«Η γενιά της οικονομικής κρίσης δεν θα είναι η γενιά του πολέμου». Αυτό βροντοφωνάζουν 12 οργανώσεις νέων της Γαλλίας, σε ένα μανιφέστο-γροθιά που συνυπέγραψαν, μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι.
Στην ανοικτή επιστολή τους, οι νέοι της Γαλλίας αρνούνται την «μόνιμη κατάσταση έκτακτης ανάγκης» και την πολεμική ρητορική των πολιτικών. Επισημαίνουν μάλιστα ότι αυτό που περιμένουν είναι η «ενίσχυση της δημοκρατίας» για να καταπολεμηθεί ο φανατισμός και η βία.
«Το κράτος δικαίου δεν είναι άοπλο απέναντι στην τρομοκρατία. Είναι απαραίτητο να ξαναδούμε τα ανθρώπινα μέσα, τις μυστικές υπηρεσίες, την αστυνομία και τη δικαιοσύνη. Αλλά αυτά τα μέτρα δεν μπορούν επ’ουδενί να θέσουν σε κίνδυνο τις ατομικές και συλλογικές ελευθερίες. Πρέπει να συνοδευτούν, αντίθετα, από περισσότερες ελευθερίες, δημοκρατία και αλληλεγγύη. Για να πολεμήσουμε την τρομοκρατία, ευθύνη της δικής μας γενιάς είναι να οικοδομήσουμε την ειρήνη και τη δικαιοσύνη στη Γαλλία καθώς και παντού στον κόσμο», αναφέρει η επιστολή.
Οι οργανώσεις που υπογράφουν το κείμενο έχουν διαφορετικές προελεύσεις αλλά ανήκουν περίπου όλες στον αριστερό χώρο. Οι επικεφαλής τους συναντήθηκαν την Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου, σε ένα καφέ του Παρισιού και εξέφρασαν την ανησυχία τους τόσο για την αναθεώρηση του Συντάγματος όσο για τις πιθανές βιαιότητες της αστυνομίας, η οποία έχει φορτωθεί δύσκολο έργο μετά τις επιθέσεις των τρομοκρατών. Ανέφεραν, μάλιστα, χαρακτηριστικά, ότι η αστυνομία συνέλαβε την περασμένη Κυριακή διαδηλωτές οι οποίοι διαδήλωσαν για την Κλιματική Αλλαγή, στο Παρίσι, χωρίς να έχουν ενοχλήσει κανέναν.
«Αρνούμαστε το δίλημμα είτε ασφάλεια και κοινωνία κλεισμένη στον εαυτό της είτε τρομοκρατία», δηλώνει ο επικεφαλής μιας εκ των οργανώσεων, ο οποίος καταγγέλλει την λογική του πολέμου εναντίον της τρομοκρατίας.
«Πολλοί νέοι πέθαναν στις επιθέσεις, αλλά οι πολιτικοί δεν ακούνε τους νέους. Εμείς προτείνουμε ένα σύμφωνο κοινωνικής ενσωμάτωσης για τους ξένης καταγωγής Γάλλους, το οποίο θα βασίζεται στις αξίες ελευθερίας, ισότητας και αδελφοσύνης», προσθέτει.
Αυτό που επιδιώκουν οι νέοι με την επιστολή τους είναι να μη γίνουν επενδύσεις μόνο στην αστυνομία, αλλά και στην δημόσια παιδεία και στην πολιτική εργασίας.
«Οι νέοι δεν φοβούνται την επόμενη επίθεση, αλλά αυτή την περιρρέουσα παράνοια και τις απόψεις που ακούγονται. Πρέπει να γίνει διάλογος με τους μεγάλους για να καταλάβουμε, να δράσουμε και να βρούμε τις απαντήσεις από κοινού», δηλώνουν.
Η επιστολή τους προειδοποιεί, επίσης, ότι δεν πρέπει να ασκηθεί εξωτερική πολιτική στη Γαλλία και στην Ευρώπη που θα αναπαράγει «τις αποτυχημένες στρατιωτικές επιχειρήσεις των Αμερικανών, όπως έγινε μετά την επίθεση της 11ης Σεπτέμβρη. Υπερασπιζόμαστε τη διπλωματία και όχι τους τυφλούς βομβαρδισμούς. Θέλουμε δράση της διεθνούς κοινότητας και συμμαχία με όσους μπορούν να δράσουν υπέρ μιας πολιτικής λύσης», αναφέρει.
karfitsa.gr-Diethni
Tags: ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, Γάλλοι, ΚΟΣΜΟΣ, Παρίσι