Μήπως τελικά αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία; Πότε πρέπει να πεις το μεγάλο «ναι»

Μεγάλη η κουβέντα περί δεύτερης ευκαιρίας, και τα λοιπά, όπως μεγάλο και το πεδίο εφαρμογής της, που μπορεί να περιλαμβάνει κυριολεκτικά τα πάντα. Και ενδεχομένως σε μία σχέση μεταξύ δύο ενηλίκων, ώριμων ανθρώπων τα πράγματα να απλοποιούνται ως προς τις συνθήκες που κάνουν το σχετικό ηθικό δίλημμα να προκύπτει, διαμορφώνοντας ένα σχετικό top επιλογών, η αντιμετώπιση όμως και κυρίως οι αντιδράσεις ποικίλουν. Σε τρόπο, σε χρόνο, σε διάρκεια, στα πάντα όλα.

Τον έχεις λοιπόν μπροστά σου, αφότου σε πλήγωσε ή απογοήτευσε ή έκανε κομμάτια (τοποθέτησε τον εαυτό σου στη σχετική κλίμακα πόνου) και σε εκλιπαρεί να του δώσεις την ευκαιρία να επανορθώσει για όσα έκανε, ή να κάνει όσα περίμενες και δεν είδες εκ μέρους του (γιατί το μυαλό σου στις 9 στις 10 περιπτώσεις θα πάει στο κέρατο, δεν μπορώ να το καταλάβω). Και μπορεί να έχεις προ πολλού χάσει την εμπιστοσύνη σου σε αυτό που λέγεται ανδρικό είδος εκεί έξω, προτιμώντας να είσαι killer, αλλά μην είσαι απόλυτη. Ίσως και να αξίζει τον κόπο να ασχοληθείς λίγο παραπάνω. Ιδίως όταν οι παράγοντες συνηγορούν προς αυτή την αντιμετώπιση:

Το λάθος του δεν είναι και προς θάνατον. Ενδέχεται βέβαια να βρίσκεται εξαιρετικά υψηλά στην προσωπική σου κλίμακα αξιών, και να τον είχες προειδοποιήσει σχετικά, αλλά ας μη γελιόμαστε: δεν είναι επαρκής λόγος για να βάλεις το οριστικό Χ. Τώρα που φαίνεται να πήρε το μάθημα του, μπορείς να του δώσεις το χρόνο να στο αποδείξει, έχοντας βέβαια στο πίσω μέρος του μυαλού του ότι ενδεχόμενη παραδόπιστη συμπεριφορά, θα σημάνει αυτομάτως και την εκπαραθύρωση του. Ακριβώς λόγω έλλειψης σεβασμού στο πρόσωπο σου…

Τον αγαπάς σαν τρελή. Ναι, μπορεί να πρόκειται για τρελό καθαρματάκι, να σου έφερε τον ουρανό στο κεφάλι σου και να σε άφησε να αιμορραγείς, αλλά η καρδιά είναι παράξενος μηχανισμός, και δεν ορίζεται από τις επιταγές της λογικής. Αν αισθάνεσαι ότι δεν μπορείς να ζήσεις μακριά του και ότι τον έχεις ανάγκη δίπλα σου, δεν είναι ντροπιαστικό να παρατείνεις την κοινή σας διαδρομή, χωρίς βέβαια να παραδεχτείς την αδυναμία σου. Και βλέπεις πώς θα εξελιχθεί. Ελπίζω χωρίς να σε πατήσει κάτω, ή να σου κάνει ακόμη χειρότερα…

Έχει λευκό ποινικό μητρώο. Εδώ λειτουργεί ως ελαφρυντικό στους πάσης φύσεως κακούργους και ειδεχθείς εγκληματίες, και εσύ θα το παίξεις Ιερά Εξέταση; Αν το παρελθόν του είναι άμεμπτο, δεν σου είχε δώσει ποτέ το παραμικρό δικαίωμα αμφισβήτησης, και γενικά, προέβη σε κάτι, το οποίο μπορείς να ανεχτείς, ακόμη και να καταπιείς, ναι, θεωρώ ότι δεν πρέπει να αφήσεις τον δήμιο να τον αποκεφαλίσει. Κράτα την γκιλοτίνα στη θέση της, και τη λάμα σε εγρήγορση, έτσι, για να την έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του, και κατέβασε τον από το ικρίωμα, μόλις έλαβε χάρη…

Αποδεικνύει τη μεταμέλεια του. Έχοντας πάρει το μάθημα του, και έχοντας τον από πλευράς σου τιμωρήσει σαν κανονικό μαθητούδι, αφήνοντας τον να σέρνεται στα πόδια σου για όσο καιρό αισθάνεσαι ότι χρειάζεται, προκειμένου να πάρεις το αίμα σου πίσω. Όχι και τόσο χριστιανική αντιμετώπιση, θα συμφωνήσω, ωστόσο εφόσον ο ίδιος επιμένει και δεν έχει ήδη αποχωρήσει προς εξεύρεση άλλης, καλύτερης ευκαιρίας, μάλλον μπορεί να χρησιμοποιήσει τη δική σου. Θα σου έχει δείξει το χαρακτήρα του έτσι κι αλλιώς, κατά τη δοκιμαστική αυτή, μεταβατική περίοδο, οπότε θα σου είναι πιο εύκολο να κρίνεις και να αποφασίσεις, από ότι φαντάζομαι…

Διορθώνει έμπρακτα το λάθος του. Και μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να μην υπάρχει αυτή η δυνατότητα εκ των πραγμάτων, ωστόσο η μετέπειτα στάση του, καθώς και οι δράσεις που μπορεί να αναλάβει είναι ενδεικτικές του πώς αντιμετωπίζει ό,τι συνέβη. Θα μπορέσεις λοιπόν να καταλάβεις μέσες άκρες αν ωθείται στο να έρχεται γονυπετής στην πόρτα σου από απλό εγωισμό, ή αληθινή μεταμέλεια, και αναλόγως θα εξετάζεις τη στάση σου. Γενικός κανόνας: δεν υπάρχει συνταγή της επιτυχίας, όταν βάζεις την κασέτα από την αρχή και πατήσεις το rewind. Η δεύτερη επιτυχία που θα παράσχεις μπορεί να βγάλει όλα της τα λεφτά, και να τινάξει την μπάνκα στον αέρα, μπορεί και να αποδειχτεί σημαδεμένο τραπουλόχαρτο, κάνοντας σε να βλαστημήσεις την ώρα και τη στιγμή που πόνταρες πάνω της. Όπως και να ‘χει, αν στο λέει η καρδιά σου, μη φοβηθείς να ρισκάρεις. Είναι απείρως προτιμότερο να μετανιώσεις στο μέλλον για κάτι που έκανες, παρά για κάτι που δεν έκανες. Και δεν θέλεις τη σχετική σκέψη να σου τριβελίζει το μυαλό. Τώρα, αν αποδειχτεί μάπα το καρπούζι, απλά θα επιβεβαιώσει την άποψη του ότι δεν είμαστε όλοι για όλα, και στην αχαριστία θα απαντήσεις απλά: τρίτη ευκαιρία δεν έχει. Και άντε γεια…

 

sxeseis

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: