Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Να κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να βγει η Ευρώπη ισχυρότερη

Την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης ανέλαβε επίσημα σήμερα η Ελλάδα διά του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος έκανε λόγο για μια προεδρία που θα έχει στο κέντρο της τις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου και τη διατήρησή τους, ακόμη και εν μέσω της υγειονομικής κρίσης που περνά η ανθρωπότητα.

Η τελετή παράδοσης – παραλαβής πραγματοποιήθηκε στις 12 το μεσημέρι διαδικτυακά λόγω των ειδικών συνθηκών που επιβάλλει η πανδημία του κορονοϊού. Μηνύματα απηύθυναν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κεντρικό θέμα της ελληνικής προεδρίας είναι «η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας σε συνθήκες πανδημίας του κορονοϊού. Αποτελεσματική διαχείριση μίας υγειονομικής κρίσης με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».

«Όπως ανακαλύψαμε όλοι, σύντομα η πανδημική κρίση δεν είναι μόνο απειλή για την ανθρώπινη ζωή. Αποδείχθηκε ότι είναι ευάλωτοι όχι μόνο οι άνθρωποι, αλλά και τα κράτη, τα θεσμικά όργανα, οι οικονομίες. Αποτελεί επίσης απειλή για τις αξίες που βρίσκονται στα θεμέλια του δημοκρατικού μας πολιτισμού», επεσήμανε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

«Οι περιορισμοί που επιβάλλονται προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση της πανδημίας, αναπόφευκτα αγγίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος μιας δημοκρατικής κοινωνίας που διέπεται από το κράτος δικαίου», υπογράμμισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι εκτός από την ανάγκη να είναι «προσωρινοί» αυτοί οι περιορισμοί, θα πρέπει επίσης να βασίζονται στις αρχές της αναλογικότητας και της αναγκαιότητας και, ταυτόχρονα, πρέπει να ελέγχονται σε τακτική βάση.

Ιδιαίτερα κατά το πρώτο διάστημα, η προεδρία θα διακρίνεται από το ψηφιακό χαρακτήρα της (E- Chairmanship), αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που δίνει η τεχνολογία, προκειμένου σε όλες τις δράσεις να υπάρχει διαδραστικότητα και ζωντανός διάλογος με την Κοινωνία των Πολιτών, αξιοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στόχος όμως είναι η υπογραφή διακήρυξης, εκ μέρους των 47 κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στις 4 Νοεμβρίου στην Αθήνα, με θέμα: Η λειτουργία του κράτους δικαίου εν μέσω πανδημίας. Την ίδια ημέρα θα συμπληρώνονται άλλωστε και τα 70 χρόνια από την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Στις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, όπως σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός, θα βρίσκονται ακόμα τα δικαιώματα των νέων ανθρώπων, η εκπαίδευση και Δημοκρατικός Πολιτισμός στη ψηφιακή εποχή, τα παιδιά ως ευάλωτα άτομα (παιδιά ενώπιον του κινδύνου της φτώχειας, θύματα βίας, εμπορίας, αναγκαστικής εργασίας, ασυνόδευτοι πρόσφυγες ανήλικοι) και το δικαίωμα των νέων γενεών να απολαμβάνουν την πολιτιστική κληρονομιά αλώβητη από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Όπως τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης, η Ελλάδα κατάφερε να ισιώσει την καμπύλη της πανδημίας. «Χρειάστηκε θάρρος και πειθαρχία από τον ελληνικό λαό για να τηρήσει τα σκληρά μέτρα που επιβλήθηκαν. Και καθ “όλη τη διάρκεια της κρίσης χτίσαμε μια σχέση εμπιστοσύνης ενημερώνοντάς τις συνεχώς, παρουσιάζοντάς τις με τις προκλήσεις και τα διλήμματα και, φυσικά, ζητώντας τους την υποστήριξή τους», σημείωσε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και πρόσθεσε:

«Εν τω μεταξύ, το Κοινοβούλιο και η κυβέρνηση δεν κατασχέθηκαν ποτέ για να λειτουργήσουν, ενώ όλα τα μέτρα που ελήφθησαν επικυρώθηκαν από το Κοινοβούλιο».

«Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, η Ευρώπη δοκιμάζεται. Είναι στα χέρια μας να κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να βγει από αυτήν την κρίση ισχυρότερη. Είναι καιρός για αλληλεγγύη», κατέληξε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Πολιτική

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: