O «αποτυχημένος» που κατέκτησε την Αγγλία

Του Μπάμπη Παπαφιλιππάκη

To ποδοσφαιρικό παραμύθι που θα σας διηγηθούμε δεν έχει… δράκο. Έχει αλεπού. Και τι αλεπού… Παμπόνηρη, τολμηρή και εν τέλει δικαιωμένη. Κι αυτό γιατί όχι μόνο πήγε στο παζάρι και δεν την έπιασαν, αλλά κατάφερε να φύγει απ’ αυτό κυρία. Και μάλιστα… εστεμμένη.Ο ίδιος άνθρωπος από την πλήρη απαξίωση μετά την -ομολογουμένως- καταστροφική πορεία του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος επί ημερών του, λίγους μήνες αργότερα έμελλε να γίνει ο αρχιτέκτονας ενός ποδοσφαιρικού θαύματος. Ίσως του μεγαλύτερου στα χρόνια του σύγχρονου ποδοσφαίρουΟ λόγος, φυσικά, για τη Λέστερ. Την ομάδα του Κλαούντιο Ρανιέρι. Σίγουρα κάτι θα θυμίζει αυτό το όνομα στους Έλληνες ποδοσφαιρόφιλους. Έτσι δεν είναι;Είναι ο λούζερ, ο «μπάρμπας» που ήρθε στην Εθνική μας για να «κολλήσει τα τελευταία του προπονητικά του ένσημα», όπως επισήμαιναν πολλοί.

Ο ίδιος άνθρωπος, που από την πλήρη απαξίωση μετά την -ομολογουμένως- καταστροφική πορεία του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος επί ημερών του, λίγους μήνες αργότερα έμελλε να γίνει ο αρχιτέκτονας ενός ποδοσφαιρικού θαύματος.

Ίσως του μεγαλύτερου στα χρόνια του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Κόντρα σε όλα τα προγνωστικά. Κόντρα στην ποδοσφαιρική λογική.

Με το 17ο μπάτζετ σε σύνολο 20 ομάδων στην Πρέμιερ Λιγκ και με «αιχμή του δόρατος» τον Βάρντι, ο οποίος πριν από μερικά χρόνια έπαιζε σε ερασιτεχνικά πρωταθλήματα και δούλευε σε εργοστάσιο, κατάφερε να οδηγήσει τους «Μίντλαντς» στη… γη της ποδοσφαιρικής επαγγελίας, στην Αγγλία.

 

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 132 χρόνια έπρεπε να περιμένει ο αγγλικός σύλλογος για να πιει από το νέκταρ της επιτυχίας από το «άγιο δισκοπότηρο» της Πρέμιερ Λιγκ.

Η μεγαλύτερη μερίδα των Ελλήνων φιλάθλων που τον λοιδορούσε και ζητούσε την κεφαλήν του επί πίνακι πλέον του βγάζει το… καπέλο.

Στο μυαλό των περισσοτέρων βρίσκεται η απορία «μήπως δεν έφταιγε τελικά ο Ρανιέρι για όσα συνέβησαν στην Εθνική, αφού κατάφερε αυτό το τεράστιο επίτευγμα με τη Λέστερ;».

Ή άσπρο ή μαύρο, δηλαδή. Στη χώρα μας είμαστε αυτής της λογικής. Πάντως, η γνώμη μας είναι ότι υπάρχει και… γκρι που αναφέρει ότι ναι μεν έκανε λάθη στη θητεία του στην Εθνική, αλλά σίγουρα δεν ήταν ο κύριος υπεύθυνος για το «κάζο» των προκριματικών του Euro 2016.

Απλώς, ενδεχομένως κάποια σοβαρά προβλήματα που υπήρχαν στην Εθνική κρύφτηκαν κάτω από το… χαλί του Ρανιέρι.

Επειδή όμως δεν ξέρει κανείς καλύτερα τον «προπονητή και άνθρωπο Ρανιέρι» από αυτούς που τον έζησαν, στο zougla.gr μίλησαν αποκλειστικά τρεις διεθνείς ποδοσφαιριστές, ο μετέπειτα αντικαταστάτης του (μεσολάβησε η σύντομη θητεία του Μαρκαριάν) στον πάγκο της «γαλανόλευκης» και ο πρόεδρος του γαλανόλευκου φάρου, του συνδέσμου των φιλάθλων της Εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου, καταθέτοντας τη γνώμη που αποκόμισαν από τον Ιταλό.

Παπασταθόπουλος: «Η διοίκηση της ΕΠΟ δεν στήριξε τον Ρανιέρι»

Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος, ο ηγέτης της γαλανόλευκης άμυνας, μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον πρώην ομοσπονδιακό τεχνικό, επιρρίπτοντας παράλληλα ευθύνες στην ΕΠΟ για το γεγονός ότι δεν τον στήριξε.

