Δυνάμεις του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ πήραν θέση το βράδυ της Πέμπτης σε οδόφραγμα το οποίο απέχει 27 χιλιόμετρα από τη δυτική είσοδο της Τρίπολης, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Ο στρατηγός Αμπντεσαλάμ αλ Χάσι, επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων του ΛΕΣ στη δυτική Λιβύη, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι δυνάμεις του κατέλαβαν τη θέση χωρίς να δοθεί μάχη.
Νωρίτερα, το τηλεοπτικό δίκτυο Άχραρ Λίμπια, το οποίο θεωρείται προσκείμενο στον Χάφταρ, είχε μεταδώσει πως οι δυνάμεις του ΛΕΣ βρίσκονταν κοντά στη Γέφυρα 27, που απέχει 27 χιλιόμετρα δυτικά από την Τρίπολη.
Τουλάχιστον δεκαπέντε ανοιχτά ημιφορτηγά, με εγκατεστημένα αντιαεροπορικά πυροβόλα στις καρότσες, και δεκάδες ένστολοι πήραν θέση στο σημείο ελέγχου αυτό, γνωστό ως Γέφυρα 27.
Από την πλευρά της η Δύναμη Προστασίας της Τρίπολης (ΔΠΤ), μια συμμαχία παραστρατιωτικών οργανώσεων της πρωτεύουσας, ανήγγειλε μέσω Facebook ότι αρχίζει επιχείρηση για να ανακόψει την προέλαση του ΛΕΣ, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.
Το φάσμα της νέας ανάφλεξης στη Λιβύη έκανε την εμφάνισή του το βράδυ της Τετάρτης, όταν οι δυνάμεις του Χάφταρ ανακοίνωσαν ότι ετοιμάζονταν να εξαπολύσουν έφοδο για να «εκκαθαρίσουν τη δύση» της Λιβύης από «τους τρομοκράτες και τους μισθοφόρους» χωρίς να ξεκαθαρίσουν ποιοι είναι οι στόχοι τους.
Από την πλευρά της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), ο πρωθυπουργός Φάγεζ ας Σάρατζ έδωσε διαταγή την Τετάρτη το βράδυ στις δυνάμεις που υποστηρίζουν τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση να ετοιμαστούν για να «αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή».
Η Λιβύη, που βυθίστηκε στο χάος μετά την πτώση του δικτάτορα Μουάμαρ Καντάφι το 2011, παραμένει μοιρασμένη ανάμεσα σε δύο αντίπαλες αρχές, την ΚΕΕ του Σάρατζ, που σχηματίστηκε στα τέλη του 2015 κατόπιν συμφωνίας για τη σύναψη της οποίας μεσολάβησε ο ΟΗΕ και εδρεύει στην Τρίπολη, και την αντίπαλη κυβέρνηση και Βουλή, συνδεδεμένη με τον ΛΕΣ του Χάφταρ, στην ανατολική Λιβύη.
Ο 75χρονος Χάφταρ ανήγγειλε χθες «ανταποκρινόμαστε στην έκκληση του λαού της αγαπημένης μας πρωτεύουσας όπως του είχαμε υποσχεθεί», διατάσσοντας τις δυνάμεις του να προελάσουν στην Τρίπολη, εξωθώντας τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, που επισκέπτεται την Τρίπολη, να απευθύνει έκκληση για αποκλιμάκωση.
«Όποιος κατεβάζει το όπλο του είναι ασφαλής. Όποιος μένει μέσα στο σπίτι του είναι ασφαλής. Όποιος υψώνει λευκή σημαία [σ.σ. παραδίδεται] είναι ασφαλής», πρόσθεσε ο Χάφταρ.
«Απευθύνω σθεναρά έκκληση να σταματήσει η κλιμάκωση», είπε από την πλευρά του ο Γκουτέρες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Τρίπολη.
Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη σύρραξη στη Λιβύη, που διαρκεί οκτώ χρόνια.
Η κλιμάκωση της κρίσης, η επαπειλούμενη ανάφλεξη στη χώρα της Βόρειας Αφρικής πλήττει τις προσπάθειες του ΟΗΕ και άλλων να υπάρξει πολιτική διευθέτηση της κρίσης στη Λιβύη. Πέρυσι, ο ΟΗΕ ανακοίνωνε πως θα διεξάγονταν εκλογές στη χώρα αυτή το 2019, στόχος που πλέον μοιάζει ανέφικτος.
Το Ηνωμένο Βασίλειο ζήτησε την Πέμπτη κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αφιερωμένη στη Λιβύη, όπου επαπειλείται νέα στρατιωτική ανάφλεξη, δήλωσαν διπλωμάτες.
Το ΣΑ του ΟΗΕ θα συνεδριάσει σήμερα Παρασκευή κεκλεισμένων των θυρών για να συζητήσει την κατάσταση.
(?)
Πηγή: diethnh