Ως «μεγάλη τιμή και ευθύνη» χαρακτηρίζει ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, την πρόταση που του έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ να κατέβει υποψήφιος στις ευρωεκλογές, «σε μια ιδιαίτερη ιστορική στιγμή για την Ευρώπη», όπου λόγω της τεράστιας ανόδου της Ακροδεξιάς και της ενσωμάτωσή της στην παραδοσιακή Δεξιά, η Ευρωπαϊκή Ένωση «βρίσκεται σε μια πρωτοφανή καμπή στην ιστορία της».
«Νομίζω ότι ποτέ δεν ήταν τόσο σημαντικός ο αγώνας που πρέπει να γίνει στην Ευρώπη όσο τώρα. Επομένως τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα και συγκρουόμενα: είναι ικανοποίηση, είναι χαρά, είναι ευθύνη, είναι αγωνία», αναφέρει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, την πρώτη μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, και στέλνει ένα μήνυμα ενάντια στην αποχή και υπενθυμίζει ότι «οι αποφάσεις που παίρνει η Ευρώπη πάρα πολλές φορές καθορίζουν την καθημερινότητά μας σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι οι αποφάσεις των εθνικών κυβερνήσεων».
Εξηγεί ότι η άνοδος της ακροδεξιάς «θα έχει οικονομικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα της ζωής των Ευρωπαίων σε όλα τα κράτη μέλη» και φέρνει ως παράδειγμα τις πολιτικές που εφάρμοσαν ο Κουρτς στην Αυστρία, ο Όρμπαν στην Ουγγαρία και ο Σαλβίνι στην Ιταλία.
Όπως σημειώνει: «Μπορεί όλοι αυτοί να φωνάζουν τάχα σε θέματα μετανάστευσης, αλλά τα πρώτα μέτρα που παίρνουν είναι μέτρα ενάντια στην οικονομική ευμάρεια των Ευρωπαίων και μετά άκρατου νεοφιλελευθερισμού. Ξέρετε η Ακροδεξιά και η ενσωμάτωση της Ακροδεξιάς στην παραδοσιακή Δεξιά και ο λόγος της Ακροδεξιάς μέσα στην παραδοσιακή Δεξιά -δείτε τι γίνεται στη Νέα Δημοκρατία για παράδειγμα ή στην Ισπανία με το Vox- είναι αποτέλεσμα του νεοφιλελευθερισμού, είναι αποτέλεσμα αυτών των οικονομικών μέτρων της λιτότητας, της οικονομικής ανασφάλειας που παρατηρείται σε όλη την Ευρώπη, ακόμα και σε χώρες που ευημερούν, όπως η Γερμανία, όπου η λιτότητα είναι ανάλογα ασφυκτική. Δείτε και τη Γαλλία με τα «Κίτρινα Γιλέκα». Άρα έχουμε μια αντίδραση του κόσμου στο νεοφιλελευθερισμό. Αυτό το εκμεταλλεύτηκαν η Ακροδεξιά και η παραδοσιακή Δεξιά και με διάφορα προσχήματα προβάλλουν σημαίες εθνικιστικές, αλλά από πίσω κρύβονται ακόμα πιο σκληρά οικονομικά μέτρα, ακόμα μεγαλύτερη έλλειψη δημοκρατίας και θεσμών.
Να σας πω ότι στην Αυστρία ο Κουρτς βγήκε με σημαία το μεταναστευτικό και ο πρώτος νόμος που ψήφισε ήταν η δωδεκάωρη εργασία. Στην Ουγγαρία είναι γνωστό ότι ο Όρμπαν είχε σημαία το μεταναστευτικό και οι πρώτοι νόμοι που ψήφισε ήταν η κατάργηση της αυτονομίας των δικαστηρίων, κατάργηση πανεπιστημίων και τώρα τις 400 ώρες υποχρεωτικές υπερωρίες. Η ελαστική εργασία είναι από τα μέτρα που προχώρησαν οι σχηματισμοί στην Ολλανδία και τη Δανία. Στην Ιταλία ο Σαλβίνι ο οποίος είχε υποσχεθεί κατώτερο κοινωνικό μισθό, το αναίρεσε. Θέλω να σας πω δηλαδή ότι ο νεοφιλελευθερισμός χρησιμοποιεί διάφορα θεωρητικά και ιδεολογικά προσχήματα για να προχωρήσει σε σκληρό οικονομικό έλεγχο σε βάρος των κατοίκων της Ευρώπης».
Επιπλέον, αναλύει τις προτεραιότητές του εφόσον εκλεγεί στο Ευρωκοινοβούλιο και επισημαίνει ότι είναι σημαντικό να διατυπωθούν από την Αριστερά στο Ευρωκοινοβούλιο συγκεκριμένες, εφαρμόσιμες πολιτικές, όπως ο τερματισμός της λιτότητας, η αναλογικότητα των μισθών σε όλη την Ευρώπη, η καταπολέμηση της ανεργίας και η βελτίωση των εργασιακών συνθηκών.
Ειδικότερα, αναφέρει:
«Νομίζω ότι η Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ωριμάσει μέσα από την εμπειρία της διακυβέρνησης, μέσα από την εμπειρία που απέκτησε μέσα από την ΕΕ. Και οφείλει να ξεφύγει, να ξεφύγουμε όλοι από γενικότητες τύπου για μια Ευρώπη των λαών, για μια δημοκρατική Ευρώπη. Θα πρέπει η πολιτική που θα εφαρμόσει η Αριστερά και το δημοκρατικό μέτωπο να είναι συγκεκριμένες εφαρμόσιμες πολιτικές, τονίζω το εφαρμόσιμες, που πρέπει να πάρει η Ευρώπη. Οι αλλαγές που χρειάζεται η Ευρώπη είναι νομιμοποίηση και δημοκρατικότητα. Για παράδειγμα το Eurogroup είναι ένα όργανο που καθορίζει τις ζωές μας αλλά δεν έχει καμία νομιμότητα. Καθόρισε τις ζωές μας και σε πρώτο βαθμό προκάλεσε δυστυχία σε εκατομμύρια Έλληνες για δέκα χρόνια. Όμως δεν είναι ένα όργανο νόμιμο, δεν υπάρχει πουθενά στα χαρτιά.
Το δεύτερο είναι τα οικονομικά μέτρα. Η δεκαετής λιτότητα, αυτή η επέλαση του νεοφιλελευθερισμού, η τεράστια μεταφορά εισοδήματος από τις λαϊκές μάζες σε ένα 2% πλουσίων στην Ευρώπη που κατέχει πάνω από το 48% της περιουσίας και που έγινε αυτά τα δέκα χρόνια είναι κάτι που πρέπει να σταματήσει. Πρέπει δηλαδή η Ευρώπη να βοηθήσει ώστε να υπάρξει άμεση βελτίωση στην οικονομία και στη ζωή των πολιτών της. Ήδη υπάρχουν και προτάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ για τα οικονομικά, όπως να γίνει πανευρωπαϊκά η κατάργηση του υποκατώτατου και η αύξηση του κατώτατου μισθού.
Το τρίτο είναι το κοινωνικό. Θα πρέπει η Ευρώπη, όπως αναγκάζει να πάρουν τα κράτη μέλη οικονομικά μέτρα, να αναγκάσει τα κράτη μέλη να πάρουν μέτρα κοινωνικά, μέτρα καταπολέμησης της ανεργίας, βελτίωση της υγείας, της ασφάλειας, των εργασιακών συνθηκών. Δεν νοείται να υπάρχει μια Ευρώπη όπου οι μισθοί να μην έχουν αναλογικότητα. Δεν σας λέω να γίνει στην Ελλάδα ο μισθός ίδιος με τη Γερμανία αλλά αυτή τη στιγμή τα έσοδα του Έλληνα πολίτη είναι το 50% των εσόδων του Γερμανού. Θα πρέπει να υπάρχει μια αναλογικότητα σε αυτό».
Πολιτική
Tags: ευρωεκλογές, ΣΥΡΙΖΑ