Σε εισαγγελικές εντολές που «έγιναν πριν από αρκετούς μήνες και υποχρέωσαν την Αστυνομία να κάνει τις παρεμβάσεις» απέδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη τη χθεσινή ευρεία αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση τριών υπό κατάληψη χώρων στη Θεσσαλονίκη.
Μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο 93,4», ο Νίκος Τόσκας υποστήριξε ότι οι καταλήψεις αυτές «είναι καταλήψεις χωρίς αιτία. Είναι μια καρικατούρα συμβόλων που προκαλούν ανασφάλεια στον περίγυρο, προκαλούν μια ψευδαίσθηση ελευθερίας, δεν είναι έκφραση υπεράσπισης δικαιωμάτων… Αυτές οι καταλήψεις είναι με πρόταγμα την αλληλεγγύη» είπε ο αναπληρωτής υπουργός, σημειώνοντας ότι στο ένα από τα κτίρια δεν υπήρχε κανένας πρόσφυγας.
Στα άλλα δύο κτίρια, «η κατάληψη είχε προηγηθεί της εισόδου, της άφιξης των προσφύγων. Άρα είναι πρόφαση το θέμα, είναι πρόφαση οι πρόσφυγες. Οι πρόσφυγες ήρθαν τώρα, η κατάληψη υπήρχε χρόνια. Οι 60 Ισπανοί που ήρθαν, μην κοροϊδευόμαστε, δεν μπήκαν μέσα στο κτίριο για να φιλοξενήσουν στη συνέχεια πρόσφυγες. Έκαναν μια ενέργεια πρόχειρη, αυτονομιστική, αυτόνομη ενέργεια, η οποία δε βγάζει πουθενά» σχολίασε ο κ. Τόσκας.
Όπως ανέφερε, «το κράτος έχει δομές μέσα από τις οποίες εξυπηρετεί τις διάφορες ανάγκες… Η κυβέρνηση αυτή φιλοξενεί 8.500 πρόσφυγες, οι οποίοι έφυγαν από την άθλια κατάσταση της Ειδομένης με τον καλύτερο τρόπο και φιλοξενούνται σε ανεκτές συνθήκες γύρω από τη Θεσσαλονίκη, ενώ αυτές οι καταλήψεις φιλοξενούσαν 32 άτομα. Η μεγάλη προσπάθεια αυτής της κυβέρνησης είναι να καλύψει τους πρόσφυγες εκεί που πρέπει στις οργανωμένες δομές και όχι να διευκολύνει σκόρπιους πρόσφυγες εκεί που δε μπορεί να υπάρξει καμία οργανωμένη εξυπηρέτησή τους».
Ο αναπληρωτής υπουργός διαχώρισε τη χθεσινή επιχείρηση εκκένωσης των καταλήψεων με την περίπτωση της μαζικής πολυήμερης κατασκήνωσης ατόμων σε υπαίθριους χώρους του ΑΠΘ, λέγοντας ότι στο «No Border» «επικράτησε το υπέρτερο αγαθό, η κοινωνική ειρήνη. Είδατε με πόση περίσκεψη χειριστήκαμε τα θέματα και νομίζω δικαιωθήκαμε… Δεν άνοιξε ούτε μύτη, με ήπιο τρόπο έφυγαν τα παιδιά που ήταν εκεί μέσα, γιατί δεν εξυπηρετούσαν οι καταλήψεις αυτές σωστές ανθρωπιστικές επιλογές. Αλλά αυτό δε σημαίνει μια γενικότερη ανοχή σε όλες τις πρωτοβουλίες, καλοπροαίρετες θα έλεγα, οι οποίες όμως δεν εναρμονίζονται με το γενικότερο συμφέρον και της πόλης και του κράτους… Υπάρχουν και όρια. Δεν υπάρχει γενική ανοχή σε όλα» τόνισε, αφήνοντας αιχμές για τις πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ, που «έδειξαν υπερευαισθησία για το θέμα των καταλήψεων και δεν έδειξαν υπερευαισθησία για το θέμα του εμπορίου των ναρκωτικών που γίνεται εκεί πέρα και στο οποίο έπρεπε να έχουμε επέμβει εδώ και καιρό».
Ανάλογα αιχμηρός ήταν και για τον Γιώργο Καμίνη, με αφορμή την πρόσφατη μηνυτήρια αναφορά του δημάρχου για τις καταλήψεις σε κτίρια ιδιοκτησίας του δήμου και την εγκατάσταση προσφύγων σε αυτά. «Ο δήμαρχος της Αθήνας μόλις είδε ότι κάναμε μία παρέμβαση εμείς και αντιμετωπίσαμε κυκλώματα ναρκωτικών μέσα στα Εξάρχεια, έκανε άλλη μια παρέμβαση. Καλό είναι οι παρεμβάσεις να γίνονται και να διευκολύνουν στο σωστό χρόνο ώστε να διευκολύνονται και οι κατάλληλες ενέργειες. Όχι μετά την ενέργεια του επίσημου κράτους. Επομένως, οι όποιοι δήμαρχοι σηκώνονται και λένε διάφορες προτάσεις τους, καλό είναι να τις θέτουν στον κατάλληλο χρόνο και τόπο…» δήλωσε ο κ. Τόσκας. Ερωτηθείς δε για το εάν η Αστυνομία θα επέμβει και στα αθηναϊκά υπό κατάληψη κτίρια, είπε πως «η κάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται ξεχωριστά».
typosthes.gr-Politiki
Tags: αθηνα, αναπληρωτής, Θεσσαλονίκη, ΚΑΤΑΛΗΨΗ, κράτος, κυβέρνηση, μύτη, χρόνια