«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει οδηγήσει σε “ασφυξία” και “παράλυση” την οικονομία» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας με αφορμή τη δημοσιοποίηση των προσωρινών στοιχείων εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού.
Τα στοιχεία, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, αναδεικνύουν τις αποκλίσεις από τους στόχους και επιβεβαιώνουν «την αδυναμία της Κυβέρνησης της Αριστεράς να σχεδιάσει ρεαλιστικά και να εκτελέσει αποτελεσματικά».
«Κυβέρνηση της Αριστεράς η οποία, με την ασκούμενη δημοσιονομική πολιτική, έχει “στραγγαλίσει” την πραγματική οικονομία, έχει διαλύσει τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας και έχει εξαντλήσει τη φοροδοτική ικανότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
»Όπως άρχισε να καταδεικνύει και το 2014, μόνο η λελογισμένη, σταδιακή μείωση των φόρων, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, η τόνωση των επενδύσεων και των εξαγωγών μπορούν να σπάσουν το φαύλο κύκλο ύφεσης και ελλειμμάτων και να δώσουν αναπτυξιακή πνοή στην οικονομία» συμπληρώνει.
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα:
1ον. Τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού, προ επιστροφών φόρων, διαμορφώθηκαν στα 49,3 δισ. ευρώ, χαμηλότερα κατά 2,5 δισ. ευρώ έναντι του στόχου για το 2015 και 380 εκατ. ευρώ έναντι του 2014.
Ακόμη και αν εξαιρέσουμε τα μη εισπραχθέντα έσοδα από τη διακράτηση ομολόγων του Δημοσίου στα χαρτοφυλάκια των Κεντρικών Τραπεζών του Ευρωσυστήματος (ANFAs και SMPs), τα έσοδα (εφορίες-τελωνεία) παρέμειναν στα επίπεδα του 2014, παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση της Αριστεράς επέβαλε νέους φόρους, καθαρού ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ, μόνο για το 2015.
Παράλληλα, οι ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές των ιδιωτών, στο τέλος Νοεμβρίου, διαμορφώθηκαν στα 83,6 δισ. ευρώ. Μάλιστα, εφέτος, δημιουργήθηκε «νέο ληξιπρόθεσμο χρέος» ύψους 11,8 δισ. ευρώ, εκ του οποίου το 1,5 δισ. ευρώ μέσα στον Νοέμβριο.
2ον. Οι επιστροφές φόρων ανήλθαν στα 2,9 δισ. ευρώ, χαμηλότερες κατά 450 εκατ. ευρώ ή 13% τόσο έναντι του στόχου για το 2015 όσο και έναντι του 2014. Βελτιώνοντας, τεχνητά, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα αλλά στερώντας πολύτιμη ρευστότητα από την πραγματική οικονομία.
3ον. Οι δαπάνες εξακολουθούν να παρουσιάζουν υστέρηση έναντι του στόχου.
Την ίδια στιγμή που οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, με βάση τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία, ανήλθαν στα 5 δισ. ευρώ το Νοέμβριο του 2015, αυξημένες κατά 65% από το τέλος του 2014!!! Επιβεβαιώνεται έτσι ότι η Κυβέρνηση έχει οδηγήσει σε “ασφυξία” και “παράλυση” την οικονομία».
typosthes.gr-Oikonomia