Ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε την πρώτη μάχη με την εσωκομματική αντιπολίτευση, αλλά το ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ παγιώνεται – αν δεν μεγαλώνει: Δι ανατάσεως της χειρός και χωρίς να χρειασθεί καταμέτρηση – καθώς η πλειοψηφία ήταν εμφανέστατη – η Κεντρική Επιτροπή ενέκρινε την πρόταση του, αποφασίζοντας τη διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου τον Σεπτέμβριο. Απορρίφθηκε η πρόταση Λαφαζάνη για σύγκληση του Διαρκούς Συνεδρίου τον Αύγουστο, πριν ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους δανειστές. Η *εναλλακτική) πρόταση Τσίπρα για εσωκομματικό δημοψήφισμα την Κυριακή δεν τέθηκε καν σε ψηφοφορία.
Το αποτέλεσμα δείχνει αλλαγή του εσωκομματικού συσχετισμού δυνάμεων, η οποία θα προσλάβει μεγαλύτερες διατάσεις με την εκλογή συνέδρων και τη διαφοροποίηση της σύνθεσης της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας. Οι διεργασίες επιταχύνονται με παραιτήσεις μελών της ΚΕ και της ΠΓ, ενώ αναμένονται και παραιτήσεις βουλευτών, οι οποίοι προέρχονται από την «νεοκομμουνιστική» συνιστώσα ΚΟΕ.
Ρυθμιστικός παράγων στα εσωκομματικά καθίσταται πλέον η ομάδα των «53″, η οποία παρά τις ενστάσεις της στα θέματα της διπαραγμάτευσης και του νέου μνημονίου, έγειρε την πλάστιγγα υπερ της πρότασης Τσίπρα, προτάσσοντας την ανάγκη να διατηρηθεί η ενότητα του κόμματος.
Ετσι οι «προεδρικοί» του Αλ. Τσίπρα ξεπέρασαν τον σκόπελο του διαρκούς συνεδρίου, που πρότεινε η Αριστερή {λατφόρμα για το επόμενο Σαββατοκύριακο, επιδιώκοντας να εμποδίσει την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για το νέο πρόγραμμα.
Προς το παρόν, η απόφαση για διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου φαίνεται ότι δίνει χρόνο στην κυβέρνηση να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και την ψήφιση των προαπαιτούμενων, αποσπώντας ενδεχομένως ρητές δεσμεύσεις για αναδιάρθρωση του χρέους – όρος που τίθεται πλέον ανοιχτά από το ΔΝΤ ως προϋπόθεση συμμετοχής του στο νέο πρόγραμμα. Μ” αυτό το μεγάλο «κέρδος» ανά χείρας ως αντιστάθμισμα του νέου μνημονίου, θα μπορέσει να κάνει πιο «ευκολοχώνευτη» τη συμφωνία και να την «πουλήσει» στην κομματική βάση και στο εκλογικό σώμα.
Η περί τον Αλ. Τσίπρα ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα βγεί λοιπόν ενισχυμένη από το έκτακτο συνέδριο, όπου οι συσχετισμοί δυνάμεων θα είναι πολύ διαφορετικοί απ” ό,τι στο ιδδρυτικό συνέδριο του 2013. Τότε οι σύνεδροι είχαν εκλεγεί από μικρές «κλειστές» οργανώσεις, όπου κυριαρχούσαν οι αριστεροί ακτιβιστές και οι συνιστώσες. Την τελευταία διετία ο αριθμός των μελών του κόμματος έχει υπερδιπλασιασθεί, οι οργανώσεις μεγάλωσαν και «ανοιξαν» με την εγγραφή χιλιάδων νέων μελών που εκφράζουν τη μετριοπαθής αριστερά και κατά μεγάλο ποσοστό είναι πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ. Οι αριστεροί ακτιβιστές των συνιστωσών αποτελούν πλέον μικρή μειοψηφία.
