης οικονομικής οδήγησης ECO (μόνο CVT) , δείκτης εξωτερικής θερμοκρασίας, ηχοσύστημα (2DIN AM/FM/RDS/DAB) + CD + Bluetooth +Hands free, ηχοσύστημα με εισόδους USB – AUX, ένα ηχείο σε κάθε πόρτα και δύο tweeter στις μπροστινές κολώνες . Όμορφος είναι ο  εσωτερικός φωτισμός Welcome lighting + Follow me home. Ο οδηγός αν ξεχαστεί και δεν μπορεί να κάνει τις  αλλαγές στις ταχύτητες ανάλογα με το ύψος των στροφών , τότε μπορεί να συμβουλεύεται την ένδειξη  αλλαγής ταχύτητας κιβωτίου, από το όργανο που βρίσκεται ακριβώς μπροστά του.

Στα υπέρ του Qashqai στην έκδοση Acenta , στο εσωτερικό υπάρχουν αερόσακοι οδηγού, συνοδηγού, πλευρικοί κουρτίνας, αερόσακος συνοδηγού με κουμπί απενεργοποίησης, ζώνες ασφαλείας εμπρός 3 σημείων που ρυθμίζονται σε ύψος. Πίσω υπάρχει σύστημα συγκράτησης παιδικών καθισμάτων ISOFIX.  Εννοείται ότι στον τομέα ασφάλεια υπάρχουν όλα τα τυπικά για τα σημερινά δεδομένα, όπως  ABS, Brake Assist και ESP, ακόμη  Hill Start Assist και σύστημα start-stop , δισκόφρενα εμπρός-πίσω, Brake Limited Slip Differential cruise control, speed limiter.

Μεγάλο πορτ παγκαζ με διπλό πάτο

Κρίμα που δεν έχει  Navigator σ αυτήν την έκδοση. Αν και για να πω την αλήθεια – επειδή το συζήτησα αρκετά με νεώτερους σε ηλικία οδηγούς- τώρα με τα υπερσύγχρονα τηλέφωνα κανένας δεν συμβουλεύεται το navigator του αυτοκινήτου. Αντίθετα προτιμούν το navigator του κινητού τους. Βέβαια στις ακριβότερες εκδόσεις N- Connecta και Techna υπάρχει έγχρωμη οθόνη αφής με  σύστημα NissanConnect.

Φυσικά για την ελληνική αγορά υπάρχει ρεζέρβα

Το Qashqai είναι ευρύχωρο. Δεν χωράει καμιά αμφιβολία. Άνετο ακόμη και για πέντε επιβάτες. Ικανοποιητικός είναι και ο χώρος των αποσκευών που ανέρχεται στα 430 λίτρα ενώ ανάλογα με τη διαρρύθμιση των καθισμάτων μπορεί να φθάσει  στα 860 λίτρα.

Μια ακόμα πινελιά εκσυγχρονισμού στο Qashqai, το ισχυρό χαρτί  της Nissan 

now24.gr-auto

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: