Μήνας «φωτιά» ο Μάρτιος για το προσφυγικό και την αξιολόγηση

Στελέχη της κυβέρνησης κάνουν λόγο για έναν Μάρτιο «φωτιά», από τις εξελίξεις εντός του οποίου θα κριθεί καρά πολύ η «επιβίωση» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Στην κορυφή των προβλημάτων βρίσκεται, όπως είναι φυσικό, το προσφυγικό με την κυβέρνηση να περιμένει την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου στις Βρυξέλλες και στο μεσοδιάστημα να «επιχειρεί» προς δύο κατευθύνσεις: να βρει καταλύματα για χιλιάδες ανθρώπους που περνούν το Αιγαίο και να ανακόψει-καθυστερήσει την πορεία τους προς τα σύνορα ώστε να μη δημιουργηθούν συνθήκες ασφυξίας στην Ειδομένη.

Πιθανή συνάντηση Τσίπρα- Νταβούτογλου
Στις 8 Μαρτίου, μία ημέρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής, είναι πολύ πιθανό ο Έλληνας πρωθυπουργός να βρεθεί και πάλι στο ίδιο τραπέζι με τον κ. Νταβούτογλου στη Σμύρνη, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας του υπουργικού συμβουλίου για το 4ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας. Αν και η επίσημη ατζέντα έχει θέματα οικονομικού ενδιαφέροντος το timing δεν μπορεί να δείχνει και προς την κατεύθυνση του προσφυγικού. Εξάλλου, στο κρίσιμο θέμα της αξιολόγησης, κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι την επόμενη εβδομάδα θα επιστρέψουν τα κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα ώστε να εκκινήσει και επίσημα η συζήτηση και να ολοκληρωθεί εντός του Μαρτίου. Στο ασφαλιστικό κυβερνητικά στελέχη αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο «παραμετρικών» αλλαγών που σχετίζονται με το ανώτατο πλαφόν και τη μείωση των επικουρικών.

«Αντιευρωπαϊκό» το κλείσιμο των συνόρων
Στο μεταξύ, στις βελτιωτικές προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό αναφέρθηκε προχθές ο Αλέξης Τσίπρας, στην εισήγησή του στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο συνδυασμός ασφαλιστικού και φορολογικού όχι μόνο δεν επιβαρύνει, αλλά ελαφρύνει τη μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών, με δεδομένο ότι το 54% των αγροτών δηλώνουν μέχρι 5.000 ευρώ το χρόνο, το 92% μέχρι 10.000 ευρώ. Ως προς το προσφυγικό ζήτημα, ο Αλέξης Τσίπρας κατέκρινε το κλείσιμο των συνόρων και την άρνηση χωρών για επιμερισμό της ευθύνης, υπογραμμίζοντας ότι τέτοιες στάσεις είναι καθ” όλα αντιευρωπαϊκές και αντιβαίνουν στο αξιακό πλαίσιο και τις ιδρυτικές συνθήκες της ΕΕ. Η αδυναμία συνεννόησης των ευρωπαϊκών χωρών, όχι μόνο αποβαίνει μοιραία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, αλλά στρώνει το έδαφος στην άνοδο της ακροδεξιάς και αποδομεί συνολικά την Ευρώπη, τόνισε. Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε τους όρους της παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, τον πλήρη σεβασμό τόσο των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των αρμοδιοτήτων της χώρας, όσο και της συνθήκης της Γενεύης. Επεσήμανε, ακόμα, ότι η Ελλάδα τηρεί πλήρως τα συμφωνηθέντα στο προσφυγικό και το ίδιο περιμένει από τους εταίρους στην ΕΕ, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα διεκδικήσει ,με όλα τα μέσα, την κατοχύρωση του υποχρεωτικού, αναλογικού διαμερισμού των βαρών και της ευθύνης ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Εκδηλώσεις αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες
Κατά τα λοιπά, πολύ μεγάλη συζήτηση έγινε για τη διαχείριση του θέματος σε επίπεδο κυβέρνησης, κόμματος αλλά και κινήματος, αφού στόχος είναι η Κουμουνδούρου να βοηθήσει με όλες τις δυνάμεις της σε εκδηλώσεις αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, είτε αυτό σημαίνει τη βοήθεια στην παροχή σίτισης, είτε στην αξιοπρεπή παραμονή τους στην χώρα. Σε επίπεδο κυβέρνησης, το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανέβουν κι άλλο οι τόνοι, απέναντι στο τμήμα αυτό της Ευρώπης που κρατά σκληρή στάση, από την Αυστρία ως τις χώρες Βίζεγκραντ, προκειμένου να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί στο πλαίσιο της ενωμένης Ευρώπης. Στη συζήτηση, επισημάνθηκε άλλωστε ότι στην ΕΕ υπάρχουν αυτή την ώρα δύο αντιλήψεις, αυτή των χωρών που προαναφέρθηκαν και εκείνη της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς και της ανάληψης ευθύνης που εκφράζεται κυρίως από την Ελλάδα, και πάνω στην οποία θα συνεχίσει να δουλεύει η χώρα όλο το επόμενο διάστημα.
Στη συζήτηση που ακολούθησε, μπήκαν μία σειρά από θέματα, με τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας να αναδεικνύουν το αριστερό πρόσημο πρωτοβουλιών αντιμετώπισης των επιπτώσεων που προκύπτουν από τα μνημόνια. Αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στο νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση, εκτιμώντας ότι σηματοδοτεί μία αντίληψη κοινωνικής δικαιοσύνης, καθώς και σε πρωτοβουλίες όπως αυτές για τα προγράμματα σίτισης, την σίτιση στα σχολεία, την καταπολέμηση της διαφθοράς και το μη κόψιμο του ρεύματος σε οικογένειες που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

typosthes.gr-Politiki

Tags: , , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: