Η υγειονομική κρίση και τα μέτρα περαιτέρω αντιμετώπισής της, οι σχέσεις της χώρας μας αλλά και της Ευρώπης συνολικά με την Τουρκία με αφορμή το μεταναστευτικό, καθώς και οι προοπτικές της Ελλάδος μετά την πανδημία, ήταν τα βασικά αντικείμενα της αποψινής συζήτησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο του Columbia University Lee C. Bollinger.
Σε ότι αφορά την πανδημία ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος εκτιμώντας ότι μέχρι την άνοιξη θα έχουμε βγει από την υγειονομική κρίση και θα καλυφθεί γρήγορα το χαμένο έδαφος στην οικονομία.
«Αναμένω ότι θα έχουμε βγει από την υγειονομική κρίση, ως την άνοιξη του 2021 και αναμένω μια πολύ ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας την οποία έχουμε ανάγκη για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος το συντομότερο δυνατόν, ανάκαμψη που παρατηρείται μεταπολεμικές περιόδους. Είναι ίσως κατάλληλη αναλογία. Θέλουμε να είμαστε έτοιμοι, όταν τελειώσει η Covid, η Ελλάδα να είναι μια από τις χώρες που θα βγουν πιο δυνατές από αυτή την κρίση ενώ διαθέτει επαρκείς πόρους ώστε να συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία στη διάρκεια της πανδημίας τουλάχιστον έως την άνοιξη», ανέφερε ο κ.Μητσοτάκης.
Αναφερόμενος στο κλείσιμο της οικονομίας το χαρακτήρισε «επίπονο» και είπε ότι είναι αναγκαία η παροχή στήριξης μήνα με το μήνα, ενώ ξεκαθάρισε ότι «διαθέτουμε τους πόρους για να το κάνουμε αυτό τουλάχιστον ως την άνοιξη του 2021» προσθέτοντας ότι η Ελλάδα στήριξε με επιτυχία αυτούς που είχαν μεγαλύτερη ανάγκη κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και ξεκαθάρισε ότι κάποια είδη οικονομικής δραστηριότητας όπως η νυχτερινή διασκέδαση «απλά δεν θα λειτουργήσουν έως ότου να έχουμε ένα εμβόλιο. Δεν μπορούμε να έχουμε συγχρωτισμό στα μπαρ έως ότου να έχουμε ένα εμβόλιο».
“Αφησε ένα παράθυρο ανοιχτό για την εστίαση εκτιμώντας ότι ίσως να υπάρξει η δυνατότητα λειτουργίας της με την τήρηση των πρεπουσών αποστάσεων, καθώς και για το άνοιγμα του λιανεμπορίου όπου, όπως είπε, κάποιοι περιορισμοί θα είναι απολύτως απαραίτητοι έως ότου να βρεθεί το εμβόλιο.
Έχουμε τα χρήματα να στηρίξουμε την οικονομία
Το καλό είναι ότι -όπως σας είπα- έχουμε τα χρήματα, τη ρευστότητα, ώστε να στηρίξουμε την οικονομία κατά τη διάρκεια αυτής της πολύ επίπονης περιόδου». Ο κ.Μητσοτάκης επισήμανε επίσης ότι παρά την αύξηση του δανεισμού της χώρας μας-όπως συνέβη σε όλες οι χώρες όπως είπε- προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες της παγκόσμιας κρίσης, οι αγορές δεν ανησυχούν για την πορεία της οικονομίας της Ελλάδας και αναγνωρίζουν τις μεταρρυθμιστικές περγαμηνές της κυβέρνησης.
«Πιστεύω ότι έχουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και γνωρίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει την υποστήριξη με ρευστότητα για όσο καιρό είναι αυτό αναγκαίο», ανέφερε. «Υπάρχει η πεποίθηση πως η Ελλάδα μπορεί να εξέλθει ισχυρότερη από αυτή την κρίση» είπε ο πρωθυπουργός.