Γι αυτό ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και η Αριστερή Πλατφόρμα επιμένουν στη σύγκληση του Διαρκούς Συνεδρίου: Σ” αυτό θα συμμετείχαν οι σύνεδροι του 2013, που είχαν εκλεγεί από κομματικές οργανώσεις «καθαρόαιμης» αριστερής σύνθεσης. Μ” αυτή τη σύνθεση η οι συσχετισμοί δυνάμεων είναι περίπου δεδομένοι: «Προεδρικοί» και λοιποί υποστηρικές της γραμμής Τσίπρα 40%, ομάδα των «53″ και άλλοι υπέρμαχοι της ενότητας του κόμματος περίπου 30%, Αριστερή Πλατφόρμα συν διάφοροι σφόδρα αντιμνημονιακοί (Ζωή Κωνσταντοπούλου, Αντ. Νταβανέλος κλπ) γύρω στο 30%.
Με την εκλογή συνέδρων που θα εκφράζουν τη νέα διαφοροποιημένη σύνθεση των κομματικών οργανώσεων, εκτιμάται ότι η Αριστερή Πλατφόρμα θα είναι αποδυναμωμένη στο έκτακτο συνέδριο. Αυτή η εκτίμηση μπορεί να αποτελέσει σημαντική παράμετρο για τις περαιτέρω κινήσεις και τη στρατηγική των δύο πλευρών της εσωκομματικής αντιπαράθεσης.
Πρώτη κίνηση η παραίτηση 17 μελών της Κεντρικής Επιτροπής και δύο μελών της Πολιτικής Γραμματείας, που προέρχονται από την ΚΟΕ. Κατηγορούν την ηγετική ομάδα ότι επιλέγει να κυβερνήσει «εφαρμόζοντας την ταπεινωτική συμφωνία που υπέγραψε και παρατείνοντας το μνημονιακό καθεστώς».
Την παραίτησή τους υπέβαλαν οι Γιώργος Θεοδωρόπουλος, Δημήτρης Κοδέλας, Βύρωνας Λάμπρου, Μαρία Λαντζανάκη, Μάκης Μαντάς, Μανώλης Μούστος, Σοφία Μπανιά, Άβα Μπουλούμπαση, Μαρίνα Μπρέστα, Ρούντι Ρινάλντι, Ελένη Σωτηρίου, Νίκος Ταυρής, Ειρήνη Τσέλου, Ερρίκος Φινάλης, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Μαρία Χατζησταυράκη, Χρυσούλα Ψιμούλη.
Αναμένεται ότι θα τους ακολουθήσουν παραιτούμενοι τρεις βουλευτές που προέρχονται από την ίδια συνιστώσα – οι Δημήτρης Κοδέλας, Ελένη Σωτηρίου και Βασίλης Χατζηλάμπρου.
Μετά την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για έκτακτο συνέδριο, η Αριστερή Πλατφόρμα αντέδρασε άμεσα. Εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει ότι το έκτακτο συνέδριο δεν έχει κανένα νόημα, αφού θα κληθεί απλώς να επικυρώσει εκ των υστέρων τη συμφωνία που θα έχει υπογραφεί με τους δανειστές. Αναφέρει επίσης ότι το Διαρκές Συνέδριο, αποτελούμενο από τους συνέδρους που είχαν εκλεγεί το 2013 για το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, είναι το μόνο που έχει καταστατικά την αρμοδιότητα να αποφασίσει και να διασφαλίσει την εφαρμογή αντιμνημονιακής γραμμής.
Τα θέματα του συνεδρίου θα καθορισθούν σε νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Όπως προϊδέασε ο γραμματέας της ΚΕ Τάσος Κορωνάκης, βασικοί άξονες θα είναι τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, ο απολογισμός διακυβέρνησης και η στρατηγική του κόμματος στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται με τη σύναψη νέου μνημονίου.
