Οι διαδηλωτές, όπως τους κατηγόρησε ο Νετανιάχου, «θέλουν να ποδοπατήσουν τη δημοκρατία».
Σε συνάντηση με τους βουλευτές του κόμματός του, του Λικούντ, ο Νετανιάχου είπε ότι το κίνημα κατά του νομοσχεδίου «μάς απειλεί με εμφύλιο και αίμα στους δρόμους». Ο κόσμος «έκανε τις επιλογές του, είπε, και οι αντιπρόσωποι του λαού θα ασκήσουν το δικαίωμα της ψήφου μέσα στη Βουλή. Αυτό είναι δημοκρατία», επισήμανε.
Το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο της ακροδεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού υπό τον Νετανιάχου έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις για την πρόθεσή του να περιορίσει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Μεταξύ άλλων προβλέπει ότι οι ανώτατοι δικαστές θα διορίζονται ενώ θα περιορίζεται η δυνατότητα των ανώτατων δικαστηρίων να ανατρέπουν ψηφισμένους νόμους.
Για την ανατροπή των αποφάσεων του Ανώτατου Δικαστήριου της χώρας θα αρκεί μάλιστα μια απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δίνοντας στα χέρια των βουλευτών τεράστια δύναμη. Όπως σημειώνει ο Guardian οι αλλαγές πιθανόν θα βοηθήσουν τον Νετανιάχου να αποφύγει την δίωξη στη εκκρεμή δικαστική διαμάχη για ζητήματα διαφθοράς.
Τις τελευταίες εβδομάδες, συχνές είναι στο Ισραήλ διαδηλώσεις με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που ζητούν απόσυρση του νομοσχεδίου, ενώ έχουν καταγραφεί και περιστατικά όπου διαδηλωτές εμποδίζουν πολιτικούς από το να φύγουν από τα σπίτια τους.
Ακόμη και ο πρόεδρος Ισάακ Χέρτζογκ, ο οποίος δεν έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες, παρενέβη ζητώντας να γίνει διάλογος ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση για να αποφευχθεί η βία και η «κοινοβουλευτική κατάρρευση».
Εν τω μεταξύ, δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 60% των πολιτών θέλουν να καθυστερήσει ή ακόμη και να ακυρωθεί το σχέδιο νόμου.
.