Υπάρχουν δύο ειδών μηλόπιτες: Εκείνες που τις ευχαριστιέσαι όταν τις ετοιμάζεις με τα όλα τους, με ζύμη τάρτας, φύλλο σφολιάτας ή τις ψήνεις σαν αφράτα κέικ. Υπάρχουν και εκείνες που τις χαίρεσαι για την ευκολία τους, που γίνονται στο άψε-σβήσε. Ε, λοιπόν, η δική μου γρήγορη μηλόπιτα μοιάζει με τεράστιο pancake με μήλα (προφανώς) καρύδια και σταφίδες!
Υλικά:
- 3 μήλα
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 1 κ.σ. μέλι
- 1 κ.γ. υγρή βανίλια
- ½ κ.γ. κανέλα
Για τον χυλό:
- 2 αυγά
- ½ κούπα ζάχαρη
- ½ κούπα γάλα
- 1 πρέζα αλάτι
- 100 γρ. αλεύρι μαλακό
- 60 γρ. βούτυρο
- 1 κ.γ. μπέικιν
- καρύδια και σταφίδες
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε ένα αντηκολλητικό τηγάνι και βάζουμε το μέλι, τα μήλα κομμένα σε μικρά κομματάκια και τη βανίλια. Σκεπάζουμε το τηγάνι με το καπάκι του.
Χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά μας και αφήνουμε 5 λεπτάκια να ροδίσουν τα μήλα. Παράλληλα χτυπάμε σε ένα άνετο μπολ τα αυγά με τη ζάχαρη και το αλάτι με έναν αυγοδάρτη. Προσθέτουμε το γάλα, το βούτυρο λιωμένο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι το μίγμα να ομογενοποιηθεί. Στο τέλος προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο, το μπέικιν πάουντερ και πάλι ανακατεύουμε καλά.
Ανοίγουμε το καπάκι του τηγανιού και ρίχνουμε το μίγμα πάνω στα μήλα, μαζί με λίγες σταφίδες και καρύδια.
Σκεπάζουμε το τηγάνι και χαμηλώνουμε τη φωτιά για 10 λεπτά ακόμη. Μόλις η μηλόπιτα ροδίσει από την κάτω πλευρά, παίρνουμε ένα μεγάλο πιάτο, σκεπάζουμε το τηγάνι, την αναποδογυρίζουμε σαν ομελέτα και την ξαναβάζουμε στο τηγάνι από την ανάποδη πλευρά.
Ψήνουμε για 10 λεπτά ακόμη, την βγάζουμε από το τηγάνι σε άνετο πιάτο, περιμένουμε να κρυώσει και την «χιονίζουμε» με ζάχαρη άχνη, κανέλα, σταφίδες και καρύδια.
Πηγή - idiva.gr
Tags: φαγητό