Λαφαζάνης: Έχει τελειώσει η δημοκρατία, το πολίτευμα της χώρας είναι δικτατορία του ευρώ
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στην ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε να αφαιρεθούν από τα πρακτικά φράσεις περί «μυστικού Plan B πραξικοπήματος», τονίζοντας ότι δεν μπορεί να ακούγονται τέτοια πράγματα. Δεν κάνουμε επίδειξη αριστεροσύνης, συνέχισε, προσθέτοντας ότι το κριτήριο είναι αν αυτό που κάνουμε ωφελεί τον τόπο, τον λαό και την αριστερά.
Ο κ. Λαφαζάνης αναφέρθηκε στις δικές του πολιτικές προσπάθειες και στον ΣΥΝασπισμό και τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας «έχω πονέσει πολύ και τα δύο κόμματα, αν και τον περισσότερο καιρό ήμουν διαφωνών, παλεύοντας για την ενότητα, το ίδιο θα κάνω και τώρα».
Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται την ενότητα για να πάει μπροστά η χώρα και για να κρατήσει ψηλά την σημαία η αριστερά, προσθέτοντας ότι γι” αυτό λέμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να πέσει στον μνημονιακό βούρκο γιατί τότε διακυβεύεται η διάλυσή του.
Ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι «έχει τελειώσει η δημοκρατία, το πολίτευμα της χώρας είναι δικτατορία του ευρώ».
«Αυτό που επικρατεί είναι ο ευρωμονόδρομος και κάποιοι εδώ, εκβιαζόμενοι δήθεν, τον αποδέχονται. Θα το αποδεχθούμε;» είπε και ανέφερε ότι εναλλακτική λύση υπήρχε και η δυνατότητά της υπάρχει ακόμα, θέτοντας στην συνέχεια το ερώτημα «δεν βλέπουμε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι θανατηφόρες;».
Διερωτήθηκε πως είναι δυνατόν να διαπραγματευόμαστε, αν λέμε ότι η εναλλακτική λύση είναι κόλαση. Είπε ότι την εναλλακτική λύση ορισμένοι δεν την θέλουν και αυτό συνιστά πολιτικό πρόβλημα, καθώς «έχουμε αναγάγει το ευρώ σε θρησκευτική πίστη».
Επικαλούμενος στοιχεία έκανε λόγο για πλεονασματικά ισοζύγια αγαθών και υπηρεσιών και τρεχουσών συναλλαγών και είπε ότι «οι κίνδυνοι από την εναλλακτική λύση» που ορισμένοι επικαλούνται, συνιστούν «μύθο, γιατί ποτέ δεν συζητήσαμε».
Πρόσθεσε ότι ακόμα και τώρα η συζήτηση μπορεί να γίνει, διότι «η εναλλακτική λύση θα χρειαστεί τις επόμενες μέρες».
Χαρακτήρισε την σύγκληση εκτάκτου Συνεδρίου, αφού ψηφίσει την συμφωνία η Βουλή, «κοροϊδία», διότι, «με την θηλιά στον λαιμό θα κληθεί το Συνέδριο να επικυρώσει τετελεσμένα».
«Τέτοια δημοκρατία θέλουμε στο κόμμα; Την δικτατορία του ευρώ; Να την χαιρόμαστε» κατέληξε ο κ. Λαφαζάνης.
«Όχι απλώς δεν ήμασταν προετοιμασμένοι, αλλά δεν διανοηθήκαμε ποτέ ότι θα μπορούσε η κυβέρνηση της αριστεράς με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ να φέρει μέσα σε 14 ημέρες, τρία απανωτά κατεπείγοντα για συζήτηση και ψήφιση σε λιγότερο από 24 ώρες, να προετοιμάζεται να φέρει το χειρότερο μνημόνιο στη μνημονιακή ιστορία, να αναγκάζεται να προσκαλεί την τρόικα ως νέα τετραμερή και να κατηγορείται για παιδιαρίσματα όποιος προσπαθεί να διαφυλάξει τη δημοκρατική διαδικασία», δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.
