Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων στην Ουάσινγκτον, τόνισε πως: «Η Ελλάδα επέστρεψε ως μια περιφερειακή δύναμη σε μια περιοχή που παρουσιάζει μεγάλη ένταση».
«Πριν από έξι μήνες, στις 8 Ιουλίου, ορκίστηκα πρωθυπουργός με στόχο να οδηγήσω τη χώρα έξω από την κρίση και να μπούμε στο δρόμο της σταθερότητας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση ψήφισε 32 νόμους, ολοκληρώθηκε η αναθεώρηση του Συντάγματος και η χώρα προσελκύει επενδύσεις.
«Το πιο σημαντικό είναι ότι αποκαθιστούμε το αίσθημα της εμπιστοσύνης και της περηφάνιας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό», συνέχισε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική για αυτόν, αυτή, η πρώτη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, ως πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στη Φλόριντα όπου γιόρτασε την ημέρα των Θεοφανείων στο Τάρπον Σπρινκς. «Ήταν μια ιδιαίτερα συναισθηματική ημέρα για εμένα. Είχα την ευκαιρία να έρθω σε επαφή με την ελληνοαμερικανική κοινότητα που είναι τόσο περήφανη για την ελληνική κληρονομιά της», τόνισε.
Επισήμανε επίσης ότι «μετά από 45 χρόνια ατελείωτων συζητήσεων, για πρώτη φορά, αυτή η κυβέρνηση δίνει την ευκαιρία στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους».
Και συνέχισε: «Είχαμε υποχρέωση από το σύνταγμα να έχουμε μια αυξημένη πλειοψηφία. Πρόθεσή μου ήταν ο νόμος να αφορά όλους τους ομογενείς αλλά έπρεπε να κάνουμε συμβιβασμούς».
Για την επίσκεψή του στην αμερικανική πρωτεύουσα ο πρωθυπουργός είπε ότι γίνεται σε μια περίοδο που οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι σε πολύ καλό σημείο. Είπε επίσης ότι στη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ, στις επαφές με think tanks και στις επαφές του στο Καπιτόλιο «είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε σημαντική πρόοδο σε σημαντικά ζητήματα των σχέσεών μας».
Οι αναφορές για τα F35, τα ενεργειακά και την Τουρκία
Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει υπογράψει τη συμφωνία για την αναβάθμιση των F16 «ενώ εκφράσαμε στην αμερικανική προεδρία την πρόθεσή μας να ξεκινήσουμε άμεσα τις διαπραγματεύσεις για τα F35».
Για τα ενεργειακά τόνισε ότι είναι σημαντική η υποστήριξη των ΗΠΑ για τον EastMed και πως για πρώτη φορά η Ανατολική Μεσόγειος αναγνωρίζεται για την γεωστρατηγική σημασία της από τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Τρεις Δημοκρατίες, η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ είνςαι πυλώνες σταθερότητας», επισήμανε.
«Δεν είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για τις διαφορές μας με την Τουρκία», συμπλήρωσε ενώ επανέλαβε ότι η συμφωνία της γειτονικής χώρας με την Λιβύη δεν έχει κανένα γεωγραφικό νόημα.
«Είμαστε εδώ για να μιλήσουμε ως σοβαροί παίκτες της περιοχής», συνέχισε σημειώνοντας πως η επίσκεψή του στις ΗΠΑ του έδωσε την ευκαιρία να συζητήσει και για τους οικονομικούς δεσμούς των δύο χωρών.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι στις επαφές του ανέφερε πόσο διαφορετικό είναι το οικονομικό κλίμα και πως είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τους Αμερικάνους επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα.
«Γνωρίζω ότι στο παρελθόν πολλοί άνθρωποι προσπάθησαν να επενδύσουν στην Ελλάδα, ήρθαν ενθουσιασμένοι μόνο και μόνο για να απογοητευθούν από τα εμπόδια. Παρότι καταλαβαίνω ότι υπάρχει ακόμη σκεπτικισμός μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η αλλαγή είναι αληθινή. Αντιμετωπίζουμε τους επενδυτές πολύ διαφορετικά απ” ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν. Δύο αμερικανικές εταιρείες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την άδεια στο καζίνο στο Ελληνικό ενώ υπάρχουν επίσης εταιρείες που επενδύουν στον τομέα της έρευνας», ανέφερε διαβεβαιώνοντας ότι οι ευκαιρίες που υπάρχουν είναι πολλές.
Ο πρωθυπουργός μίλησε και για τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της εκπαίδευσης. Είπε ότι με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως συζήτησαν για εκπαιδευτικά προγράμματα, για αγγλόφωνα τμήματα και ερευνητικά κέντρα προκειμένου «να δώσουμε την ευκαιρία στους Αμερικάνους φοιτητές και τους μαθητές να μελετήσουν την ελληνική ιστορία».
«Θα προωθήσω ο ίδιος αυτή την ατζέντα», είπε με έμφαση.
Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι ο φετινός χρόνος είναι σημαντικός γιατί γιορτάζουμε τα 2500 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας και πως του χρόνου θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια της ελληνικής επανάστασης.
«Επαναβεβαιώνουμε τις κοινές ρίζες και αξίες μας για την ελευθερία, τη ζωή και οι δεσμοί μας πάνε πολύ πίσω στο παρελθόν», πρόσθεσε ενώ αφού τόνισε τη σημασία της Εκκλησίας, ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο για τον οποίο είπε ότι είναι οραματιστής.
Πολιτική
Tags: ΗΠΑ, Κυριάκος Μητσοτάκης, πρωθυπουργός