Με την επιλογή της κας Ράνιας Αικατερινάρη, κόρης της πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ Ασημίνας Ξηροτύρη-Αικατερινάρη, που έχει επανακάμψει στο κυβερνών κόμμα, για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας – ΕΕΣΠ ΑΕ), η κυβέρνηση δείχνει στους δανειστές πως θέλει να κλείσει τις εκκρεμότητες της αξιολόγησης.
Του Φώτη Κόλλια
Μπορεί η κα Αικατερινάρη να έχει διατελέσει μεταξύ 2010 και 2015 αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΕΗ (την τελευταία διετία ήταν στέλεχος της εταιρείας συμβούλων/ελεγκτών Ernst & Young), αλλά η επιλογή της δείχνει πως μέτρησαν και οι πολιτικές ισορροπίες.
Παρά τις φήμες περί «συνωστισμού», περιορισμένο ήταν το ενδιαφέρον έμπειρων στελεχών της αγοράς, όπως υποστηρίζουν όσοι παρακολούθησαν τη διαδικασία.
Η κα Αικατερινάρη θα είναι ένα από τα τρία εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Υπερταμείου. Για τη θέση του προέδρου επελέγη ο Γιώργος Διαμαντόπουλος, για δεκαετίες ανώτατο στέλεχος του ομίλου Kraft Foods στην Ελλάδα, ενώ το δεύτερο εκτελεστικό μέλος είναι ο Στέφανος Γιουρέλης, επίσης για δεκαετίες στέλεχος της αμερικανικής εταιρείας τεχνολογίας HP.
Σημειώνεται πως με βάση το τρίτο μνημόνιο, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΕΣΠ ΑΕ μπορεί να αποτελείται, εκτός από τα δύο εκτελεστικά μέλη, και από μέχρι πέντε μη εκτελεστικά μέλη. Τα υπόλοιπα μέλη θα ανακοινωθούν εντός των ημερών, όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή. Για την επιλογή των στελεχών έχει προσληφθεί η εταιρεία συμβούλων Stanton Chase.
Το διοικητικό συμβούλιο είναι το δεύτερο όργανο του Υπερταμείου, καθώς κυρίαρχο ρόλο διαδραματίζει το πενταμελές Εποπτικό Συμβούλιο στο οποίο προεδρεύει ο Γάλλος Ζακ Λε Παπ. Το Εποπτικό Συμβούλιο στην ουσία καθορίζει τη γενικότερη στρατηγική αξιοποίησης του συνόλου της κρατικής περιουσίας, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, που θα περάσει στο Υπερταμείο.
Οι εκκρεμότητες
Η επιλογή του Δ.Σ. είναι, πάντως, μόνο μία από τις εκκρεμότητες για την αξιολόγηση. Μέχρι στιγμής, εξαιτίας των σοβαρών αντιδράσεων που θα υπάρξουν, δεν έχει ιδρυθεί η Εταιρεία Δημόσιων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ ΑΕ), η οποία θα είναι θυγατρική του Υπερταμείου. Στην ΕΔΗΣ ΑΕ θα περάσουν όλες οι ΔΕΚΟ, με στόχο την πώληση/αναδιάρθρωση κ.λπ., με αποτέλεσμα να υπάρχουν ήδη αντιδράσεις. Με βάση το μνημόνιο, έπρεπε πολλές ΔΕΚΟ, από τον ΟΣΕ μέχρι τις αστικές συγκοινωνίες, να βρίσκονται ήδη υπό τον έλεγχο της ΕΔΗΣ.
Με βάση την αρχική έκδοση του επικαιροποιημένου μνημονίου, που έχει ξεπεραστεί λόγω των καθυστερήσεων, μέχρι τον Φεβρουάριο το Εποπτικό Συμβούλιο καλείται να επιλέξει και τα διοικητικά συμβούλια των «θυγατρικών» του Υπερταμείου και συγκεκριμένα της ΕΤΑΔ (που ελέγχει 70.000 κρατικά ακίνητα), της ΕΔΗΣ και του ΤΑΙΠΕΔ. Στο αναθεωρημένο μνημόνιο αναφέρεται πως μέχρι τον Μάρτιο πρέπει να έχουν περάσει στα Υπερταμείο όλα τα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου, με βάση και τις σχετικές τεχνικές εισηγήσεις. Ο κατάλογος και το χρονοδιάγραμμα μεταφοράς της κρατικής περιουσίας στην ΕΕΣΠ ΑΕ είναι, μάλιστα, ένα από τα προαπαιτούμενα.
Στην ΕΕΣΠ ΑΕ μεταβιβάζονται όλες οι κρατικές επιχειρήσεις και τα κρατικά ακίνητα. Μάλιστα, στο συμπληρωματικό μνημόνιο του καλοκαιριού επισημαίνεται πως «έχει γίνει κατανοητό ότι οι εξαιρέσεις από τη συνολική ακίνητη περιουσία και τις κρατικές εταιρείες του Ελληνικού Δημοσίου θα γίνουν σε στέρεες βάσεις και αφού συμφωνηθούν από κοινού από τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές».
Μέχρι στιγμής, έχει συμφωνηθεί η μεταβίβαση των συμμετοχών του δημοσίου σε ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, ΟΑΚΑ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Κτιριακές Υποδομές, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό και ΔΕΗ.
ΠΗΓΗ: http://www.euro2day.gr
Πηγή: lykavitos.gr - politiki