«Είναι ιστορική επιταγή η Αριστερά να αναλάβει να υπερασπιστεί την κοινωνία και τη δημοκρατία από τη μνημονιακή λαίλαπα και την περιστολή των δικαιωμάτων, την ανθρωπιστική κρίση, είπαμε. Ανοίγουμε δρόμους στην ελπίδα, είπαμε, και υπερασπιστήκαμε το δικαίωμα να ονειρευόμαστε, να διεκδικούμε και να φτιάξουμε έναν άλλο κόσμο που είναι εφικτός, δεν είναι σουρεαλισμός», είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
«Η Ευρώπη αλλάζει η ελπίδα έρχεται είπαμε, η ελπίδα θα νικήσει το φόβο είπαμε, και δεν μπορεί να εννοούσαμε ότι θα επιτρέψουμε ότι η ελπίδα θα σβήσει υπό το κράτος του δικού μας πανικού. … Δεν μπορεί να εννοούσαμε πως όποιος υπερασπίζεται το Σύνταγμα είναι γελοίος, γραφικός ανεύθυνος και πολιτικά ανήλικος», σημείωσε η πρόεδρος της Βουλής.
Πρόσθεσε πως η Αριστερά είναι ικανή για πολλά, αλλά η Αριστερά δεν είναι ικανή για όλα, ανέφερε και τόνισε πως ο πρωθυπουργός όταν εξήγγειλε το δημοψήφισμα ως απάντηση στο ”the game is over”, δεν μπορεί να εννοούσε να πάρουμε μια εβδομάδα παράταση.
Η ιστορία δεν τελείωσε στις 13 Ιουλίου, τα ερωτήματα είναι αδήριτα και οι απαντήσεις πρέπει να δοθούν με απερίφραστο τρόπο εγκαίρως και όχι εκ των υστέρων ως επικήδειος, σημείωσε, επίσης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Είπε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει λαϊκή εντολή, θεσμική νομιμοποίηση, το δημοκρατικό δικαίωμα να αλυσοδέσει τη χώρα με Μνημόνιο. Επιπλέον ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν πρώτα να ψηφιστεί Μνημόνιο και μετά να συζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις και μετά από 6 μήνες σκληρής προσπάθειας και δώδεκα νόμων που οι περισσότεροι από αυτούς ακύρωσαν μνημονιακές ρυθμίσεις, έρχεται και φέρνει το τρίτο μνημόνιο. Εδώ υπάρχει τρέλα», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος.
«Γιατί φτάσαμε εδώ; Το δίλημμα είναι λοιπόν όπως είπε ο πρόεδρος, δύσκολος συμβιβασμός ή άτακτη χρεοκοπία διότι δεν είχαμε κάποια καλύτερη εναλλακτική λύση; Γιατί αν πραγματικά το δίλημμα ήταν αυτό τότε τι λέγαμε στον κόσμο; Τι λέγαμε όταν ζητούσαμε την ψήφο του; Τι είπαμε στη Βουλή και χειροκροτήθηκε ο πρόεδρος; Είπε ότι αποφάσισα να πρωτοτυπήσω και να εφαρμόσω το πρόγραμμα μου», είπε ο κ. Πετράκος και αναρωτήθηκε γιατί φτάσαμε εδώ.
Σχολιάζοντας την άποψη ότι φτάσαμε σε συμφωνία γιατί δεν είχαμε εναλλακτική, είπε ότι η εναλλακτική πρόταση ήταν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
που ακολουθήθηκε με ευθύνη του ηγετικού επιτελείου».
Υπάρχουν διαδικασίες που οδηγούν σε διάσπαση, αλλά για μένα αυτή η λέξη είναι απαγορευμένη, τόνισε στην ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέκος Καλύβης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.
Τόνισε ότι δεν επιθυμεί την πτώση της κυβέρνησης, αλλά ομοίως δεν επιθυμεί την εγκατάλειψη της αριστερής πολιτικής.Ο κ. Καλύβης έκανε αναφορά σε εναλλακτική λύση «συμφωνημένης και συγκροτημένης εξόδου από το ευρώ», προσθέτοντας ότι αυτό από την πλειοψηφία θεωρήθηκε ως καταστροφή.
