Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Άγκυρας, Φατίχ Κοτζά, o οποίος απηύθυνε το κάλεσμα και ανέγνωσε την πρωινή προσευχή στην Αγιά Σοφιά για πρώτη φορά μετά από 80 χρόνια. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ‘Yeni Safak’ τόνισε, ότι η Αγία Σοφία αποτελεί κειμήλιο των προγόνων τους! «Ανεγνώσθη ζωντανά μια προσευχή στην Αγία Σοφία μετά από 80 χρόνια και μεταδόθηκε σε όλο τον κόσμο και οι Μουσουλμάνοι μπόρεσαν και την άκουσαν κατά τη νύχτα “Kadir” (πριν από την έναρξη του Μπαϊραμιού), που έχει ιδιαίτερη σημασία για τους Μουσουλμάνους.
Την πιο σημαντική νύχτα του Ραμαζανίου πραγματοποιήθηκε ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα “sahur” (πρωινή προσευχή πριν την έναρξη της νηστείας). Διότι η Αγία Σοφία είναι για μας κειμήλιο των προγόνων μας. Διότι ο ισλαμικός κόσμος είχε νοσταλγήσει πολύ αυτή τη θέα», δήλωσε χαρακτηριστικά. Όσο για τα συναισθήματα που ένιωσε ο ίδιος, σχολίασε ότι δεν μπορούσε να κρατήσει τον ενθουσιασμό του μέχρι την ανάγνωση της προσευχής και το θεώρησε ώς ιστορικό καθήκον. «Όταν απηύθυνα το κάλεσμα του μουεζίνη για να διαβάσω την προσευχή πρώτη φορά ένιωθα τα πόδια μου να τρέμουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια, κληθείς να αξιολογήσει τις αντιδράσεις της Ελλάδας στην πραγματοποίηση ειδικού προγράμματος καθ” όλη τη διάρκεια του Ραμαζανίου στην Αγία Σοφία, απάντησε: «Ναι η κρίση αυτή ξεκίνησε με την ανάγνωση του Κορανίου από τον αδελφό μου Hafiz Ali Tel στο πρόγραμμα “Sahur” της TRT Diyanet. H Αγία Σοφία είχε παραμείνει για αιώνες ως τζαμί και το εσωτερικό της είναι γεμάτο με κάθε γράμμα του Κορανίου. Κατ” εμέ το πνεύμα αυτό υπάρχει ακόμη.
Εξαιτίας της ανάγνωσής μας τη βραδιά “Kadir’, πληροφορηθήκαμε από ορισμένες ιστοσελίδες ότι και πάλι το Ελληνικό ΥΠΕΞ προέβη σε ορισμένες ανακοινώσεις, όπως “Παρακολουθούμε με ανησυχία”. Εγώ πιστεύω ότι οι πολιτικοί θα μπορέσουν να επιλύσουν την κατάσταση αυτή και επιθυμώ να τελείται εκεί η προσευχή. Τη νύχτα εκείνη μετά την προσευχή, με λύπησε πράγματι πολύ που στο τζαμί δεν τελέστηκε ναμάζι».
Εξάλλου, ο γνωστός Τούρκος ιστορικός Ιλμπέρ Ορταϋλί σε άρθρο του στη ‘Hurriyet’ (10.7.2016) με τον τίτλο «Ακόμη και η ανθρώπινη αναπνοή μπορεί να καταστρέψει την Αγία Σοφία» σχολιάζει ότι ενώ την επικαιρότητα απασχολεί η ‘ανάγνωση της προσευχής’ μετά από 85 χρόνια στην Αγία Σοφία, αυτό που θα πρέπει να μη λησμονείται είναι ότι πρόκειται για ένα κτίσμα που χρήζει συνεχών εργασιών αναστύλωσης.
Επικαλούμενος τις γνώμες εμπειρογνωμόνων, ο Ortayli επισημαίνει ότι η Αγία Σοφία δεν θα πρέπει, σε καμία περίπτωση, να ανοίξει για συναυλίες, ενώ επίσης θα πρέπει να είναι ανοιχτή για το κοινό μονάχα καθορισμένες ημέρες. «Η διατήρηση των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς δεν συνιστά ούτε στυγνό τουρισμό ούτε επίδειξη. Απαιτείται σεβασμός απέναντι στη μακρά πολιτιστική περιπέτεια του ανθρώπινου γένους» είναι το καταληκτικό σχόλιο του Ortayli.
typosthes.gr-Politiki