«Ήταν και είναι ένας πολύ μεγάλος και αναγνωρισμένος προπονητής πριν έρθει στην Εθνική και πριν κάνει αυτό με τη Λέστερ. Ως άνθρωπος ήταν καταπληκτικός. Μιλούσε πολύ με τους παίκτες και «Πιστεύω ότι ήταν λάθος η χρονική στιγμή που ήρθε στην Εθνική μας ομάδα» τόνισε ο Παπασταθόπουλοςεμπιστευόταν τους ποδοσφαιριστές του.  Δεν έχω να πω κάτι κακό για τον Ρανιέρι ως άνθρωπο και ως προπονητή.

»Απλώς πιστεύω ότι ήταν λάθος η χρονική στιγμή που ήρθε στην Εθνική μας ομάδα, γιατί υπήρχαν πάρα πολλά προβλήματα. Έιχε χαθεί το οικογενειακό κλίμα, το οποίο υπήρχε στα αποδυτήρια, είχαν γίνει πολλές αλλαγές στην ομάδα.

»Η διοίκηση δεν τον στήριξε με την παρουσία ανθρώπων που ήταν δίπλα του, που γνώριζαν την ελληνική πραγματικότητα. Και τελικά πολλά μικρά προβλήματα έφεραν αυτό το μεγάλο πρόβλημα στην Εθνική μας» τόνισε χαρακτηριστικά ο διεθνής στόπερ.

Μόρας: «Όποιος λέει ότι φταίει μόνο ο Ρανιέρι ψάχνει για εξιλαστήριο θύμα»

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του Βαγγέλη Μόρα, ο οποίος έπλεξε το εγκώμιο του τεχνικού της Λέστερ, τονίζοντας με νόημα ότι όποιος λέει ότι φταίει μόνο ο Ιταλός προπονητής για το «γαλανόλευκο φιάσκο» απλώς προσπαθεί να καλύψει τα δικά του λάθη.

«Ως άνθρωπος ήταν πολύ συμπαθής. Δεν είχε κανένα πρόβλημα με τους ποδοσφαιριστές. Από το λίγο που τον γνώρισα η επαφή μας ήταν πάρα πολύ καλή. Έκανε τα αστεία του, όπου χρειαζόταν ήταν σοβαρός. Ήταν μία παρένθεση η εθνική ομάδα στην καριέρα του. Δεν του βγήκε. Σίγουρα είναι
«Όλοι οι ποδοσφαιριστές έχουν ευθύνη για την αποτυχία της Εθνικής, δεν φταίει μόνο Ρανιέρι» τόνισε ο Μόραςδιαφορετικό να προπονείς μια εθνική ομάδα από το να είσαι σε καθημερινή επαφή με τους ποδοσφαιριστές.

»Μπορείς πιο εύκολα να περάσεις τα θέλω σου όταν είσαι σε σύλλογο. Ενδεχομένως και κάποιοι άνθρωποι να μην τον βοήθησαν όσο θα έπρεπε.

»Όλοι οι ποδοσφαιριστές έχουν ευθύνη για την αποτυχία της Εθνικής, δεν φταίει μόνο ο Ρανιέρι. Όποιος μπει σε διαδικασία να ρίξει όλο το φταίξιμο στον Ρανιέρι προσπαθεί να καλύψει τα δικά του λάθη και να βρει εξιλαστήριο θύμα» ανέφερε ο πολύπειρος αμυντικός.

 

Παπαδόπουλος: «Διαβασμένος προπονητικά και έξυπνος ο Ρανιέρι»

 

Στην προπονητική ευφυΐα του Ρανιέρι και στο ότι «ψαχνόταν» με σκοπό να βελτιώνεται στάθηκε στις δηλώσεις του ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι δεν βγήκε στον έμπειρο κόουτς το γεγονός ότι προσπάθησε να παίξει με την Ελλάδα πιο επιθετικό ποδόσφαιρο.

«Το να βρίσκεται σε εθνική ομάδα ήταν κάτι καινούργιο για τον Ρανιέρι. Προσπάθησε να παίξει ένα σύστημα πιο επιθετικό και να αλλάξει τον τρόπο παιχνιδιού της Ελλάδας, αλλά δεν το πέτυχε. Ίσως δεν
«Προσπάθησε να παίξει ένα σύστημα πιο επιθετικό και να αλλάξει τον τρόπο παιχνιδιού της Ελλάδας, αλλά δεν το πέτυχε» τόνισε ο Παπαδόπουλοςείχε τους παίκτες, ίσως να ήταν και άτυχος. Πάντως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι καλός προπονητής.

