Συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση της οικονομίας παραχώρησαν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, οι υφυπουργοί, Γιάννης Τσακίρης, Νίκος Παπαθανάσης και Χρήστος Δήμας, καθώς και ο γενικός γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ, Νίκος Μαντζούφας.
Όπως τονίστηκε, «όσοι δεν χρηματοδοτηθούν από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν από το έτερο πρόγραμμα της Αναπτυξιακής Τράπεζας, το Ταμείο Εγγυοδοσίας που αναμένεται να λειτουργήσει από τα τέλη Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου».
Στα 557 εκατ. ευρώ ανήλθε μέχρι το μεσημέρι της 21ης Μαΐου το ύψος των δανείων κεφαλαίων κίνησης που έχουν χορηγηθεί σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, το οποίο προβλέπει την επιδότηση του 100% του επιτοκίου για τα δύο πρώτα χρόνια του δανείου, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, το μέσο ποσό των δανείων, ανέρχεται στις περίπου 300.000 ευρώ, που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις που έχουν δανειοδοτηθεί εντός λίγων ημερών, προσεγγίζουν τις 1.900, ενώ απομένουν ακόμη προς διάθεση περισσότερα από 1,4 δισ. ευρώ, καθώς οι προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 2 δισ. ευρώ.
«Η ζήτηση είναι παρά πολύ μεγάλη και για αυτό, όσοι δεν χρηματοδοτηθούν από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν από το έτερο πρόγραμμα της Αναπτυξιακής Τράπεζας, το Ταμείο Εγγυοδοσίας που αναμένεται να λειτουργήσει από τα τέλη Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου».
Πάντως από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, ξεκαθάρισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι το ΤΕΠΙΧ αφορά νέα δάνεια και όχι αναχρηματοδότηση δανείων. «Οι όροι είναι ξεκάθαροι» σημείωσε ο υφυπουργός.
Πολλές επιχειρήσεις έκαναν αίτηση σε 4 τράπεζες, αλλά από μια τράπεζα θα πάρουν δάνειο. Άρα υπάρχει μια πλασματική εικόνα, ωστόσο, σημαντικό κομμάτι της ζήτησης θα καλυφθεί από το εγγυοδοτικό ταμείο, όπως σημείωσε ο υφυπουργός.
Μικροπιστώσεις
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Τσακίρη, εντός του επομένου διαστήματος αναμένεται να κατατεθεί το σχέδιο νόμου για τις μικροπιστώσεις. Αν και το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών, στη δημιουργία του συνέβαλε κυρίως το υπουργείο Ανάπτυξης και επ” αυτού ο κ. Γεωργιάδης έκανε μνεία στον προκάτοχό του, Γιάννη Δραγασάκη για την προεργασία που είχε κάνει.
Πάντως, η ουσία του θέματος είναι ότι ο νόμος για τις μικροπιστώσεις δεν θα καταλαμβάνει τα πιστωτικά ιδρύματα τα οποία θα πρέπει να λάβουν εξασφαλίσεις για τη χορήγηση δανείων. Οπότε μικροπιστώσεις, θα μπορούν να δίνουν άλλοι φορείς και οικονομικές δραστηριότητες, πλην των τραπεζών.
Επίσης, όπως απάντησε σε σχετικό ερώτημα ο κ. Τσακίρης, ακόμη δεν έχει αποφασιστεί ποια θα είναι η εποπτική αρχή των φορέων μικροπιστώσεων.
Υπενθυμίζουμε ότι η εξαίρεση των τραπεζικών ιδρυμάτων από τις μικροπιστώσεις ήταν απαίτηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως επίσης, απαίτηση ήταν η εποπτική αρχή να μην είναι η Τράπεζα της Ελλάδας.
Πέραν των παραπάνω, ο κ. Τσακίρης ανακοίνωσε ότι έως το τέλος του έτους αναμένονται και τα εξής προγράμματα:
- Κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, ύψους 400 εκατ. ευρώ γα έργα σε ενέργεια, κυκλική οικονομία και υποδομές τα οποία με τη μόχλευση θα αγγίξουν τα 3 δισ. ευρώ
- Δημιουργία πιλοτικού προγράμματος συν-επενδύσεων Επιχειρηματικών Αγγέλων σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων ύψους, 30 εκατ. ευρώ
- Δημιουργία project preparation facility για συντονισμό και χρηματοδότηση ωρίμανσης μεγάλων και στρατηγικών έργων υποδομής, ύψους 50 εκατ. ευρώ
- Πρόγραμμα soft financing για νεοφυείς επιχειρήσεις, ύψους 100 εκατ. ευρώ
- Κεφάλαια 400 εκατ. ευρώ για συγχρηματοδότηση μαζί με πιστωτικά ιδρύματα σε στρατηγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας
- 100 εκατ. ευρώ συνεπενδυτικό κεφάλαιο για equity για προσέλκυση ξένων θεσμικών επενδυτών με στόχο τη χρηματοδότηση γρήγορα αναπτυσσόμενες ελληνικές επιχειρήσεις.
Αύξηση του αφορολόγητου για επιστημονικές και τεχνολογικές δαπάνες από το 130% στο 200%
Στην έμφαση που δίνει η κυβέρνηση για τις δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικής έρευνας και τεχνολογίας, εστίασε ο αρμόδιος υφυπουργός, Χρήστος Δήμας, ανακοινώνοντας τις επόμενες παρεμβάσεις για τη στήριξη του τομέα.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό, ουσιαστική στήριξη για την ενίσχυση του R&D αποτελεί η απόφαση για την αύξηση του αφορολόγητου για επιστημονικές και τεχνολογικές δαπάνες από το 130% στο 200%, αρχής γενομένης από την 1η Σεπτεμβρίου 2020.
Για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, όπως είπε ο υφυπουργός, παράλληλα με την αύξηση του αφορολόγητου, η πιστοποίηση των δαπανών αυτών θα μπορεί να γίνεται από ορκωτούς ελεγκτές και όχι υποχρεωτικά από υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος.
Ανέφερε επίσης, ότι θα δημιουργηθεί μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα για το πόσες νεοφυείς εταιρείες υπάρχουν και ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν φορολογικά κίνητρα για τους Επιχειρηματικούς Αγγέλους.
Συγκεκριμένα ανέφερε, ότι το 50% του κεφαλαίου που θα εισφέρει σε μια επιχείρηση, θα αφαιρείται από το φυσικό πρόσωπο. Το ανώτατο ετήσιο ύψος των εισφορών ενός Επιχειρηματικού Αγγέλου θα είναι οι 300.000 ευρώ, ενώ δεν θα μπορεί να εισφέρει περισσότερα από 100.000 ευρώ σε μία επιχείρηση.
«Το προηγούμενο καλοκαίρι που ήρθαμε εδώ στο υπουργείο, η υπηρεσίες αξιολογούσαν τις δαπάνες έρευνα και ανάπτυξης του 2016. Επιταχύνθηκε και άλλαξε η διαδικασία, εντάχθηκαν στο σύστημα οι εξωτερικοί ορκωτοί ελεγκτές, ενώ επανέρχεται διάταξη του 2017 η οποία προβλέπει ότι εάν δεν έχει απαντήσει σε 6 μήνες η αρμόδια υπηρεσία λογίζονται οι δαπάνες ως δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης ενώ αλλάζει και ο τρόπος υποβολής. Θα υποβάλλονται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα» σημείωσε ο υφυπουργός.
Ξεμπλοκάρουν επενδυτικά σχέδια ετών
Δέσμη δράσεων για τη βιομηχανία και με έμφαση στη μεταποίηση, ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης.
Όπως είπε ο υφυπουργός και σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, φάνηκε ότι η ελληνική βιομηχανία και η μεταποίηση με ρυθμίσεις και αποφάσεις που ελήφθησαν μέσα στην υγειονομική κρίση , όπως η μείωση της γραφειοκρατίας που σχεδόν μηδενίστηκε, ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις της αγοράς και αύξησε την παραγωγή.
«Με τον τρόπο αυτόν καταφέραμε και σε μέσα ατομικής προστασίας να είμαστε πολύ πιο μπροστά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και να κρατήσουμε τις τιμές σε λογικά επίπεδα έτσι ώστε να μην υπάρξουν φαινόμενα αισχροκέρδειας ή όποια φαινόμενα αισχροκέρδειας πολύ γρήγορα να αντιμετωπιστούν» σημείωσε ο υφυπουργός. «Και στη συνέχεια», προσέθεσε, «να βρεθούμε σε μία ηρεμία από τη λειτουργία αυτής της αγοράς και να μπορέσουμε να επανεκκινήσουμε με σιγουριά πλέον ότι τα βήματά μας έχουν μελετήσει ακριβώς τη λειτουργία της πρώτης φάσης».
«Έχοντας, λοιπόν, αυτά υπόψη βρισκόμαστε μπροστά σε μία νέα εποχή, σε μία εποχή που πρέπει να επαναξιολογήσουμε το στρατηγικό σχέδιο το οποίο έχουμε εκπονήσει για τη βιομηχανία, να λάβουμε υπόψη αυτά τα οποία συνέβησαν μέσα σε αυτό το τεράστιο υγειονομικό παγκόσμιο γεγονός, έτσι ώστε να προσαρμόσουμε τη στρατηγική μας και τη στήριξη της μεταποίησης την επόμενη ημέρα» όπως σημείωσε ο ίδιος.