Σπόνσορας του δικτύου διακινητών στο Αιγαίο, η Τουρκία
Ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό και κατήγγειλε την στάση της Τουρκίας την οποία ουσιαστικά την κατηγόρησε ότι χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ως γεωπολιτικά πιόνια ενθαρρύνοντάς τους να φεύγουν για την Ευρώπη και την χαρακτήρισε «σπόνσορα του δικτύου διακινητών στο Αιγαίο».
Σημείωσε ότι κατά τον τελευταίο χρόνο, ειδικά στο Αιγαίο, όπου η μείωση των μεταναστευτικών ροών πλησιάζει το 90% και πρόσθεσε:
«Υπάρχει όμως και μία ακόμα διάσταση, η οποία πιστεύω είναι κρίσιμη: Ότι στην περίπτωση της Ελλάδας ο γείτονάς μας, η Τουρκία, χρησιμοποιεί μετανάστες και πρόσφυγες ως γεωπολιτικά πιόνια. Ουσιαστικά αυτοί οι άνθρωποι ενθαρρύνονται συστηματικά να φύγουν από την Τουρκία, τους σπρώχνουν στην Ελλάδα είτε μέσω της χερσαίας είτε μέσω της θαλάσσιας οδού, μολονότι είναι ασφαλείς στην Τουρκία».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα γι” αυτούς, και δεν έχουν τίποτα να φοβούνται στην Τουρκία, η οποία έχει αναλάβει την ευθύνη έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης «να ελέγξει και να κάνει ό,τι μπορεί ώστε να εξουδετερώσει τους διακινητές οι οποίοι εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο και διακινούν παράνομα ανθρώπους στο Αιγαίο. Φοβάμαι ότι η Τουρκία έχει κάνει πολύ λίγα. Τουναντίον, συστηματικά ενθαρρύνει αυτούς τους ανθρώπους να διασχίσουν τα νερά έως την Ελλάδα».
Ο κ.Μητσοτάκης επισήμανε ότι η χώρα μας έχει υιοθετήσει μία ξεκάθαρη στάση.
«Λέμε «δεν θα μπείτε». Σε περίπτωση που κάποιος φτάσει στην Ελλάδα θα περάσει τις διαδικασίες και εάν δικαιούνται άσυλο θα τους χορηγηθεί» είπε.
Εκτίμησε ότι η Τουρκία εμμέσως είναι ο σπόνσορας του δικτύου διακινητών στο Αιγαίο, μέσω του ότι δεν επιτρέπει στην Ακτοφυλακή της να κάνει τη δουλειά της, δηλαδή να κάνει περισυλλογή ενώ ακόμα βρίσκονται σε τουρκικά χωρικά ύδατα και να τους επιστρέφει στην Τουρκία.
Ο κ.Μητσοτάκης είπε επίσης ότι το μεταναστευτικό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και είναι «εξαιρετικά άδικο για την Ελλάδα να αντιμετωπίζει αυτό το επίπονο πρόβλημα μόνη της».
Όπως είπε, η Ευρώπη χρειάζεται κοινή πολιτική για τις επιστροφές ώστε να υπάρχει απάντηση στο ερώτημα «τι κάνουμε όταν μία αίτηση απορρίπτεται;».
Πρόσθεσε πάντως ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή προς όσους διαφεύγουν από τον πόλεμο και τις διώξεις, τονίζοντας ότι καμμία ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα μόνη της.
«Είναι εξαιρετικά εγωιστικό να βλέπουμε, σε κάποιες περιπτώσεις, ευρωπαϊκές χώρες να λένε ότι αυτό το πρόβλημα δεν τις αφορά, απλώς επειδή δεν βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα, να εγείρουν έναν εσωτερικό φράχτη και να λένε σε χώρες όπως η Ελλάδα «ασχολήσου εσύ, δεν υπάρχει αλληλεγγύη από εμάς» είπε ο πρωθυπουργός.
