Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι περισσότεροι από τους μετανάστες και πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν στην μονή της Κοιμήσεως Θεοτόκου Πορετσού δεν θέλησαν να μείνουν εκεί και επιβιβάστηκαν εκ νέου στα λεωφορεία.
Ήδη φιλοξενούνται στο οικοτροφείο του Πύργου μητέρες και παιδιά, ενώ στις κατασκηνώσεις της Κάτω Μόνης Δίβρης έφθασαν περισσότεροι από 100 πρόσφυγες και μετανάστες.
Ο μητροπολίτης Ηλείας, Γερμανός, αναφερόμενος στο θέμα της φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων σε χώρους μοναστηριών και τμήμα του οικοτροφείου, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως η μονή, η οποία έχει ανακαινιστεί, είναι 20 χρόνια χωρίς κανένα μοναχό.
«Προσφέρουμε τον 3ο όροφο του φοιτητικού οικοτροφείου ”Αγία Φιλοθέη” στον Πύργο, τις κατασκηνώσεις στην Κάτω Μόνη Δίβρης και τη μονή της Κοιμήσεως Θεοτόκου Πορετσού, στην περιοχή των Αγραμπέλων».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η μητρόπολη Ηλείας δέχτηκε να δώσει το πράσινο φως στη κυβέρνηση για την παραχώρηση των κτιρίων, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την εγκατάσταση προσφύγων εκ Συρίας και αν είναι δυνατό χριστιανοί, χωρίς όμως να τη δεσμεύουμε».
«Ζητήσαμε να μας φέρουν μητέρες με παιδιά, ενώ για τον αριθμό των ατόμων το άφησα στη δική της κρίση».
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σημείωσε: «Εκφράζουμε τη δυσαρέσκειά μας, γιατί δεν υπήρξε ούτε η στοιχειώδης ενημέρωση», προσθέτοντας ότι «έπρεπε να υπάρξει έγκαιρα κάποια μέριμνα, για την αντιμετώπιση των αναγκών τους».
Προβληματισμός από τους κατοίκους της περιοχής
Όσον αφορά στη στάση των κατοίκων της περιοχής, ο δήμαρχος είπε ότι «δεν έχουν υπάρξει ακραίες ή μεγάλες αντιδράσεις, αλλά σίγουρα υπάρχει προβληματισμός». Κάτοικοι της περιοχής εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους, γιατί όπως υποστήριζαν, δεν τους είχαν ενημερώσει για την φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.
Πήγαν, είδαν και έφυγαν οι πρόσφυγες
«Καλύτερα στη Μόρια» είπαν οι πρόσφυγες, που έφτασαν λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι της Πέμπτης στην Ιερά Μονή Πορετσού, της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας, στα όρια Ηλείας — Αχαΐας, καθώς βρέθηκαν σε ένα απομονωμένο σημείο, με το κρύο να είναι έντονο. Στην πλειοψηφία τους, οι πρόσφυγες ήταν γυναίκες με παιδιά, εφήβους και έφηβες από τη Σομαλία, το Σουδάν, το Κονγκό, το Ιράκ και ελάχιστοι από τη Συρία.
Οι συγκεντρωμένοι κάτοικοι των χωριών Πλατανίτσα και Αγράμπελα, οι οποίοι αντέδρασαν στην απόφαση του μητροπολίτη Ηλείας να φιλοξενηθούν πρόσφυγες στο μοναστήρι, έμειναν έκπληκτοι όταν μέσα σε λίγα λεπτά τους είδαν να βγαίνουν και πάλι έξω και να επιβιβάζονται στα λεωφορεία.
Δημοσίευμα του Kalavrytanews.gr αναφέρει ότι η πλειονότητα αυτών που μεταφέρθηκαν στην Ι.Μ Πορετσού ήταν από χώρες της Αφρικής, το Ιράκ και τη Συρία και οι περισσότεροι επιβιβάστηκαν ξανά στα λεωφορεία. Εν τέλει παρέμειναν, μετά από διαβουλεύσεις πέντε γυναίκες με τέσσερα παιδιά. Δημοσίευμα του ilialive αναφέρει ότι οι υπόλοιποι μεταφέρθηκαν σε δομή φιλοξενίας στη Μυρσίνη. Όσον αφορά στη φοιτητική εστία Πύργου «Αγία Φιλοθέη», μεταφέρθηκαν γυναικόπαιδα- 17 άτομα την Τετάρτη και 63 άτομα την Πέμπτη- μονογονεϊκές οικογένειες, μητέρες με παιδιά.
Σύμφωνα με το patrisnews.com, στην Κάτω Δίβρη έφτασαν 102 άτομα, κυρίως Αφγανοί, ενώ υπήρξαν και άτομα από αυτά που είχαν μεταφερθεί στην Ι.Μ Πορετσού.
ellada
Tags: Ειδήσεις