Μουντιάλ 2022: Υποψίες για κατασκοπεία οπαδών από τις αρχές του Κατάρ μέσω κινητών εφαρμογών

Δύο επίσημες εφαρμογές του Παγκοσμίου Κυπέλλου για κινητές συσκευές αξιολογούνται από την υπηρεσία παρατήρησης δεδομένων της Βρετανίας λόγω ανησυχιών ότι οι αρχές του Κατάρ μπορεί να κατασκοπεύουν κρυφά, μέσω αυτών, τους οπαδούς της Αγγλίας.

Το Γραφείο του Επιτρόπου Πληροφοριών (IOC) εξετάζει τον «πιθανό αντίκτυπο στα δικαιώματα ιδιωτικότητας των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου» από δύο εφαρμογές που κυκλοφόρησαν από την κυβέρνηση του Κατάρ και την επιτροπή του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Οι οπαδοί της Αγγλίας που ταξιδεύουν στο Κατάρ ενημερώθηκαν να «κατεβάσουν» τις εφαρμογές «Ehteraz» και «Hayya» τόσο για να επιτραπεί η είσοδός του στα γήπεδα όσο και για τον εντοπισμό επαφών του Covid.

Ωστόσο, οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας έχουν υποδείξει ότι οι εφαρμογές μπορεί να επιτρέπουν κρυφά στις αρχές του Κατάρ να συλλέγουν ευαίσθητες πληροφορίες, να παρακολουθούν φωτογραφίες και βίντεο και να παρακολουθούν τηλεφωνικές κλήσεις.

Εκπρόσωπος του ICO δήλωσε ότι “γνωρίζει” τις ανησυχίες σχετικά με τις εφαρμογές και ότι “θα εξετάσει τον πιθανό αντίκτυπο στα δικαιώματα ιδιωτικότητας των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου”.

“Εάν κάποιος ανησυχεί για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν τα δεδομένα του, μπορεί να υποβάλει καταγγελία στο ICO”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Οι ρυθμιστικές αρχές δεδομένων διαμαρτύρονται για τις εφαρμογές

Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές δεδομένων έχουν ήδη προβεί σε πολλαπλές καταγγελίες και για τις δύο εφαρμογές εν μέσω ισχυρισμών ότι ενδέχεται να συλλέγουν ιδιωτικές πληροφορίες.

Στη Νορβηγία και τη Γαλλία, οι οπαδοί έχουν ενημερωθεί να κατεβάζουν τις εφαρμογές σε ξεχωριστό κενό τηλέφωνο και όχι σε προσωπικές συσκευές.

Ένας εκπρόσωπος της γαλλικής εποπτικής αρχής δεδομένων δήλωσε στον ιστότοπο Politico ότι οι οπαδοί θα πρέπει να “ταξιδεύουν με ένα κενό smartphone… ή ένα παλιό τηλέφωνο που έχει κάνει επαναφορά στις εργοστασιακές ρυθμίσεις”.

“Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στις φωτογραφίες, τα βίντεο ή τα ψηφιακά έργα που θα μπορούσαν να σας θέσουν σε δυσκολία σε σχέση με τη νομοθεσία της χώρας που επισκέπτεστε”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Στη Γερμανία, το παρατηρητήριο BfDI δήλωσε ότι διαπίστωσε πως η επεξεργασία και των δύο εφαρμογών “πιθανότατα προχωράει πολύ περισσότερο” από ό,τι διαφημίζουν οι αρχές του Κατάρ, με τα δεδομένα που συλλέγονται να μεταφέρονται σε έναν “κεντρικό διακομιστή”.

‘Πραγματική πιθανότητα παρακολούθησης των επισκεπτών’

“Μεταξύ άλλων, μία από τις εφαρμογές συλλέγει δεδομένα σχετικά με το αν και με ποιον αριθμό γίνεται μια τηλεφωνική κλήση. Η άλλη εφαρμογή εμποδίζει ενεργά τη συσκευή στην οποία έχει εγκατασταθεί να περάσει σε κατάσταση αναστολής λειτουργίας. Είναι επίσης προφανές ότι τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται από τις εφαρμογές δεν παραμένουν μόνο τοπικά στη συσκευή, αλλά διαβιβάζονται και σε κεντρικό διακομιστή”.

Οι Γερμανοί οπαδοί έχουν προειδοποιηθεί να μην διατηρούν “προσωπικά δεδομένα, όπως αριθμούς τηλεφώνου, αρχεία εικόνας ή ήχου” μαζί με τις εφαρμογές στο ίδιο τηλέφωνο.

Η Datatilsynet, η αρχή προστασίας δεδομένων της Νορβηγίας, δήλωσε ότι είναι “θορυβημένη” από τις πληροφορίες που συλλέγονται από τις δύο εφαρμογές.

“Υπάρχει πραγματική πιθανότητα οι επισκέπτες του Κατάρ, και ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες, να παρακολουθούνται από τις αρχές του Κατάρ”, τόνισε εκπρόσωπός της.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: