Προειδοποιεί τους δανειστές ότι «κάθε μονομερής αλλαγή» των διαδικασιών που έχουν συμφωνηθεί θα μπορούσε «να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου» ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.
Ο κ. Δραγασάκης ερωτηθείς εάν αντέχει η κυβέρνηση ψήφιση νέων προαπαιτούμενων όπως φέρονται να ζητούν κάποιοι εκ των δανειστών, τονίζει πως η κυβέρνηση προχωρά με βάση τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής, σημειώνοντας πως «δεν έχει δεχτεί κανένα αίτημα για παρέκκλιση από τα συμφωνηθέντα», σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News».
Εκτιμά πως ο κίνδυνος Grexit είναι ακόμη «υπαρκτός», επισημαίνοντας πως θα υποχωρήσει δραστικά με την ψήφιση της συμφωνίας και κυρίως με την ολοκλήρωσή της, που θα καθιστά το χρέος βιώσιμο και εξυπηρετήσιμο σε βάθος χρόνου».
Στην ίδια συνέντευξη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αποκλείει ένα «κούρεμα» καταθέσεων και παρουσιάζει τον οδικό χάρτη για την άρση των capital controls, σημειώνοντας:
«Το πρώτο βήμα είναι να οριστικοποιηθεί και να ψηφιστεί από τη Βουλή η νέα συμφωνία, το δέυτερο να αυξηθεί η ρευστότητα από την ΕΚΤ και μάλιστα με τρόπο που να επιτρέπει την αποκλιμάκωση των επιτοκίων και το τρίτο βήμα είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χωρίς κούρεμα καταθέσεων».
Όπως αναφέρει, «ο χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής είναι ο Οκτώβριος, με απώτατο όριο το τέλος του έτους».
Κληθείς να πει πού στηρίζει τη θέση που διατυπώνει ότι δεν θα υπάρξει «κούρεμα» των καταθέσεων, λέει, μεταξύ άλλων, ότι το ποσοστό των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ -που δεν προστατεύονται- είναι κάτω από 20% και πρόκειται κυρίως για τρεχούμενους λογαριασμούς επιχειρήσεων, για να συμπληρώσει πως «ενδεχόμενο κούρεμα αυτών των καταθέσεων θα έπληττε την πραγματική οικονομία και την απασχόληση».
Δηλώνει ακόμη πως «κάθε κούρεμα καταθέσεων θα είναι μια τιμωρία για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που κράτησαν τα χρήματά τους στη χώρα, έναντι εκείνων που διατηρούν χρήματα και τους λογαριασμούς τους στο εξωτερικό».
Στο πλαίσιο της συνέντευξης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τονίζει επίσης πως θέμα ενοποίησης τραπεζών στο εσωτερικό της χώρας δεν έχει τεθεί από καμία πλευρά, ενώ αντιθέτως εκτιμά πως υπάρχει θέμα ενοποίησης σχετικά με τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό.
Κληθείς να τοποθετηθεί για τον Γιάνη Βαρουφάκη και το plan b, σημειώνει με νόημα πως «αν κάποιος θέλει να βγάλει τη χώρα από το ευρώ, δεν έχει παρά να αποδεχτεί τις προτάσεις του κ. Σόιμπλε ή του Εurogroup» προσθέτοντας: «Τι θα χρειάζονταν τα συνωμοτικά σχέδια όταν οι εν λόγω προτάσεις έχουν υποβληθεί με τον πιο επίσημο τρόπο».
Δηλώνει εντυπωσιασμένος από τις «προσπάθειες της αντιπολίτευσης να αντλήσει όπλα από τις αφηγήσεις του Βαρουφάκη για να πλήξει τον πρωθυπουργό», λέει ότι η κυβέρνηση ουδέποτε έκρυψε το ενδιαφέρον της να μελετήσει «κάθε συμβατική ή εναλλακτική δυνατότητα» για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα ρευστότητας και την οικονομική ασφυξία, ενώ υπογραμμίζει πως «όταν έρθει η ώρα, η κυβέρνηση έχει πολλά να πει για φίλους και αντιπάλους, με στοιχεία».
Τέλος, σε ό,τι αφορά τα εσωκομματικά, δηλώνει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκεται σε πορεία αποσύνθεσης ούτε διάσπασης», αλλά «είναι σε πορεία ανασύνθεσης και ουσιαστικής επανίδρυσής του».
Παράλληλα, αν και εκτιμά πως είναι δύσκολο, τονίζει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί τελικά να τα καταφέρει να βρει τον τρόπο να στηρίζει την κυβέρνηση χωρίς να χάσει τα κινηματικά και ριζοσπαστικά του χαρακτηριστικά, να δημιουργήσει ένα νέο παράδειγμα, πέρα από τον αναχωρητισμό των ακροαριστερών ομάδων και την ενσωμάτωση της Σοσιαλδημοκρατίας».