Όπως γνωστοποίησε ο υφυπουργός ετοιμάζονται οι εξής οδηγοί δράσεων κρατικών ενισχύσεων για τη βιομηχανία:
Η δράση «Περιβαλλοντικές Υποδομές: Ενίσχυση Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Αποβλήτων» που επιδιώκει την ενίσχυση υφιστάμενων, νέων και υπό σύσταση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ανακύκλωσης αποβλήτων και προβαίνουν σε εργασίες επεξεργασίας, ανάκτησης και αξιοποίησης αποβλήτων (προϋπολογισμός δράσης 40 εκατ. ευρώ).
Η δράση «Ενίσχυση Αλυσίδων Προστιθέμενης Αξίας – Συνεργατικοί Συνεταιρισμοί – Δικτυώσεις». Απευθύνεται σε υφιστάμενες Μικρομεσαίες κυρίως Επιχειρήσεις με πυρήνα την μεταποιητική δραστηριότητα, αφορά στη χρηματοδότηση σχεδίων ανάπτυξης διεπιχειρησιακών συνεργασιών με τη μορφή κάθετων, ή/και οριζόντιων διασυνδέσεων μεταξύ επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε όλο το εύρος της αλυσίδας αξίας των εννέα τομέων προτεραιότητας του Προγράμματος, ή/και σε συμπληρωματικές προς την αλυσίδα αξίας δραστηριότητες. (προϋπολογισμός δράσης 32 εκατ. ευρώ).
Επίσης, μια νέα δράση προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ αφορά στη συνολική αναβάθμιση των υποδομών στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ) και της Κεντρικής αγοράς Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ) και πιο συγκεκριμένα, στη στήριξη της λειτουργίας της σύγχρονης επιχειρηματικότητας, στην αναδιοργάνωση του δικτύου κυκλοφορίας και στάθμευσης στον χώρο των εγκαταστάσεων, στην αναδιοργάνωση των συστημάτων ασφάλειας, και στην αναβάθμιση των υποδομών ψηφιακής διασύνδεσης των κτηριακών συγκροτημάτων
Παράλληλα, σε επίπεδο Ευρωπαϊκών δράσεων, η Ελλάδα συμμετέχει από την αρχή του έτους στο Σημαντικό Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCEI) της αλυσίδας αξίας των Μπαταριών, ενώ έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη συμμετοχή στα Σημαντικά Ευρωπαϊκά Projects (IPCEI) των αλυσίδων αξίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Τεχνολογιών Υδρογόνου και Έξυπνης Υγείας όταν αυτά διαμορφωθούν.
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, στην ίδια συνέντευξη, σημείωσε: «Οι επενδυτές χρειάζονται ασφάλεια δικαίου και ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων. Αυτό το παρέχουμε πλέον στη χώρα μας και η επένδυση στην ελληνική αγορά συζητείται ήδη στους επιχειρηματικούς κύκλους του εξωτερικού».
Ως παράδειγμα ο υπουργός ανέφερε ότι αιτήσεις που εκκρεμούσαν έως και 7 χρόνια υπεγράφησαν τώρα και παράλληλα νέες αιτήσεις που έγιναν στον Αναπτυξιακό νόμο υπεγράφησαν μέσα σε λίγες ημέρες. «Με την αλλαγή της νομοθεσίας και της νοοτροπίας όλα γίνονται γρηγορότερα», σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι όλα τα Προεδρικά Διατάγματα για τις στρατηγικές επενδύσεις εγκρίθηκαν από το ΣτΕ διότι η δουλειά που έχει γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες δεν ήταν μόνο ταχύτατη αλλά και σωστή.
«Πέρα από το ρίσκο της εταιρείας υπάρχει και το ρίσκο της χώρας. Οπότε το άριστα που πήραμε στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης θα φανεί και στις μεγάλες επενδύσεις», σημείωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Τσακίρης.
Αναφορικά με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες για τη στήριξη των αλυσίδων εστίασης και συγκεκριμένα τη μείωση του ΦΠΑ και αν αυτή θα περάσει στην κατανάλωση, ο υπουργός περιορίσθηκε να αναφέρει ότι το θέμα των φόρων είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών.
Το βίντεο από τη συνέντευξη Τύπου:
Πολιτική
Tags: αδωνις γεωργιαδης, επενδύσεις, κυβέρνηση