Οι διαδικτυακές «χυλόπιτες» μάς ενοχλούν περισσότερο γιατί μας βάζουν στη διαδικασία να κάνουμε εικασίες. Τι μας «πονάει» πιο πολύ όμως, το «διαβάστηκε» ή το να μην ανοίξει καν το μήνυμά μας κάποιος;
Πρόσφατα είχαμε μια συζήτηση με τις συναδέλφους μου για το τι είναι χειρότερο να σου συμβεί, το να σε αφήσει κάποιος στο «διαβάστηκε» και να διακόψει έτσι κάθε επικοινωνία μαζί σου ή να εξαφανιστεί από προσώπου γης χωρίς καν να ανοίξει το μήνυμά σου για να το διαβάσει; Φυσικά, και στις δύο περιπτώσεις μιλάμε για το γνωστό και αγαπημένο ghosting.
Bird test: Το νέο κόλπο του TikTok για να αξιολογήσεις τη σχέση σου
Ποιος τρόπος, μέθοδος, στρατηγική «φαντασματοποίησης» όμως, μάς ενοχλεί περισσότερο και γιατί; Oι απόψεις πολλές και διαφορετικές, γι” αυτό και κάναμε αυτή την ερώτηση και σε όσους ακολουθούν το Queen.gr στο Viber (αν δεν μας ακολουθείς ήδη, σπεύσε και πάρε θέση στα πιο hot polls).
Τα αποτελέσματα ήταν ακράδαντα, αφού το «να μην το διαβάζει καθόλου/ανοίγει καν» βγήκε πρώτο σε ψήφους. Η αλήθεια είναι πως εμένα μου φαινόταν χειρότερο το να με αφήσει κάποιος στο «διαβάστηκε». Κι όμως, αναλύοντας τί σημαίνει το να μην ανοίγει καν κάποιος το μήνυμά σου, τελικά κατάλαβα κι εγώ πως αυτή η περίπτωση είναι χειρότερη.
Γιατί, όπως και να το κάνουμε στη digital εποχή που ζούμε, με το κινητό σχεδόν 24 ώρες το 24ωρο στο χέρι μας, δεν είναι φυσιολογικό το μήνυμά σου να μην έχει φτάσει στον παραλήπτη. Σίγουρα θα έχει δει την ειδοποίηση, σίγουρα θα έχει μπει για να «σκρολάρουν» κάποια στιγμή στην πλατφόρμα που του το έστειλες. Όπως επίσης, σίγουρα θα είχε 2 λεπτά διαθέσιμα για να δει τα μηνύματα στο κινητό του, ακόμα κι αν όλοι μέρα ήταν σε meeting. Επομένως, το να μένει το μήνυμά σου «αδιάβαστο» σημαίνει ότι αυτός που ήθελες να επικοινωνήσεις δεν μπαίνει καν στον κόπο να το δει. Κοινώς δεν τον ενδιαφέρεις καθόλου. Κι αυτό «πονάει» περισσότερο από το να μην συμφωνεί με αυτό που διάβασε.
Τελικά πότε το «situationship» μετατρέπεται σε «relationship»;
Τι χειρότερο μπορεί να υπάρξει;
Βέβαια, υπάρχει και μια τρίτη χειρότερη επιλογή, το να αφήνει το μήνυμά σου «αδιάβαστο» και να σου κάνει όμως likes και reactions σε ό,τι ανεβάζεις (το λεγόμενο caspering ή friendly ghosting) ή το να ανοίγει το μήνυμα μετά από μήνες, βδομάδες και χρόνια αφήνοντάς σε στο «διαβάστηκε» ή απαντώντας απλά με ένα emoji.
Μήπως έχεις γίνει μάστερ στο Caspering ή αλλιώς Friendly Ghosting, χωρίς να το ξέρεις;
Φυσικά κι εκεί δεν μπορούσαμε να αποφασίσουμε τι ειναι χειρότερο, γι” αυτό θέσαμε εκ νέου μια νέα δημοσκόπηση στο Viber. Όπως βλέπεις, οι περισσότερες ψήφοι πήγαν στο «να ανοίγει το μήνυμα μετά από μήνες, βδομάδες, χρόνια».
Αν με ρωτάς όμως και το να σου κάνει αντιδράσεις – ενώ δεν έχει ανοίξει το μήνυμα – και το να ανοίγει τελικά για να δει τι έστειλες μετά από κάμποσο καιρό (ενώ ξέρεις ότι είναι online) είναι το ίδιο επίπονο, αφού σε ωθεί στο να κάνεις εικασίες, να σκέφτεσαι πως ίσως τελικά ενδιαφέρεται για σένα και κατ” αυτόν τον τρόπο δεν προχωράς παρακάτω αλλά μένεις κολλημένη με το χ,ψ άτομο.
Είναι λοιπόν, προτιμότερη μια ξεκάθαρη απάντηση, ένα ειλικρινές μήνυμα κι ας πρόκειται για διαδικτυακή «χυλόπιτα» από το να κάνει κανείς υποθέσεις επί υποθέσεων. Εκτός αν νομίζεις ότι ο χρόνος σου και ο χρόνος που έχουμε πάνω σε αυτή στη Γη είναι άπλετος για να τον σπαταλάς σε ένα μήνυμα που διαβάστηκε ή δεν διαβάστηκε ποτέ.
.
Sxeseis