»Ήταν διαβασμένος και έξυπνος. Και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι πήρε μία μικρομεσαία ομάδα και κατάφερε να πάρει πρωτάθλημα στην Αγγλία, όπου είναι πολύ δύσκολο.

»Επειδή είχα πολύ καλές σχέσεις μαζί του, είχε έρθει στο Λεβερκούζεν και είχε παρακολουθήσει προπονήσεις με όλο το προπονητικό του τιμ για μία εβδομάδα. Αυτό αποδεικνύει ότι θέλει να βελτιώνεται συνεχώς και γι’ αυτό έφτασε εκεί που έφτασε με τη Λέστερ» επισήμανε ο κεντρικός αμυντικός των «ασπιρίνων».

 

Τσάνας: «Του αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για αυτό που πέτυχε»
Ο Κώστας Τσάνας, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της Εθνικής μας στο τέλος της καταστροφικής της πορείας στο Euro 2016, μιλώντας για τον Ρανιέρι ξεκαθάρισε ότι «…μία επιτυχία δεν προϋποθέτει ότι θα έχεις πάντα επιτυχίες, όπως και μία αποτυχία δεν προϋποθέτει ότι θα έχεις πάντα αποτυχίες».

«Του αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για το γεγονός ότι κατέκτησε το πρωτάθλημα στην Πρέμιερ Λιγκ, όπου υπάρχουν ομάδες με τεράστια μπάτζετ.

«Μία επιτυχία δεν προϋποθέτει ότι θα έχεις πάντα επιτυχίες, όπως και μία αποτυχία δεν προϋποθέτει ότι θα έχεις πάντα αποτυχίες» επεσήμανε ο Τσάνας»Αποδείχθηκε ότι πολλές φορές δεν παίζουν ρόλο τα λεφτά αλλά η ομάδα. Επίσης, είναι πολύ διαφορετικό να προπονείς μια εθνική ομάδα από το να είσαι σε κάποιον σύλλογο.

»Το γεγονός ότι έφυγε όπως έφυγε από την Ελλάδα δεν παύει να είναι τεράστια έκπληξη αυτό που έκανε με τη Λέστερ.

»Δεν πήγε στη Μάντσεστερ, πήγε σε μία ομάδα που είχε ως στόχο την αποφυγή του υποβιβασμού και κατάφερε με μία εκπληκτική πορεία να κατακτήσει τον τίτλο πριν τελειώσει το πρωτάθλημα. Μία επιτυχία δεν προϋποθέτει ότι θα έχεις πάντα επιτυχίες, όπως και μία αποτυχία δεν προϋποθέτει ότι θα έχεις πάντα αποτυχίες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Φλέκκας: «Η καταστροφή της Εθνικής μας έχει όνομα: Κλαούντιο Ρανιέρι»

Εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη για τον Ρανιέρι έχει ο πρόεδρος του γαλανόλευκου φάρου, Νίκος Φλέκκας, ο οποίος υπέδειξε τον Ιταλό ως τον μοναδικό υπεύθυνο για την καταστροφική πορεία που είχε επί ημερών του το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

«Η καταστροφή της Εθνικής μας ομάδας έχει όνομα και λέγεται Κλαούντιο Ρανιέρι. Όταν σε τρία εντός έδρας παιχνίδια, έχεις ισάριθμες ήττες και μόνο μία ισοπαλία σε πέντε ματς, δεδομένου ότι η αρχή είναι το ήμισυ του
«Εγώ ξέρω ότι για τέσσερα παιχνίδια ο Ρανιέρι πήρε 1 εκατ. ευρώ και 200.000 οι συνεργάτες του» ανέφερε ο Φλέκκαςπαντός, η Εθνική μας δεν μπορούσε να κάνει τίποτα.

»Γιατί ο άνθρωπος που πήρε το πρωτάθλημα στην Αγγλία έφερε τη μεγαλύτερη καταστροφή της Ελλάδας από το 2003.

»Η Εθνική μας που για ένα πέναλτι δεν πήγε στις οκτώ καλύτερες ομάδες του κόσμου επί ημερών Ρανιέρι έφτασε στα… τάρταρα.  Εγώ ξέρω ότι για τέσσερα παιχνίδια ο Ρανιέρι πήρε 1 εκατ. ευρώ και 200.000 οι συνεργάτες του. Άλλωστε, αυτός έκανε τις επιλογές, οπότε δικό του είναι το φταίξιμο. Για εμένα δεν φταίνε τα παιδιά για την καταστροφή της Εθνικής αλλά ο Ιταλός».

Πηγή:Zougla.gr

Tags: , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: