Μήπως άργησες; Ποια είναι η ιδανική ηλικία γάμου για άνδρες- γυναίκες

Υπάρχει ιδανική ηλικία γάμου; Αν και ο είναι ζήτημα ωριμότητας τόσο του άνδρα όσο και της γυναίκας, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα ανακοινώνουν ότι ερεύνησαν και βρήκαν την ιδανική ηλικία γάμου εκείνη δηλαδήξ που υπόσχεται έναν μακροχρόνιο και ευτυχή έγγαμο βίο.

Ας δούμε τι υποστηρίζει η έρευνα: Ο Επίκουρος Καθηγητής κοινωνιολογίας Νίκολας Γούλφινγκερ ισχυρίζεται ότι οι πιθανότητες να οδηγηθεί ένα ζευγάρι στο διαζύγιο είναι μικρότερες όταν παντρευτεί κανείς στην ηλικία των 28 έως 32 ετών. Μετά από αυτή την ηλικία οι πιθανότητες ενός διαζυγίου είναι όλο και μεγαλύτερες.  Μετά από μια μετα-ανάλυση των πάνω από 10.000ερωτηθέντων ο ερευνητής διαπίστωσε ότι μάλλον δεν ισχύει η παλαιότερη πεποίθηση, σύμφωνα με την οποία όσο πιο «αργά» γινόταν ο γάμος, τόσο περισσότερες πιθανότητες είχε να πετύχει .

Παρόμοιες έρευνες έχουν πραγματοποιηθεί και στο παρελθόν. 

Έρευνα που κάποια χρόνια πριν είχε πραγματοποιηθεί στο Pew Research Center είχε δείξει ότι η μάλλον καλύτερη ηλικία για έναν γάμο είναι τα 27 έτη για τη γυναίκα και τα 29 για τον άνδρα.

H ιδανική διαφορά ηλικίας 

Μπορεί ο γάμος να αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης, υπάρχει όμως ένας βασικός κανόνας: ο άντρας να είναι μεγαλύτερος από τη γυναίκα. Σύμφωνα με νέα μελέτη, ο γάμος με νεαρότερο άνδρα «κλέβει» χρόνια από μια γυναίκα, ενώ ο γάμος με νεαρότερη γυναίκα «προσθέτει» χρόνια στον άνδρα.

Σύμφωνα με την έρευνα, που έκαναν Γερμανοί ειδικοί, που είναι από επτά έως εννέα χρόνια μεγαλύτερες από το σύζυγό τους έχουν 20% υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας. Στον αντίποδα, όταν στο ζευγάρι η γυναίκα είναι μικρότερη, τα χρόνια ζωής του άνδρα αυξάνουν σημαντικά.

Η έρευνα έγινε από ερευνητές του γερμανικού Ινστιτούτου Δημογραφικών Ερευνών «MaxPlanck» και βασίστηκε στην ανάλυση ιατρικών αρχείων περίπου δύο εκατομμυρίων ζευγαριών από τη Δανία.

Η ανάλυση κατέδειξε ότι ένας άνδρας που είναι μικρότερος κατά επτά έως εννέα χρόνια από τη γυναίκα του, έχει 11% μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης, σε σχέση κάποιον που έχει ίδια ηλικία με τη σύζυγό του.

Σύμφωνα με τον Sven Drefalhl, υπέυθυνο της μελέτης, παραμένει ασαφές γιατί υπάρχει αυτή η ανισότητα στη διαφορετική επίπτωση που έχει στα δύο φύλα η «ψαλίδα» στη διαφορά ηλικίας μεταξύ των συζύγων.

Μια πιθανή ερμηνεία είναι ότι με τις διαφορετικές φιλίες που αναπτύσσουν άνδρες και γυναίκες στη διάρκεια της ζωής τους, οι οποίες φέρονται να έχουν ψυχολογικά οφέλη.

Μία άλλη εικασία που έκαναν οι ειδικοί, είναι ότι τα ζευγάρια στα οποία ο άνδρας είναι πολύ πιο νέος, παραβιάζουν τα κοινωνικά ήθη και συνεπώς υφίστανται υποσυνείδητα κοινωνικές «κυρώσεις» ως τίμημα, με την μορφή αυξημένου στρες στη ζωή τους, που πλήττει κυρίως τις γυναίκες και συρικνώνει το προσδόκιμο επιβίωσης τους.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Demography.

boro.gr

sxeseis

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: