Μόλις χώρισες; Να βγεις να το φωνάξεις… και όχι μόνο! Τρόποι για να ξεπεράσεις γρήγορα τον πρώην

Είτε χώρισες πρόσφατα και βρίσκεσαι ακόμα στη φάση που προσπαθείς να ξεπεράσεις το πρώην αγόρι σου, είτε όλη αυτή η πίκρα του χωρισμού ανήκει πια στο παρελθόν, σίγουρα έχεις ακούσει από συγγνενείς και φίλους φράσεις όπως «δεν έκανε για εσένα έτσι κι αλλιώς», «θα βρεις κάποιον πολύ καλύτερο» ή το κλασικό «ο χρόνος γιατρεύει όλες τις πληγές».

Καλές αυτές οι συμβουλές, δε λέω, όμως μήπως θα ήταν καλύτερο να στραφείς στην επιστήμη προκειμένου να θεραπεύσεις τη ραγισμένη σου καρδιά;

Ως φανατική των επιστημονικών ερευνών, έχω ξοδέψει άπειρες ώρες παρακολουθώντας ειδικούς σχέσεων στο YouTube ή διαβάζοντας βιβλία που έχουν να κάνουν με το θέμα που μας «καίει»: Πώς να ξεπεράσω έναν χωρισμό που με πλήγωσε;

Έτσι, λοιπόν, αποφάσισα να δουλέψω για εσένα σήμερα και να μοιραστώ μαζί σου τις 5 αγαπημένες μου συμβουλές που με βοήθησαν να προχωρήσω ακόμα και μετά τον πιο οδυνηρό χωρισμό.

Ζήσ” το και μην προσπαθείς να «πνίξεις» τη στενοχώρια σου!

Εάν προσπαθείς να ξεπεράσεις τον χωρισμό προσποιούμενη ότι δε συνέβη ποτέ, απλώς καθυστερείς τη διαδικασία επούλωσης. Σύμφωνα με τον Δρ Antonio Pascual-Leone, κλινικό ψυχολόγο και ερευνητή, το να επικεντρωθείς στα συναισθήματα λύπης, κενού και μοναξιάς αντί να τα αποφύγεις, θα σε βοηθήσει να βρεις τον εαυτό σου πιο γρήγορα. «Όσο αποφεύγεις το ζήτημα, τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει», εξηγεί.

Η έρευνα του Pascual-Leone δείχνει ότι το πρώτο βήμα για να ξεπεράσεις τον πρώην σου είναι να επιτρέψεις στον εαυτό σου να νιώσει όλα αυτά τα συναισθήματα. Πρέπει να περάσεις μέσα από το… μάτι του κυκλώνα για να συνειδητοποιήσεις τι ακριβώς αισθάνεσαι και γιατί το αισθάνεσαι. Έτσι, θα σου είναι πιο εύκολο στην πορεία να καταλάβεις ότι δεν αξίζει να είσαι στα πατώματα για κανέναν και να προχωρήσεις τη ζωή σου χαρούμενη και με συνειδητοποιημένη.

Προσδιόρισε τι χρειάζεσαι από μια σχέση

Εκμεταλλεύσου όλα αυτά τα συναισθήματα που προκύπτουν από το τέλος μιας σχέσης -πόνος, θλίψη, μοναξιά – ως ευκαιρία για να καταλάβεις τι είναι αυτό που πραγματικά χριεάζεσαι. Τι ήλπιζες να βγει από αυτή τη σχέση; Ήταν η επιθυμία να νιώθεις πολύτιμη, αγαπητή ή ότι είσαι προτεραιότητα στη ζωή κάποιου; Ο Antonio Pascual-Leone υποστηρίζει ότι η αλλαγή των συναισθημάτων και η θεραπεία αρχίζουν να λειτουργούν «όταν γράφεις ό,τι χρειάζεσαι βαθιά, ακόμα κι αν δεν το δικαιούσαι ακόμα».

Ακόμη κι αν δεν ήσουν εσύ αυτή που επέλεξε να χωρίσετε, η σχέση τελείωσε για κάποιον λόγο και προφανώς οι ανάγκες σου δεν ικανοποιούνταν. Αφιέρωσε μερικά λεπτά για να σκεφτείς τι αναζητάς γενικά από μια σχέση και στη συνέχεια σκέψου πώς μπορείς να κάνεις τον εαυτό σου να νιώσει ότι σε εκτιμούν, σε υποστηρίζουν και σε αγαπούν άνευ όρων. Οι χωρισμοί μπορούν να μας κάνουν να συνειδητοποιήσουμε ποιες είναι οι εσώτερες ανάγκες μας, γι” αυτό χρησιμοποίησε αυτήν την περίοδο για να επαναξιολογήσεις τι πραγματικά χρειάζεσαι από μια σχέση, ώστε να είσαι πιο επιλεκτική όταν αποφασίσεις να βάλεις κάποιο άλλο αγόρι στη ζωή σου.

