Ιδιαίτερα πλούσια είναι η ατζέντα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σήμερα, καθώς θα έχει σειρά διεθνών επαφών με πιο ενδιαφέρουσα για τα εθνικά συμφέροντα αυτή με τον Αλβανό ομόλογο του Έντι Ράμα, με τον οποίο θα συζητήσει την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και προς την Αλβανία.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Ο κ.Μητσοτάκης θα δειπνήσει στις εννέα το βράδυ με τον κ.Ράμα, με τον οποίο θα συζητήσει το ζήτημα που ενδιαφέρει την Ελλάδα ώστε να έχει ένα ακόμη επιχείρημα μετά την επέκταση στο Ιόνιο, ενώ η Αλβανία από την πλευρά της επιθυμεί την ελληνική υποστήριξη στην ευρωπαϊκή της πορεία.
Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα περίπλοκο, δεδομένου ότι το 2009, επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή, υπήρξε συμφωνία οριοθέτησηης με την Αλβανία, την οποία ακύρωσε λίγο αργότερα το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας. Μεταξύ αυτών που είχαν στραφεί δικαστικά κατά όσων είχαν υπογράψει από την αλβανική πλευρά τη συμφωνία με την Ελλάδα ήταν τότε ο κ.Ράμα. Σημειωτέον ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας είχε υιοθετήσει θέσεις παρόμοιες με τις τουρκικές για το Αιγαίο.
Είναι βέβαιον ότι η Άγκυρα θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να αποτρέψει μία συμφωνία της Ελλάδας με την Αλβανία, διότι θα είναι η τρίτη συμφωνία της Αθήνας με γειτονικά κράτη, μετά από τις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο, γεγονός που θα αυξήσει την πίεση και στη Λιβύη προκειμένου εάν αποκτήσει κανονική κυβέρνηση να προχωρήσει και εκείνη σε συμφωνία με τη Ελλάδα ακυρώνοντας το μνημόνιο Ερντογάν- Σάρρατζ.
Σημειωτέον ότι στις πέντε ο κ.Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμέχ Σούκρι, ο οποίος θα έχει συνάντηση και με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.
Ο πρωθυπουργός θα υποδεχτεί επίσης στις 12:30 στο Μέγαρο Μαξίμου, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Μετά τη συνάντηση θα γίνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ. Μία συνάντηση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου με αντικείμενο την Τουρκία, στην οποία όμως μετά την αποχώρηση του Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, είναι ανοιχτό εάν η Αθήνα θα επιμείνει για την επιβολή κυρώσεων. Κάτι που δεν αποκλείεται όμως να ζητήσει η Κύπρος, καθώς η Άγκυρα δεν παρέτεινε τη Navtex στην περιοχή ελληνικού ενδιαφέροντος, αλλά εξέδωσε νέα Navtex σε περιοχή κυπριακής κυριαρχίας ως αντίδραση στην επίσκεψη Πομπέο στη Λευκωσία.
Στις έξι το απόγευμα, ο κ.Μητσοτάκης θα έχει και συνάντηση με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, καθώς εξάλλου εκτός από την κρίση με την Τουρκία η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί και τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού.
Πολιτική
Tags: Αλβανία, Κυριάκος Μητσοτάκης