Ελληνικό παραδοσιακό φαγητό, που μας θυμίζει τις Κυριακές που τρώγαμε στη γιαγιά… Μια συνταγή για ένα πεντανόστιμο μοσχαράκι γιουβέτσι με κριθαράκι στο φούρνο !!!
Υλικά συνταγής
- 1 κιλό μοσχάρι ελιά / σπάλα
- 350 γρ. κριθαράκι μέτριο
- 1 1/2 φλ. τριμμένη ντομάτα ή 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
- 1/2 φλ. ντοματοχυμό
- 1 κ.σ. ντοματοπελτέ
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες (προαιρετικά)
- Αλάτι, πιπέρι
- Τυρί για τρίψιμο [κεφαλοτύρι, μυζήθρα σκληρή, παρμεζάνα]
Εκτέλεση
- Κόβουμε το κρέας σε μερίδες και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε 1/2 λ ακόμα ανακατεύοντας. Ρίχνουμε το κρέας, ανεβάζουμε λίγο τη φωτιά και το σοτάρουμε καλά, γυρίζοντάς το από όλες τις μεριές μέχρι να πάρει καστανό χρώμα. Προσθέτουμε και το πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε για 1/2 λεπτό να βγάλει ο πελτές τη γεύση του και το άρωμά του.
- Μεταφέρουμε σε κατσαρόλα το κρέας με το κρεμμύδι, προσθέτουμε το ντοματοχυμό, τα ντοματάκια κονκασέ τη ζάχαρη και 3 ποτήρια νερό. Αφήνουμε το κρέας να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει. Εν τω μεταξύ προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Μόλις μαλακώσει το κρέας, αδειάζουμε τη κατσαρόλα στο ταψί [κατά προτίμηση πήλινο] το βάζουμε στο φούρνο και ρίχνουμε το κριθαράκι, ½ φλ. ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
- Ανακατεύουμε ελαφρά με μια ξύλινη κουτάλα να μοιρασθεί το κριθαράκι παντού στο ταψί. Ελέγχουμε το υγρό που πρέπει να καλύπτει το κριθαράκι. Αλλιώς προσθέτουμε καυτό νερό.
- Το αφήνουμε να ψηθεί 40-50 λ περίπου ώστε να μαλακώσει τελείως το κρέας και το κριθαράκι δεν πρέπει να είναι λιωμένο ούτε να έχει πιει όλα τα υγρά. Αν δούμε ότι στεγνώνει, προσθέτουμε λίγο νερό. Σερβίρουμε με τριμμένο τυρί.
Πηγή - idiva.gr
Tags: φαγητό