Ανακάλυψε ξανά τον εαυτό σου

Παραδόξως, ένας από τους λόγους που οι χωρισμοί είναι τόσο δύσκολοι δεν είναι πάντα επειδή σου λείπει αυτό το άτομο, αλλά επειδή σου λείπει αυτό που ήσουν μαζί του. «Η έρευνα δείχνει ότι οι χωρισμοί σε οδηγούν στην απώλεια του εαυτού σου», εξηγεί ο Antonio Pascual-Leone. «Όταν χάνεις τον σύντροφό σου, ένα μέρος αυτού που είσαι ως άτομο συνοδεύεται από εκείνον». Πώς, λοιπόν, θα απαλύνεις τη στενοχώρια ενός δύσκολου χωρισμού; Χρησιμοποίησέ τον ως ευκαιρία να ανακαλύψεις ξανά τον εαυτό σου.

Ο ψυχολόγος Lewandowski Jr. ορίζει την εκ νέου ανακάλυψη του εαυτού σου ως «την ανάκτηση εκείνων των πραγμάτων που μπορεί να έχεις θυσιάσει ή μειώσει όσο ήσουν στη συγκεκριμένη σχέση». Σκέψου τα χόμπι, τις φιλίες ή ακόμα και τις ταινίες/τραγούδια/βιβλία που απολάμβανες αλλά παραμέλησες από τη στιγμή που ξεκίνησε αυτή η σχέση. Η εστίαση στον εαυτό σου και η εκ νέου ανακάλυψη του ποια είσαι επιταχύνει τη διαδικασία του να ξεπεράσεις τον χωρισμό, επειδή δε νιώθεις πλέον αυτή την απώλεια του εαυτού σου. 

Σταμάτα να ψάχνεις για απαντήσεις

Ακόμα κι αν γνωρίζουμε τον λόγο του χωρισμού, συχνά δημιουργούμε σενάρια στο μυαλό μας και «σπάμε το κεφάλι μας» να καταλάβουμε τι άλλο μπορεί να έχει συμβεί ή τι θα μπορούσαμε να είχαμε χειριστεί διαφορετικά. Οι άνθρωποι κυριολεκτικά μπορούν να εθιστούν στο να ανακυκλώνουν αναμνήσεις ξανά και ξανά στο μυαλό τους, ψάχνοντας να βρουν τι πήγε στραβά. «Καμία εξήγηση δε θα είναι ποτέ ικανοποιητική», λέει ο Guy Winch. «Να είσαι πρόθυμη να τον αφήσεις να φύγει και να αποδεχτείς ότι τελείωσε».

Κατέβα από το… ροζ συννεφάκι σου

Όταν κοιτάμε πίσω σε προηγούμενες σχέσεις, είναι συνηθισμένο να θυμόμαστε μόνο τις όμορφες αναμνήσεις, αλλά το να βλέπεις τον πρώην σου ως το… τέλειο αγόρι που έχασες, είναι αντιπαραγωγικό και απλώς σε δυσκολεύει ακόμη περισσότερο να τον ξεπεράσεις. Μετά από έναν χωρισμό, συχνά εξιδανικεύουμε το άτομο που μας ράγισε την καρδιά ή μας έκανε να είμαστε μίζερες και ξεχνάμε τυχόν αρνητικά πράγματα για εκείνον ή τη σχέση μας μαζί του. Ο Winch συνιστά να κάνεις μια λίστα με όλα αυτά που έκανε λάθος ή που δε σου άρεσαν σε εκείνον και να τη διαβάζεις ξανά και ξανά κάθε φορά που σε πιάνει νοσταλγία, λύπη ή μοναξιά. «Το μυαλό σου θα προσπαθήσει να σου πει ότι ήταν τέλειος, αλλά δεν ήταν», υποστηρίζει. Γι” αυτό αν θέλεις να τον ξεπεράσεις, πρέπει να το υπενθυμίζεις συχνά στον εαυτό σου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

sxeseis

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: