Είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά και ότι θα κερδίσουμε αυτό που πολλοί έχουν ονομάσει «στοίχημα 30ετίας», με όλους τους απαραίτητους εκπαιδευτικούς και τα βιβλία στη θέση τους, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ο οποίος παράλληλα σημείωσε ότι οι ισχυρισμοί «όσων μας περίμεναν στη γωνία έχουν καταπέσει».
Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, αφού εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι και τη νέα χρονιά το σύνολο των εκπαιδευτικών μας θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου, τη βελτίωση και τη διαρκή αναβάθμισή του, απάντησε στις επικρίσεις που έχει δεχθεί το υπουργείο, αφήνοντας αιχμές κατά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη.
Έντονες επικρίσεις κατά του Κυρ. Μητσοτάκη
«Το επόμενο χρονικό διάστημα θα πυκνώσουν οι επιθέσεις απέναντι στο αγαθό της δημόσιας εκπαίδευσης από εκείνες τις ακραίες συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες δυνάμεις, που θέλουν να το καταστήσουν εμπόρευμα και να μετατρέψουν τους μαθητές σε πελάτες-καταναλωτές, υπό το πρόσχημα της «αριστείας» που, δήθεν, μόνο ο ιδιωτικός τομέας ή ο άκρατος ανταγωνισμός μπορούν να επιτύχουν» ανέφερε και πρόσθεσε:
«Όσοι, με διάφορες αιτιάσεις, ορισμένες δικαιολογημένες και άλλες εντελώς προσχηματικές, προσπαθούν να εμποδίσουν την ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι βέβαιο ότι θα συναντήσουν την αντίδραση της συντριπτικής πλειοψηφίας των μαθητών, των γονιών αλλά και της ίδιας της εκπαιδευτικής κοινότητας». Κατονομάζοντας τον πρόεδρο της Ν.Δ., ο κ. Φίλης είπε αρκετοί ήταν βέβαιοι «ότι θα αποτύχουμε και είχαν τοποθετήσει πολύ πολιτικό κεφάλαιο στις καταστροφολογικές τους προβλέψεις που διαψεύστηκαν με πάταγο.
Μιλούσαν – με επικεφαλής τον κ. Μητσοτάκη- για κλείσιμο χιλιάδων σχολείων και νηπιαγωγείων, για κατάργηση του ολοήμερου σχολείου και των τμημάτων ένταξης, για τρομακτική μείωση του αριθμού των αναπληρωτών και για τόσα άλλα που αποδείχθηκαν ψευδή και ανυπόστατα. Δεν δίστασαν –θυμίζω- να επιχειρήσουν, εις μάτην, να πλήξουν ακόμη και την αξιοπιστία και το κύρος των πανελλαδικών εξετάσεων».
Στα σκαριά νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια
Εξάλλου, τη θέσπιση ενός νέου σχολικού συστήματος -σε βάθος χρόνου- βασικός στόχος του οποίου θα είναι η ενίσχυση του Λυκείου, ώστε να μπορεί να εισάγεται κάποιος σε ένα πανεπιστημιακό τμήμα βάσει του βαθμού του, επιδιώκει το αρμόδιο υπουργείο, όπως είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM», ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Γιάννης Παντής.
«Θα υπάρξει σύντομα μια πρόταση -ελπίζω μέσα στη χρονιά- που θα είναι πάνω στην εντολή που έχουμε από τον υπουργό. Θα πάμε δηλαδή, μέσω του σχολικού συστήματος, να μπαίνουν τα παιδιά στα πανεπιστήμια. Δεν θα χρειάζεται παράλληλο σύστημα. Θα αναβαθμιστεί ο ρόλος του Λυκείου.
Με το απολυτήριο του Λυκείου και τον βαθμό ουσιαστικά θα μπορεί κάποιος να πηγαίνει στις σχολές εκείνες που θα έχει τη δυνατότητα λόγω του βαθμού να μπει» εξήγησε ο κ. Παντής.
«Να κάνουμε το Λύκειο, ένα Λύκειο που λειτουργεί»
Σημείωσε δε: «Αυτό είναι κάτι που οφείλουμε, να κάνουμε το Λύκειο, ένα Λύκειο που λειτουργεί». Πρόσθεσε πως «αυτή τη στιγμή η τρίτη λυκείου δεν λειτουργεί, πηγαίνουν κάποιες ώρες (οι μαθητές) και εξαντλούν τις απουσίες για να πηγαίνουν στα φροντιστήρια».
Ο γγ του υπουργείου Παιδείας αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη προσαρμογών στο εκπαιδευτικό σύστημα -ιδιαίτερα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης- ανά κάποια χρόνια, φέροντας ως παράδειγμα την ανάγκη ενός τμήματος τουρισμού -σημαντικού τομέα της οικονομίας- στα πανεπιστήμια.
«Καθώς τα χρόνια περνούν, οι αναπτυξιακές κατευθύνσεις και οι δυνατότητες των οικονομιών μεταβάλλονται. Θα πρέπει να προσαρμόζεται η ανώτατη εκπαίδευση για να μπορεί να έχει και καλύτερη επαγγελματική αποκατάσταση αυτός που βγαίνει (από το πανεπιστήμιο), αλλά κυρίως να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της κοινωνίας» ανέφερε ο κ. Παντής.
typosthes.gr-Politiki