Τόνισε ότι η συμφωνία δεν είναι πολιτικά διαχειρίσιμη, ούτε κοινωνικά και οικονομικά βιώσιμη, ενώ έκανε λόγο για απεμπλοκή του ΣΥΡΙΖΑ και την αναγκαιότητα εξεύρεσης ενός «οδικού χάρτη» πορείας του κόμματος.Αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση, είπε ότι τη διαχειρίστηκε μια ομάδα, με το κόμμα «στην γωνία» και χωρίς καμμία «κομματική νομιμοποίηση».
Χαρακτήρισε το έκτακτο Συνέδριο, ως διαδικασία «ξεκαθαρίσματος λογαριασμών», καλώντας σε σύγκληση Διαρκούς Συνεδρίου τον Σεπτέμβριο, διότι «δεν τίθεται θέμα ηγεσίας, αλλά πολιτικής γραμμής».
Μέσα σε αυτούς τους μήνες ζούμε τη μεγάλη ανατροπή των δικών μας προεκλογικών και μετεκλογικών δεσμεύσεων και της λαϊκής εντολής, είπε στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Σοφία Παπαδόγιαννη.
«Πάμε για τρίτο μνημόνιο που θα προστεθεί στα μνημονιακά συντρίμμια», είπε η κ. Παπαδόγιαννη σημειώνοντας ότι η νέα συμφωνία φέρνει εμβάθυνση της ύφεσης. Αναφερόμενη στα αντίμετρα που θα επιδιώξει η κυβέρνηση είπε ότι η επιτροπεία θα είναι τόσο ισχυρή που η κυβέρνηση αυτή θα είναι ξανά όμηρος των δανειστών.
Άσκησε έντονη κριτική για έλλειμμα δημοκρατίας στο κόμμα. «Εδώ και χρόνια λέμε ότι μνημονιακές πολιτικές και δημοκρατία δεν πάνε μαζί. Αυτό το ζούμε και στο κόμμα μας. Δεν υπάρχει όργανο που να έχει νομιμοποιήσει τις επιλογές της κυβέρνησης τις οποίες επιβάλει μονομερώς», είπε η κ. Παπαδόγιαννη. Τάχθηκε κατά του έκτακτου συνεδρίου γιατί «θα επιβάλει τον εκβι@σμό των δανειστών».
Εκτίμησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται σε συστημική προσαρμογή. Είπε ότι πρέπει να γίνει άμεσα διαρκές συνέδριο πριν η κυβέρνηση της αριστεράς υπογράψει μνημόνιο.
Την απουσία δημόσιας στήριξής της από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Νάντια Βαλαβάνη, η οποία μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή είπε πως για πρώτη φορά αναγκάζεται να μιλήσει σε κομματικό βήμα για θέμα που την αφορά προσωπικά.
«Σήμερα θα κάνω αυτό που δεν έκανα ποτέ. Θα μιλήσω για ένα υποτιθέμενο προσωπικό θέμα που με έκανε πρωτοσέλιδο όχι μόνο στη Bild αλλά και σε γερμανικά sites. Κατηγορούμαι για προδοσία του κυβερνητικού σχεδίου για τις τράπεζες, γίνεται αναφορά ότι γι” αυτό παραιτήθηκα από την κυβέρνηση. Αλλά παραιτήθηκα, ενώ ακόμη το πρωθυπουργικό αεροπλάνο ήταν στον αέρα», είπε η Νάντια Βαλαβάνη.
Είπε ακόμη ότι η ίδια όπως και οι άλλοι συνάδελφοί της ενημερώθηκαν για την επιβολή capital control το απόγευμα της Κυριακής, όταν η ΕΚΤ αρνήθηκε να παράσχει ρευστότητα. Η κα Βαλαβάνη αναρωτήθηκε «γιατί αφέθηκε η εκστρατεία στοχοποίησής της να ξεδιπλωθεί τόσο ανενόχλητα; Γιατί αφέθηκε χωρίς δημόσιες παρεμβάσεις, να πάρει διαστάσεις χιονοστιβάδας;».
Πηγή: sofokleousin