Μύθος οτι τα λαχανικά δεν παχαίνουν-Το λένε και οι έρευνες

 Επιστημονική μελέτη από το Χάρβαρντ επάνω σε περίπου 133.000 ανθρώπους, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLoS Medicine, διαπίστωσε ότι ορισμένα αμυλούχα λαχανικά και φρούτα μπορεί να προκαλέσουν αύξηση του σωματικού βάρους με την πάροδο του χρόνου.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες ανέλυσαν τις αλλαγές που οι κάτοικοι των ΗΠΑ έχουν κάνει στις διατροφικές τους συνήθειες όσον αφορά την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών τα τελευταία 24 χρόνια. Οι επιστήμονες χώρισαν και ανέλυσαν αυτή την περίοδο ανά τετραετίες,.

Τα βασικά ευρήματά της έρευνας

Λαχανικά που προκαλούν αύξηση του σωματικού βάρους:

  • Καλαμπόκι (925 γρ. αύξηση του σωματικού βάρους)
  • Μπιζέλια (512 γρ. αύξηση του σωματικού βάρους)
  • Πατάτες (335 γρ. αύξηση του σωματικού βάρους)
  • Λάχανο (181γρ. αύξηση του σωματικού βάρους)

Φρούτα και λαχανικά που βοηθούν στην απώλεια βάρους:

  • Κουνουπίδι (621 γρ. απώλεια βάρους)
  • Μήλα (562 γρ. απώλεια βάρους)
  • Αχλάδια (562 γρ. απώλεια βάρους)
  • Μούρα (499γρ. απώλεια βάρους)
  • Μαρούλι (235 γρ. απώλεια βάρους)

Γιατί συμβαίνει όμως αυτό;

Τα αμυλούχα λαχανικά έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, το οποία σημαίνει ότι μπορεί να αυξήσουν τη γλυκόζη του αίματος στο σώμα σας. Όταν αυξάνονται τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας, πάγκρεας εκκρίνει ινσουλίνη για να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια απότομη πτώση των επιπέδων γλυκόζης λίγες ώρες μετά το φαγητό, αφήνοντας σας με ισχυρότερα συναισθήματα πείνας πιο γρήγορα από ό,τι αν είχατε φάει κάτι με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να καταλήξετε να τρώτε περισσότερο από ό,τι θα τρώγατε διαφορετικά.

 

seleo.gr-Ygeia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: