Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα είπε σήμερα στους Νοτιοκορεάτες ότι η καρδιά του πονάει όταν αναλογίζεται τον πόνο στη διάρκεια της ιαπωνικής αυτοκρατορικής διακυβέρνησης, σε μια αναφορά στις ιστορικές διενέξεις που δηλητηρίασαν τις σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων των ΗΠΑ.
Ο Κισίντα ήταν στη Σεούλ για την πρώτη επίσκεψη Ιάπωνα ηγέτη στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας σε 12 χρόνια, ανταποδίδοντας την επίσκεψη του Νοτιοκορεάτη προέδρου Γουν Σουκ Γεόλ στο Τόκιο τον Μάρτιο όπου επιδίωξαν να κλείσουν ένα κεφάλαιο στις ιστορικές διαφορές που κυριάρχησαν στις σχέσεις Ιαπωνίας-Νότιας Κορέας για δεκετίες.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Γουν, ο Κισίντα απέφυγε να ζητήσει και πάλι επίσημα συγγνώμη για τα λάθη που διαπράχθηκαν στην περίοδο της κατοχής, 1910-1945, όμως είπε πως η κυβέρνησή του ακολουθεί τη στάση προηγούμενων κυβερνήσεων, μερικές από τις οποίες έχουν ζητήσει συγγνώμη.
«Προσωπικά, η καρδιά μου πονάει όταν αναλογίζομαι πόσοι άνθρωποι υπέστησαν τρομερά βασανιστήρια και πόνο υπό τις δύσκολες περιστάσεις της εποχής», είπε, χωρίς να επεκταθεί.
Ο Γουν είπε πως ιστορικά θέματα που μένουν ανοιχτά δεν σημαίνει πως δεν μπορούν να γίνουν βήματα προς τα εμπρός για την εμβάθυνση των σχέσεων ενώπιον των αυξανόμενων διεθνών κρίσεων, και πως θέλει να κάνει τις σχέσεις καλύτερες από ποτέ.
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο γραφείο του Γουν είπε πως οι δηλώσεις του Κισίντα δεν είχαν ετοιμαστεί εκ των προτέρων, και ο Γουν τον ευχαρίστησε επειδή «έδειξε την ειλικρινή θέση του αν και δεν υπήρξε τέτοιο αίτημα» και είπε πως θα ήταν «πολύ χρήσιμο για τη μελλοντική συνεργασία».
Η υπόσχεση των ηγετών να ενισχύσουν τη συνεργασία έχει καλωσοριστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως ένας τρόπος να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις απειλές από τη Βόρεια Κορέα και τον ανταγωνισμό από την Κίνα.
«Η συνεργασία και ο συντονισμός ανάμεσα στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία είναι απαραίτητοι όχι μόνο για τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών, αλλά και για την παγκόσμια ειρήνη και ευημερία ενώπιον της τρέχουσας σοβαρής διεθνούς κατάστασης», είπε ο Γουν κατά την έναρξη της συνάντησής τους.
Ιστορικές διαφορές
Οι ιστορικές διαφορές ανάμεσα στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία απειλούν να σκιάσουν τις σχέσεις των δύο ηγετών τους.
Επί των προκατόχων των Γουν και Κισίντα οι σχέσεις ανάμεσα στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία ήταν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών. Οι Κορεάτες κατηγορούν την Ιαπωνία ότι ανάγκαζε τις γυναίκες να εργάζονται σε οίκους ανοχής στη διάρκεια του πολέμου για τον ιαπωνικό στρατό και ότι έκανε χρήσης καταναγκαστικής εργασίας, μεταξύ άλλων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Αφότου νοτιοκορεατικά δικαστήρια διέταξαν ιαπωνικές εταιρίες να καταβάλουν αποζημιώσεις για περιπτώσεις καταναγκαστικής εργασίας το 2018, η Ιαπωνία περιόρισε τις εξαγωγές υλικού υψηλής τεχνολογίας στη Νότια Κορέα και η Σεούλ απείλησε να αποσυρθεί από συμφωνία συνεργασίας των στρατιωτικών υπηρεσιών Πληροφοριών με το Τόκιο.
Ο Γουν αντιμετωπίζει επικρίσεις στο εσωτερικό ότι έδωσε περισσότερα από όσα πήρε στις προσπάθειές του να βελτιώσει τις σχέσεις με την Ιαπωνία, περιλαμβανομένης της πρότασής του νοτιοκορεατικές επιχειρήσεις να αποζημιώσουν θύματα καταναγκαστικής εργασίας στη διάρκεια του πολέμου. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως πολλοί Νοτιοκορεάτες δεν πιστεύουν πως η Ιαπωνία έχει κάνει αρκετά για να επανορθώσει και να ζητήσει συγγνώμη.
.