Τι εστί micro-cheating
Σου έχει τύχει ποτέ να μιλάς με κάποιον στο Facebook, αλλά να το κάνεις κρυφά από το σύντροφό σου; Μπορεί να είναι ένας συνάδελφος, ένας τύπος που γνώρισες και έπιασες κουβέντα σε μια παρέα, ο μεσίτης σου- δεν ξέρω, κάποιος τέλος πάντων με τον οποίο κάποια στιγμή είχες κάποιου είδους πιο στενή επικοινωνία.
Κι ενώ αυτό το chatting μπορεί όντως να μην έχει συναισθηματικές προεκτάσεις, μπορεί να το διατηρείς έτσι, για να περνάς ευχάριστα τις ώρες που βαριέσαι, στην πραγματικότητα -συγγνώμη που το μαθαίνεις από εμάς αλλά- πρόκειται για ένα είδος απιστίας.
Η Melanie Schilling, ψυχολόγος και σύμβουλος σχέσεων εξηγεί ότι είναι εκείνα τα, φαινομενικά, ασήμαντα περιστατικά τα οποία όμως, στην ουσία, αποδεικνύουν ότι είτε εμείς, είτε το έτερόν μας ήμισυ, συναισθηματικά (και πιθανώς και σωματικά) είμαστε (και) κάπου άλλου.
«Μicro-cheating είναι ακόμα και το να μιλάς με κάποιο άλλο άτομο στα social media χωρίς φυσικά ο σύντροφος σου να έχει ιδέα, να έχετε δικά σας αστεία, να έχεις το όνομα του τρίτου προσώπου γραμμένο με ψευδώνυμο στο κινητό σου. Αυτά είναι όλα τα σημάδια ότι διατηρείς ένα «συγκαλυμμένο φλερτ» το οποίο φυσικά, κρατάς μυστικό από το σύντροφό σου», λέει η ψυχολόγος.
Μπορεί εσύ να πιστεύεις ότι δεν είναι τίποτα σοβαρό ώστε να είναι άξιο αναφοράς. Εξάλλου δεν κάνεις κάτι κακό. Δεν βγαίνεις ραντεβού, δεν κάνεις σeξ. Αν όμως αισθάνεσαι ότι θέλεις να το κρύβεις μήπως δεν είναι τόσο αθώο όσο πιστεύεις;
via GIPHY
Βλέπεις μπορεί εσύ προσπαθείς να εξαγνίσεις τις πράξεις σου και να πείσεις τη συνείδησή ότι είναι καθαρή, αλλά η υπόθεση βρωμάει από χιλιόμετρα. To micro-cheating είναι ένας ύπουλος τρόπος με τον οποίο προδίδεις το σύντροφό σου. Είναι κάθε πράξη με την οποία δείχνεις ότι ενώ έχεις σχέση, δεν εκτιμάς τη σοβαρότητα της.
Επιπλέον, εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν όρο που κάνει πιο ευδιάκριτα και σαφή τα όρια του που ξεκινά και που τελειώνει η απιστία στο διαδικτυακό φλερτ.
Ας πούμε όμως ότι εσύ έχεις καθαρό το κούτελό σου. Με το σύντροφό σου τι γίνεται;
«Κάποια πράγματα που πρέπει να προσέξεις είναι αν ο σύντροφός σου έχει κρυφές (private) συνομιλίες σε κάποιο από τα social media, αν αφήνει ακαριαία (και συνήθως άτσαλα) το κινητό του όταν μπαίνεις στο χώρο».
Αν εντοπίσεις τέτοιου είδους συμπεριφορές είναι θεμιτό (βασικά το καλό που σου θέλουμε) να μιλήσεις στο σύντροφό σου και να ξεκαθαρίσεις τι σε ενοχλεί και, όπως τονίζει και ειδικός, με ακριβείς λεπτομέρειες. Σε ενοχλεί που κάνει like ή βάζει καρδούλες στα post μιας άλλης; Πες το. Σε ενοχλεί που παραείναι εγκάρδιος στα comments του κάτω από τις φωτογραφίες της κολλητής του; Πες το.
Αν και τα όρια μεταξύ του micro-cheating και της φιλίας είναι θολά, η Schilling εξηγεί ότι υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να τα διαχωρίσετε. «Οτιδήποτε απαιτεί μυστικότητα από μέρους σας στην μεταξύ σας επικοινωνία εντάσσεται στη σφαίρα του micro-cheating».
«Ο σύντροφός σου μπορεί να διατηρεί όσο φιλικές σχέσεις θέλει, αρκεί να το κάνει και μπροστά σου. Αν όμως αρχίσει να υποκρύπτει λεπτομέρειες ή να λέει ψέματα, τότε ίσως πρέπει να ανησυχήσεις για την αθωότητα της επικοινωνίας του με κάποια άλλη».
sxeseis