Αισιοδοξία για μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές της Ελλάδας για τρεις λόγους
Ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε τέλος, στις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προοπτικές της χώρας για τις οποίες εξέφρασε την αισιοδοξία του. Όπως είπε η χώρα μας τα πήγαινε καλά πριν από την πανδημία του Covid προτάσσοντας τις μεταρρυθμίσεις που θα εξασφαλίσουν την ανταγωνιστικότητα.
Τεκμηρίωσε την αισιοδοξία του για τη συνέχεια σε τρεις λόγους όπως είπε.
«Πρώτον, οι διεθνείς κεφαλαιαγορές πιστεύουν πια σε εμάς, στο αφήγημα της χώρας μας. Η χώρα δανείζεται με ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Η καμπύλη απόδοσης είναι στα χαμηλότερα επίπεδα που υπήρξε ποτέ, με επιτόκια που ήταν αδιανόητα πριν έναν χρόνο. Προφανώς, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διοχετεύει ρευστότητα στο σύστημα, αλλά θεωρώ επίσης πως πρόκειται για μια ψήφο εμπιστοσύνης στα μεταρρυθμιστικά προσόντα αυτής της χώρας. Η Moody’s μας αναβάθμισε εν μέσω της κρίσης. Δεν μας κράτησε στο ίδιο επίπεδο. Μας αναβάθμισε. Υπάρχει η πεποίθηση πως η Ελλάδα μπορεί να εξέλθει ισχυρότερη από αυτή την κρίση».
Δεύτερον η εσωτερική πολιτική όπου όπως είπε «αναλάβαμε την εξουσία, με την επικράτησή μας εις βάρος μιας λαϊκίστικης κυβέρνησης. Όταν οι λαϊκιστές αναλαμβάνουν την εξουσία, συνήθως είναι εντελώς ανίκανοι να αντιμετωπίσουν τα σύνθετα προβλήματα που τους κληροδοτούνται. Το εκκρεμές πηγαίνει πίσω. Αλλά σήμερα- αν πιστέψει κανείς τις δημοσκοπήσεις- είμαστε πιο ισχυροί και από όταν αναλάβαμε, με την ηχηρή αυτή νίκη πριν από 17 μήνες. Το πολιτικό τοπίο λοιπόν είναι ευνοϊκό».
Και τρίτον η Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία σύμφωνα με τον πρωθυπουργό εξασφαλίζει σημαντική δύναμη πυρός.
«Όπως γνωρίζετε και πιθανότατα όπως γνωρίζουν και όσοι μας παρακολουθούν, αυτόν τον Ιούλιο, η Ε.Ε. έκανε ένα βήμα δίχως προηγούμενο με την θέσπιση του Πακέτου Ανάκαμψης, με την δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης (RRF). Ουσιαστικά ο δανεισμός γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε υπερεθνικό επίπεδο, 750 δισεκατομμύρια ευρώ θα διανεμηθούν μέσω επιχορηγήσεων στα κράτη μέλη. Διαθέτουμε λοιπόν και την οικονομική δύναμη πυρός για να στηρίξουμε τις μεταρρυθμίσεις που θα μας κάνουν πιο ανταγωνιστικούς. Είμαι αισιόδοξος. Είναι υποχρέωση μου να αντιμετωπίσω ταυτόχρονα ένα θέμα το οποίο είναι επείγον -ένα είναι το επείγον θέμα- η αντιμετώπιση της πανδημίας. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε αυτό που είναι σημαντικό μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Μόλις εξέλθουμε από αυτή την κρίση και πιστεύω πως αυτό θα συμβεί. Θα αντιμετωπίσουμε την υγειονομική κρίση μέχρι την άνοιξη του 2021. Και αναμένω ισχυρή ανάκαμψη, και ανάκτηση του χαμένου εδάφους το συντομότερο δυνατόν» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.
Πολιτική
Tags: ΑΙΓΑΙΟ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Κυριάκος Μητσοτάκης, τουρκια