Νέα υπερσύγχρονη κάμερα εγκαταστάθηκε στο ιστορικό τηλεσκόπιο Newall

Μία νέα υπερσύγχρονη επιστημονική κάμερα εγκαταστάθηκε στο διαμέτρου 62,5 εκατοστών, ιστορικό τηλεσκόπιο Newall, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Πεντέλη. Η τοποθέτηση έγινε στο πλαίσιο του έργου NELIOTA, που χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA).

Μέλη της ομάδας NELIOTA του Αστεροσκοπείου συνέδεσαν την κάμερα και κατέγραψαν ήδη εικόνες της Σελήνης και άλλων αστρονομικών αντικειμένων. Στη συνέχεια, την άνοιξη του 2016, η κάμερα CMOS Andor Zyla θα εγκατασταθεί στο διαμέτρου 1,2 μέτρων τηλεσκόπιο Κρυονερίου, όταν η αναβάθμιση του τηλεσκοπίου θα έχει πλέον ολοκληρωθεί από την εταιρεία DFM Engineering Inc. Το τηλεσκόπιο Κρυνοερίου βρίσκεται στο όρος Κυλλήνη Κορινθίας σε υψόμετρο 900 μέτρων και ανήκει επίσης στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Το NELIOTA αποτελεί μια δράση της ESA, που μελετά τα ουράνια αντικείμενα (Νear-Εarth Οbjects ή NEOs), τους αστεροειδείς, κομήτες και μετεωρίτες που πλησιάζουν τη Γη και μπορεί να πέσουν πάνω της. Για το σκοπό αυτό, μελετά τη συχνότητα και την κατανομή της πτώσης των μετεωριτών και άλλων τέτοιων μικρών αντικειμένων στην επιφάνεια της γειτονικής Σελήνης.

Η αναβάθμιση του τηλεσκοπίου Κρυονερίου γίνεται ακριβώς για να χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος NELIOTA. Χάρη στις νέες κάμερες και με τη βοήθεια ειδικού λογισμικού που θα ελέγχει το τηλεσκόπιο, θα καταγράφονται αυτόματα επί δύο χρόνια οι προσκρούσεις στο φεγγάρι, ακόμη και των πολύ μικρών μετεωριτών βάρους λίγων γραμμαρίων, οι οποίες προκαλούν αχνές αναλαμπές διάρκειας μικρότερης του ενός δευτερολέπτου.

Στην επιφάνεια της Γης φθάνουν μόνο πιο μεγάλοι μετεωρίτες, καθώς οι μικρότεροι καίγονται στην ατμόσφαιρα κατά την πτώση τους. Όμως στη Σελήνη που δεν έχει ατμόσφαιρα, είναι δυνατό με το κατάλληλο τηλεσκόπιο να παρατηρήσει κανείς και τους παραμικρούς μετεωρίτες να πέφτουν στην επιφάνειά της και να αφήνουν το αποτύπωμά τους.

Οι επιστήμονες θέλουν να μάθουν πόσο συχνά πέφτουν τέτοια σώματα και πόσο απειλητικά μπορεί να είναι για ένα δορυφόρο σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, ή για μια μελλοντική διαστημική αποστολή, όπως αυτή που σχεδιάζει η ESA στο δορυφόρο της Γης. Τα στοιχεία των παρατηρήσεων θα είναι διαθέσιμα στην επιστημονική κοινότητα και στο ευρύτερο κοινό, μέσω του διαδικτύου.

ellada

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: